Select to view content in your preferred language

Pohrajte si s vlastními styly

744
0
12-21-2022 12:22 AM
Labels (2)
MarketaBraunova
Esri Contributor
3 0 744

Vlastní styly a jejich publikace na ArcGIS Online i ArcGIS Enterprise jsou sice možné již nějakou dobu, ale Esri v jejich rozvoji udělala v poslední době velký posun. V tomto článku se zaměříme na využití 2D symbolů a na to, jak s trochou kreativity pomocí vlastních stylů dostat vlastní font na ArcGIS Online nebo ArcGIS Enterprise. Pro definování vlastních stylů můžete samozřejmě využít i prvky, které ArcGIS Pro standardně nabízí.

Kvůli dostupnosti nejnovější funkcionality prohlížeče Map Viewer byla veškerá data publikována na ArcGIS Online. Map Viewer, který je součástí poslední verze ArcGIS Enterprise 11.0, neobsahuje část z níže uvedených funkcí. Které? To je upřesněno v závěru článku.

Vytvoření vlastního stylu

Celý proces začíná u definice vlastního stylu v ArcGIS Pro. Otevřete si v ArcGIS Pro nový projekt a v Katalogu klikněte pravým tlačítkem na Styly a zvolte Přidat > Přidat styl.

MarketaBraunova_0-1671459658936.png

Nový styl pojmenujte a rozklikněte si ho. V tuto chvíli je prázdný a neobsahuje žádné třídy stylu. Jak již bylo řečeno výše, v tomto článku se zaměříme jen na 2D symboly, konkrétně na bodové, liniové a polygonové symboly. Symboly si lze definovat ale i pro jiné třídy (například textové symboly) nebo i 3D symboly.

Pro vytvoření nového symbolu klikněte na tlačítko Nový na pásu karet a zvolte, z jaké třídy stylů má symbol být. Po kliknutí na vytvořený symbol se vpravo otevře panel s informacemi. V jeho dolní části se překlikněte do sekce Vlastnosti, abyste si zobrazili standardní nabídku pro úpravu symbolů. A zde probíhá veškeré kouzelní.

MarketaBraunova_1-1671459658938.png

V případě bodových prvků je použití vlastního fontu jednoduché. Bodovému symbolu jen přiřadíte daný znak z fontu. Přepněte se do záložky Vrstvy a přes tlačítko Písmo… si vyberte vlastní font, který jste si předtím nainstalovali na počítač s ArcGIS Pro mezi Windows fonty. Symbol fontu následně upravte podle libosti a změny uložte.

MarketaBraunova_2-1671459658939.png

K definici nových liniových a polygonových symbolů také můžete využít vlastní font. Obě třídy totiž můžete znázornit jako linii, resp. plochu skládající se z diskrétních bodových značek. Ukážeme si to na příkladu polygonového symbolu.

Nejprve je nutné přidat bodový symbol mezi vrstvy polygonového symbolu, což uděláte na záložce Struktura > Přidat vrstvu symbolů > Vrstva značky. Na této záložce lze odebrat také původní nepotřebné vrstvy.

MarketaBraunova_3-1671459658940.png

Následně přejděte zpět do záložky Vrstvy a stejně jako u bodových symbolů zvolte, že se symbol bude načítat z fontu (tlačítko Písmo…). Projděte si možnosti úpravy symbolu, ke kterým mimo jiné přibylo i umístění bodové značky, a finální výsledek uložte.

Tímto způsobem si můžete nadefinovat libovolný počet symbolů a vytvořit si tak vlastní styl. Přehled všech tříd (typů symbolů), které jste vytvořili, si můžete prohlédnout v katalogovém okně. V datové struktuře se vraťte se o úroveň výš do nabídky Styly a klikněte na daný styl. V pravé části se objeví přehledka s informacemi o stylu včetně tříd, které obsahuje.

MarketaBraunova_4-1671459658943.png

Jakmile jste s výsledkem spokojeni, nezbývá nic jiného než styl publikovat na ArcGIS Online nebo ArcGIS Enterprise.

Publikace vlastního stylu

Abyste mohli vlastní styly využívat v Map Vieweru a dalších aplikacích, je nutné, aby byly součástí skupiny na ArcGIS Online, která je k tomu určená. Pokud jste žádnou takovou zatím nezakládali, založte ji a v Organizace > Nastavení > Mapa > sekce Webové styly ji nastavte jako skupinu pro daný webový styl. Je doporučeno nemíchat 2D a 3D styly do jedné skupiny a mít pro ně dvě oddělené skupiny.

MarketaBraunova_5-1671459658945.png

Pro publikování vlastního stylu z ArcGIS Pro se vraťte zpět do přehledu stylů a po kliknutí pravým tlačítkem na vybraný styl vyberte z kontextové nabídky možnost Sdílet jako webový styl. Na kartě sdílení vyplňte informace o stylu včetně toho, že má být sdílený do skupiny stylů, kterou máte nastavenou na ArcGIS Online. Pokud je analýza v pořádku, styl publikujte.

MarketaBraunova_6-1671459658946.png

Použití vlastního webového stylu v Map Vieweru

Pokud publikace stylu proběhla bez problému a styl je sdílený ve skupině, která je na ArcGIS Online nastavená jako dedikovaná pro 2D webové styly, Map Viewer vám automaticky tento styl nabídne. Ve Stylech klikněte na daný symbol, rozklikněte Aktuální symbol a z nabídky vektorových symbolů vyberte styl, který jste publikovali. Pokud obsahuje symboly pro daný typ dat, zobrazí se vám jejich nabídka.

Takhle jednoduché to je. Autorka článku níže pro inspiraci přikládá, jak za málo času vytvořila hodně muziky.

MarketaBraunova_7-1671459658956.png

MarketaBraunova_8-1671459658963.png

Závěr

V tomto článku jsme si ukázali, jak pomocí stylů dostat vlastní font na ArcGIS Online, potažmo na ArcGIS Enterprise. Vlastní styly s sebou přináší i další možnosti. Jednou z nich je i například to, že vlastní styl můžete nastavit přímo ve vizualizaci dané feature služby, což zajistí, že se tato služba přidá do nové mapy či aplikace pokaždé už rovnou s touto symbolikou.

Jak již ale bylo naznačeno v úvodu článku, použití vlastních stylů má i nějaká omezení. Tím nejzásadnějším je to, že takto sdílené styly lze využívat pouze pro úpravu symboliky v „novém“ Map Vieweru. Map Viewer Classic je nepodporuje a styl vám ani nezobrazí.

Další omezení se týkají ArcGIS Enterprise. Jelikož je vyžadován nový Map Viewer, vlastní styly lze tímto způsobem publikovat pouze na ArcGIS Enterprise 10.9.1 a 11.0. Tyto dvě verze s sebou navíc přináší omezení i v tom, že podporují pouze bodové symboly. Sice můžete publikovat styl, který bude obsahovat liniové a polygonové symboly, ale Map Viewer vám je nenabídne, protože s nimi zatím neumí pracovat. Dobrá zpráva však je, že verze ArcGIS Enterprise 11.1, jejíž vydání je plánováno na první čtvrtletní příštího roku, toto už umí.