Jak na zastaralé nástroje v ArcGIS Pro?

254
0
a month ago
Labels (2)
Prokop_Kuranda
Esri Contributor
0 0 254

Všimli jste si, že se u některých nástrojů v ArcGIS Pro zobrazuje informační banner o nahrazení nástroje jiným?

Geoprocessingový nástroj je zastaralý, když je vyvinut nový nástroj se stejnou nebo lepší funkcionalitou. V ArcGIS Pro stále zůstává, ale nejsou již na něm prováděny žádné vývojové práce.

Jak se stane nástroj zastaralým?

Nástroje jsou zastaralé, když společnost Esri vyvine nový nástroj nebo nástroje, které poskytují stejnou funkcionalitu lepším způsobem. Nahrazování není prováděno lehkomyslně, ale děje se tak na základě zpětné vazby uživatelů a nový nástroj opravdu musí být lepší než ten předchozí.

Nástroj začíná být zastaralý, když se u něj objeví banner s informací o zastarání, například Feature Class to Feature Class, který byl nahrazen nástrojem Export Features.

Prokop_Kuranda_0-1708934799910.png

 

Nový nástroj Export Features má, kromě logičtějšího názvu, navíc možnost seřazení podle polí.

Jedno až tři vydání po počáteční fázi zastarání se nástroj stane plně zastaralým. Modely a skripty s tímto nástrojem lze stále spustit, ale nástroj již není přístupný v panelu Geoprocessing. Pokud se u nástroje, který používáte, objeví banner s informací o jeho zastarání, měli byste se co nejdříve seznámit s novým nástrojem a začít s ním pracovat.

Nástroj může být označen jako zastaralý také v případě, že byl přesunut do jiného toolboxu. Na původním místě zůstává nějaký čas s informačním bannerem o zastarání a jeho přesunu. Pak ale zmizí a dostupný je jen v novém umístění.

Používání zastaralých nástrojů

Zastaralé nástroje stále zůstávají v ArcGIS Pro, aby staré modely a skripty fungovaly. Pokud nástroj z nějakého důvodu potřebujete ještě jednou použít, musíte jej zkopírovat z nějakého existujícího modelu, který jste vytvořili v předchozích verzích. Zastaralý nástroj je v nabídce skrytý, a pokud neznáte jeho přesný název, nemůžete jej do modelů přidat.

Podpora zastaralých nástrojů

Zastaralé nástroje zůstanou v instalaci ArcGIS do doby, než nastane jejich případná nekompatibilita s jinými nástroji. V takovém případě bude nástroj odstraněn úplně.