Select to view content in your preferred language

ArcGIS StoryMaps (vybrané novinky za duben a květen 2024)

139
0
2 weeks ago
Labels (2)
MarketaBraunova
Esri Contributor
0 0 139

Ač se to zdá těžko uvěřitelné, je to již pět let, co společnost Esri poprvé představila novou podobu aplikace ArcGIS StoryMaps. Pojďme toto výročí oslavit představením čerstvé várky novinek, které se objevily za poslední dva měsíce.

Zvýraznění prvku pomocí vyskakovacího okna

Tato drobnost může někomu připadat povědomá, protože se jednalo o velmi oblíbenou funkcionalitu ještě z původních Esri Story Maps. Pomocí otevřeného vyskakovacího okna upozorníte čtenáře na důležitý prvek v nově načtené mapě. Jednoduše v nastavení vzhledu mapy v konfiguraci povolte možnost Nechat vyskakovací okno otevřené a v mapě klikněte na prvek, jehož vyskakovací okno chcete nechat otevřené.

V tuto chvíli je tato funkcionalita podporovaná jen pro vrstvy prvků.

Přidávání veřejného obsahu

Doposud bylo možné využívat a přidávat do map s příběhem pouze položky z vlastní organizace nebo z ArcGIS Living Atlasu. Jelikož se ale občas může hodit přidat i externí obsah, Esri doplnila záložku Veřejný obsah, která obsahuje veškeré veřejně sdílené položky (ať už v organizaci nebo mimo ni). Položky lze vyhledávat podle názvu, klíčových slov nebo ID položky. Novou možnost využijete při vytváření map s příběhem, přehledů i kolekcí.

02.png

Rozšíření akce médií

V rámci přechozího článku k mapám s příběhem jsme vás informovali, že přibyla interaktivní možnost odkazování se na různá média (obrázky, videa či mapy) přes tlačítko. Esri nelenila a kromě tlačítka nově přidala i textovou verzi této funkcionality.

Textovou formu akce médií nastavíte tak, že vyberete text, na který má být navázaná, a přes ikonu blesku (akce médií) zvolíte, na jaký obsah se bude odkazovat. Kliknutím na text akci aktivujete a opětovným kliknutím ji zrušíte a vrátíte na předchozí obsah. Opět se tím rozšířily možnosti, jak udělat váš obsah zajímavějším a poutavějším.

O tom, jak pracovat s funkcionalitou akce médií, vydala Esri samostatný článek.

03.png

Skrytí úvodu

Od uživatelů se množily dotazy na možnost schování úvodu mapy s příběhem, a tak v Nastavení příběhu přibyla možnost Skrýt úvod, která dělá přesně to: schová úvodní stránku mapy s příběhem. Pokud se rozhodnete tuto možnost využít, je potřeba mít na paměti, že takto publikované mapy s příběhem se nebudou zobrazovat ve výsledcích webového vyhledávání.

04.png

 

A posledních pár drobností na závěr:

  • Kolekce nyní nově umožňují zobrazení data (datum původní publikace, datum poslední aktualizace, aktuální datum), čímž srovnaly krok s mapami s příběhem a s přehledy.
  • Do mapy s příběhem můžete nyní také umisťovat i obrázky ve formátu TIFF.