Select to view content in your preferred language

Jak pracovat s výškovými daty z Geoportálu ČÚZK?

231
0
05-17-2022 06:27 AM
PetrČejka
Esri Contributor
0 0 231

Ve článku Jak připojit mapové služby z Geoportálu ČÚZK do ArcGIS Pro jsme se zabývali připojením mapových služeb a dnes si ukážeme, jakým způsobem lze v aplikaci ArcGIS Pro využívat image služby poskytující výšková data. Níže uvedené postupy jsou popsány pro situaci, kdy již máme v okně Katalog uložené připojení k tomuto ArcGIS Serveru (postup naleznete ve zmiňovaném článku).

Nastavení výchozího povrchu ve 2D a 3D mapě

Výchozí povrch definuje výšky v celém rozsahu mapy a scény. Definováním zdroje výšek zajistíme, že se data, která v sobě nemají uloženou informaci o výšce, budou moci ve 3D vykreslit.

Výchozí povrch je rovněž možné využít i při editaci v rámci 2D mapy, kdy je při vytvoření bodu kromě souřadnic X a Y také zapsána hodnota souřadnice Z, automaticky převzatá z výšky povrchu. (Za předpokladu, že daná třída prvků má definovanou existenci souřadnice Z.)

Pojďme si nyní ukázat nastavení výchozího povrchu pro scénu v aplikaci ArcGIS Pro:

  • Při vytvoření scény je pro výchozí povrch automaticky použita služba WorldElevation3D/Terrain3D z ArcGIS Online. Na obrázku níže můžeme vidět Sněžku vykreslenou z této výchozí služby.

obr1.png

  • Pro území ČR ovšem můžeme použít přesnější zdroj výšek ve formě image služby z Geoportálu ČÚZK. Pro přidání dalšího zdroje výšek klikneme v panelu obsahu pravým tlačítkem myši na záložku Základ a z kontextového menu vybereme možnost Přidat zdroj nadmořských výšek.
  • V následujícím dialogovém okně klikneme na záložku Servery, vybereme připojení k ArcGIS Serveru, klikneme na složku 3D a přidáme image službu DMR5G. (Služby s příponou _wm jsou v souřadnicovém systému Web Mercator.)
  • V panelu obsahu se tato vrstva objeví ve složce Základ. Výšky se nyní budou přebírat dle svého pořadí – povrch uvedený jako první má nejvyšší prioritu.
  • Pokud se podíváme opět na naši scénu, můžeme vidět, že vykreslení dle výšky ze služby DMR 5G je mnohem podrobnější.

obr2.PNG

Využití výchozího povrchu výšek při editaci ve 2D

Výchozí povrch můžeme využít i ve 2D mapě. V ní sice nepotřebujeme data zobrazovat ve 3D, ale povrch můžeme efektivně využít při tvorbě nových prvků. Pokud lze do souřadnic ve třídě prvků ukládat i výšku, je možné ji v rámci editačního režimu automaticky z povrchu odečítat. Pojďme se nyní podívat na pracovní postup:

  • Jako první je potřeba nastavit zdroj výšek pro 2D mapu. Na kartě Mapa klikneme na rozbalovací menu tlačítka Přidat data a zvolíme možnost Zdroj nadmořských výšek. Stejným způsobem jako ve scéně vybereme v dialogovém okně image službu DMR 5G. Můžeme vidět, že ve 2D mapě přibyl v panelu obsahu výchozí povrch.
  • Nyní se přepneme na kartu Editace, kde najdeme tlačítko Z Režim. Klikneme na rozbalovací menu a vybereme možnost Povrch.
  • Zahájíme editaci a vytvoříme nový prvek. Pokud se podíváme na lomové body prvku (v našem případě na bodovou vrstvu stromů), můžeme vidět, že se z výchozího povrchu přenesla Z souřadnice s nadmořskou výškou.

obr3.png

Použití image služeb jako vstup pro prostorové analýzy

Image službu můžeme využít jako vstupní vrstvu pro různé geoprocessingové nástroje, jelikož nám umožňuje přistupovat k hodnotě buňky rastru.

  • Službu DMR 5G nejprve přidáme do mapy, např. přetažením z katalogového okna.
  • Poté na službu v panelu obsahu klikneme pravým tlačítkem myši a odškrtneme volbu Použít vyrovnávací paměť (cache) služby.
  • Jako výchozí se nám zobrazí stínovaný reliéf. K dispozici je i několik rastrových šablon, které dokážou vytvořit různé typy povrchů on-the-fly. Pokud se na tyto šablony budeme chtít podívat, vybereme image službu DMR 5G v panelu obsahu. Tímto výběrem se nám aktivuje nový pás karet Vrstva Image služby, kde  klikneme na kartu Data. Na této kartě klikneme na tlačítko Šablony zpracování, kde můžeme vybrat jednu z rastrových šablon, např. SlopeRGBMap2, která nám zobrazí svažitost. Pokud budeme chtít zobrazit pouze výšky, vybereme možnost None.

obr4.png

  • Pokud jsme v předchozím bodě nastavili parametr Šablony zpracování na hodnotu None, máme nyní k dispozici rastr výšek, kdy každá buňka nese informaci o příslušné nadmořské výšce. Tato data následně mohou vstupovat do geoprocessingových nástrojů nebo posloužit jako vstupní data pro rastrové funkce.

obr5.png