ND-GISHUB

Cannot log into REST using Apache Load Balancer with ArcGIS Server 10.1

Discussion created by ND-GISHUB on Feb 28, 2013
Hello,

We have the Apache load balancer (installed on its own server) working with ArcGIS Server 10.1 (installed on two other servers).  We are not using the Web Adaptor on any of the servers.  SSL is installed on the load balancer (using a temporary self-signed cert) but SSL is not installed on the ArcGIS Server servers. 

We can access the REST services from the load balancer by using either http://balancername/arcgis/rest or by using https://balancername/arcgis/rest. The load balancer works fine until we try to log in to access a secure service.  When trying to log in (with http or https), after entering the username and password and clicking the Login button, the REST login screen returns.  When viewing the HTTP header traffic in Fiddler, it appears that the cookie/token information is not being passed up from the ArcGIS Server servers.

In the httpd.conf on the Apache load balancer, our basic configuration looks like this:

BalancerMember http://server2:6080 route=node2 retry=10
BalancerMember http://server1:6080 route=node1 retry=10
ProxySet StickySession=BALANCEID

In the server.xml located in C:\Program Files\ArcGIS\Server\framework\runtime\tomcat\conf on each ArcGIS Server server, we have:

<Connector port="6009" protocol="AJP/1.3" redirectPort="6443"/>
and
<Engine name="Catalina" defaultHost="localhost" jvmRoute="node1">   (for server1, the other server uses node2)   

In our existing ArcGIS Server 10.0 production environment, we are using the same Apache load balancer with no problem and thus wish to continue using this load balancer.  If anyone can shed some light on this problem of not being able to log in to access REST services when using the Apache load balancer and without the use of the Web Adaptor, I would sure appreciate it!

Regards, Bob

Outcomes