Přechod na ArcGIS Pro

cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Přechod na ArcGIS Pro

Published on ‎03-18-2021 10:41 AM by Esri | Updated on ‎03-30-2021 03:32 AM

webinar_ico_1.jpgNa praktických ukázkách si předvedeme, jak základní postupy a úlohy, které jste byli zvyklí provádět v aplikaci ArcMap (jako je například práce s vrstvami, katalogem či tvorba a editace dat), přenést do prostředí ArcGIS Pro. Zaměříme se především na celkovou orientaci v uživatelském rozhraní ArcGIS Pro a provedeme vás vším od prvního spuštění až po vytvoření jednoduché mapy. Představíme si také rozdíly mezi mapovým dokumentem ArcMap a projektem ArcGIS Pro.

 

 



Event has ended
You can no longer attend this event.

Start:
Tue, Mar 30, 2021 01:00 AM PDT
End:
Tue, Mar 30, 2021 02:00 AM PDT
online webinář
Labels (3)
10 Comments
JanSouček
Esri Contributor

Otázky, které byly během semináře zodpovězeny

Přehled otázek, které byly zodpovězeny přímo při semináři. Na zbylé otázky odpovíme tazatelům e-mailem a tyto odpovědi sem později také dohromady nahrajeme.

 

Dobrý den. Je možnost nějak zjistit systém kreditů? Myslím konkrétně, za co jsou kredity odečítány (případně za co ne) a v jaké míře?

Ano, "ceník" kreditů naleznete zde: https://doc.arcgis.com/en/arcgis-online/administer/credits.htm#ESRI_SECTION1_709121D2C7694DCAB9B8592...

 

Dobrý den, jak funguje ArcGIS Pro při neplacení podpory? Může být nadále "concurrent"? Děkuji.

Ano, může. Je třeba jej převézt na nové licencování. Lze řešit s oddělením podpory zákazníků.

 

Mohu v ArcGIS Pro otevřít již vytvořené MXD dokumenty v ArcMapu?

Ano, resp. můžete je importovat, tj. převést na ArcGIS Pro projekt.

 

Dá se nějak otevřít MDB, nebo je nutno převést na GDB ještě v ArcMap?

"Starý" formát Accesu MDB již není podporován.

Ano, předpokládal jsem, že MDB není podporován. V podstatě to nepotřebuji, práci jsem už odevzdal, ale z minulých let mám několik tisíc MDB souborů. Půjde to nějak převést hromadně, nebo budu pokaždé muset se vracet do ArcMap?

Obávám se, že problém je v tom, že ArcGIS Pro je 64bit aplikace a Microsoft ovladače pro MDB jsou pouze 32bitové. Ale určitě by v ArcMap měl jít vytvořit nějaký automatizovaný nástroj (batch geoprocessing) na převod formátů.

 

Lze v ArcGIS Pro podobně jako v ArcMap připojovat externí databáze ve formátu .accdb (MS Access)?

Mělo by to jít připojením pomocí New Connection, OLE DB Connection.

 

ArcMap ukládá k vrstvám šest souborů jako .atr .sbn .shp .dbf .sbx .shx. ArcGIS Pro také umí pracovat s tímto systémem, se stávajícími takto vedenými projekty z ArcMapu?

To, co popisujete je vlastně formát mapové vrstvy shapefile. Ano, i shapefile je v ArcGIS Pro podporován. Ale doporučujeme spíše používat formát Geodatabase.

Pokračování dotazu: Musím to používat tak, jak to má organizace zaběhnuté. Mohu s ArcGIS Pro bezproblémově používat takové typy a strukturu dat a ostatní na nich prozatím dále pracovat v ArcMapu nebo by mé přejití na Pro znamenalo, že všichni by to museli začít dělat po novu?

ArcMap i ArcGIS Pro podporují jak shapefile, tak Geodatabase. Takže by to mělo fungovat. Ale musel bych asi znát přesné workflow.

 

Při spuštění Pro se zafixuje adresářová struktura. Pokud chci sáhnout do nově vytvořeného adresáře, Pro jej nezná a musím Pro shodit. Jde to řešit nějakým nastavením?

V Katalogu? Měl by zafungovat "refresh" (pravé tlačítko myši na vyšším adresáři).

 

Stále platí, že přepínání licencí pro NU musí provést admin? Př: NU v roli vydavatel, který má basic licenci a potřebuje pro nějakou operaci Standard, musí admina zažádat o udělení. Při použití ArcMapu si sám uživatel přepíná plovoucí licence přes ArcGIS Administrator (viz Editor registru).

Ano, stále to tak je.

 

Dobrý den, existuje možnost konverze již vytvořeného MXD v ArcMapu do prostředí ArcGIS Pro?

Ano, je možné provézt Import.

 

Dá se projekt zase uložit/exportovat do MXD? Potřebuji zpětnou kompatibilitu oběma směry.

Ne, to není možné.

 

Lze v ArcGIS Pro pracovat s geodatabází Postgre a s databázemi SQLITE? Jaká jsou omezení?

PostgreSQL ano, SQLite také, viz https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/help/data/databases/work-with-sqlite-databases-in-arcgis-pr...

 

Funguje složitá symbolika i po vypublikování služby na ArcGIS server?

Ne vždy. Záleží, jak moc složitá. Ale limity tam jsou.

 

Jsou u ArcGIS Pro nějaké změny z hlediska instalace na počítačích s OS od Apple?

Podívejte se prosím sem, sám s tím nemám zkušenosti: https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/get-started/run-pro-on-a-mac.htm

 

Jak je na tom Pro s jinými operačními systémy (např. Linux)?

ArcGIS Pro není na Linux OS podporován.

 

Mohu mít u projektu více výkresů?

Ano.

 

Je nějaký znatelný rozdíl z hlediska "výkonnosti" oproti ArcMap? Např. výpočty geoprocessingu, exporty atd.

Záleží na konkrétním toolu, ale ano, velmi často jsou úlohy geoprocessingu rychlejší.

 

Lze ArcGIS Pro otevřít vícekrát na jednom počítači?

Ano.

 

Všimli jsme si, že při vkládání vrstev do Mapy byla už předem definovaná symbolika. Jak se toho prosím docílí? Vždy, když vkládáme nové vrstvy do projektu se jim nastaví obecná symbolika. Děkuji.

Nevím, jak to Vláďa zrovna dělal, ale pomůže, když si vytvoříte Layer File a ten pak vkládáte do projektu.

 

Dobrý den, kdy se při práci s ArcGIS Pro strhávají kredity? Pouze při publikaci do ArcGIS Online nebo i jindy? Děkuji

I za některé tools, které využívají zpoplatněné služby "Esri Services". Je u nich vždy napsáno "This tool consumes credits" nebo český ekvivalent.

 

Práce v ArcGIS Pro mi jde velmi pomalu, odezva SW trvá velmi dlouho (než se otevře podokno, než se projeví změna vlastnosti např. symboliky), zejména při práci s rastrovými daty. Veškerá data máme na síťových discích – může to souviset s rychlostí síťového připojení? Děkuji.

Je to možné. Zkusil bych jenom jako test nahrát si některá data k sobě lokálně a porovnat. Ale s otevíráním oken by to nemělo mít co dělat. ArcGIS Pro je náročnější na HW než ArcMap. Podívejte se prosím na https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/get-started/arcgis-pro-system-requirements.htm

 

 

VHolubec
Esri Regular Contributor

Seznam otázek které nebyly zodpovězeny během živého přenosu:

Q: Lze po exportu z ArcMap použité symboly ukládat či nově vytvořené symboly v ArcGIS Pro ukládat a v obou případech kopírovat do jiných vrstev?

V ArcGIS Pro lze symboly ukládat do tzv. Stylů. Styly jsou databáze, které můžete využívat opakovaně v různých ArcGIS Pro projektech

 

Q: Dobrý den, stává se nám, že při práci zůstane viset ruka - posun - a nejde změnit na šipku. V ArcMap na to byla ikona. Nevíte, kde se dá změnit tady?

Pro změnu „šipky – ručičky“ v ArcGIS Pro lze využít např. klávesové zkratky – ctrl+alt + c nebo ctrl + alt + s. Ikona pro to je hned uprostřed záložky "Mapa" v sekci "Výběr". (Pro ručičku je to zase tlačítko "Prozkoumat" na téže kartě.) Seznam dalších klávesových zkratek najdete zde: https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/get-started/arcgis-pro-keyboard-shortcuts.htm

 

Q: Lze již exportovat PDF do TIFF, příp. JPG? V ArcMapu nástroj je, v ArcGIS Pro bohužel zatím není, viz idea.

Ve verzi ArcGIS Pro 2.7 tato funkce stále není.

 

Q: Umí Arcgis Pro publikovat projekt pro ArcReader?

PMF už není podporovaný formát pro export z ArcGIS pro, například kvůli změnám v architektuře symboliky. ArcGIS Pro umožňuje sdílet mapy přes balíčky - MMPK a ty pak můžete použít v mobilní aplikaci Field Maps, do které se pro prohlížecí funkcionalitu nemusíte přihlašovat. V případě scén bychom pak doporučil ArcGIS Earth. Hodně záleží na Vašem pracovním postupu, co přesně potřebujete dělat a zda by tedy nešlo ArcReader nahradit jinou aplikací?

 

Q: Měřítkově závislá symbolika - zajímalo by mě, jak ji vypnout v rámci celého projektu (pro všechny vrstvy) ... a následně zapnout.

Měřítkově závislou symboliku, tedy případ, kdy je jeden prvek v různých měřítkách zobrazen různým symbolem, je možné definovat nebo zrušit v nastavení symbolů každé vrstvy. Neexistuje tlačítko, které by ji hromadně rušilo.

 

Q: Dobrý den. Nezvažujete k jednotlivým webinářům připojit data projektů, se kterými je v ukázkách pracováno?

Kolega Zenkl používal vrstvy z databáze ArcČR, kterou si můžete stáhnout zde: https://www.arcdata.cz/produkty/geograficka-data/arccr-500. Pokud budou v některých seminářích ukázky s upravenými daty, případně nějaké skripty (a pokud licence dat dovolí), pokusíme se je sdílet zde v komentářích u jednotlivých seminářů.

 

Q: Dobrý den, pokud má atributová tabulka více než cca 1000 řádků, tak při pohybu touto tabulkou pomocí posuvníku se tabulka přestane plynule zobrazovat. Zešedne a objeví se text Scanning... Hodnoty v tabulce se objeví, až když pustím posuvník. Je to standard nebo něco dělám špatně?

Ano, takto atributové tabulky v ArcGIS Pro fungují. Ve verzi 2.8 se bude zobrazovat tabulka, ať budete používat posuvník nebo kolečko myši.

 

Q: Jak je to se symboly? Byla opravena nemožnost exportovat některých sad symbolů? Kolik sad je k dispozici?

Symboly lze ukládat do tzv. Stylů - to jsou databáze symbolů, umístění popisků a dalších prvků, které můžete importovat do dalších projektů.

 

Q: Dobrý den. Zajímá mě, jak zapsat symboliku, abych se k ní mohl vrátit, když si jí během další práce změním.

Můžete využít styly - kde si nastavíte vlastní symbologii a podobně a styl pak aplikujete na další projekty.

 

Q: Polovina odkazů na úvodní stránce aplikace nefunguje - dají se někde upravit?

Otevřete Nastavení/Options ArcGIS Pro a zde sekci Jazyk/Language, ve které nastavte pro jazyk nápovědy angličtinu.

 

Q: Lze nastavit "roztažení" atributové tabulky po celé šíři okna - pod podokny - aniž by tato byla plovoucí, jak tomu bylo v ArcMap?

Atributovou tabulku lze otevřít buď jako "plovoucí" tj. samostatnou tabulku, nebo jako panel v okně ArcGIS Pro. Uspořádání panelů tabulky, obsahu, katalogu apod. už je na Vás, výchozí nastavení naleznete v Nastavení ArcGIS Pro – Uživatelské prostředí.

 

Q: Dá se v ArcGIS Pro vytvořit mapu s jednotlivými regiony a při kliknutí uživatele na region by region změnil barvu a ukázalo by se, že region byl již vybrán uživatelem? S tím, že administrátorovi by přišel e-mail, který uživatel zvolil který region?

Výběr prvku v ArcGIS Pro se neprojeví ostatním uživatelům to je lokální věc dané stanice, stejně tak ArcGIS Pro neodesílá e-maily. Projevila by se například nějaká změna provedená editací. Aby výběr prvku posílal například email, by bylo nutné naprogramovat jako samostatný add-in. Nicméně úplně nerozumím co má být cílem Vašeho postupu. Můžete nám jej prosím více přiblížit? Třeba najdeme jiné řešení.

 

Q: Dobrý den, když v ArcGIS pro vytvořím databázi, tak již vrstvy nemohu exportovat v shp a řeším to tak, že data otevřu v ArcMap a zde teprve lzse shp vyexportovat. Je někde tato možnost i v ArcGIS Pro?

V Katalogu ArcGIS Pro kliknete pravým tlačítkem myši na prvek v geodatabázi - vyberete Export - Feature Class to Shapefile. Případně geoprocessingový nástroj Feature Class to Feature Class, kde za název prvku doplníte .shp a z prvku v geodatabázi se Vám vyexportuje shapefile.

 

Q: Dá se projekt sdílet mezi více uživateli? Dají se ukládat relativní cesty? Někdy míváme podobné mapy, ale na různých datech (mapy rizik, plány dílčích povodí).

Projekt je možné sdílet např. pomocí Share - Project Package. Pro sdílení relativních cest je třeba používat UNC cesty - tj. např. \\pc1\data\ apod.

 

Q: Je možné číst databáze MS Access

Přímá podpora zde není, jedinou možností jak se dostat alespoň k atributům je: https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/help/data/databases/work-with-ole-db-connections.htm, případně: https://support.esri.com/en/technical-article/000024144

Vladimir
bauermir
Observer

Dobrý den, ještě jednou děkuji za seminář, zejména za záznam.

Zajímá mě, zda je možné v jednom projektu mít v různých výkresech (layout) zapnuté zobrazení jiných vrstev (layers):

Příklad:

Budu mít mapová okna:

Mapa 1 - vrstvy: hranice ČR, okresy, kraje

Mapa 2 - vrstvy: hranice vybraného katastru, rastrový DMT, vrstevnice

 

Výkres 1: zobrazena mapa 1 i mapa 2, ale pouze vrstvy - Hranice ČR (z mapy 1) a hranice katastru (z mapy 2)

Výkres 2: zobrazen nějaký detail - např. okresy (z mapy 1) a DMT a vrstevnice (z mapy 2).

 

Abych se mohl opakovaně vracet do exportů map z výkresu 1 a 2 a nemusel soustavně přepínat aktivní vrstvy ze zobrazovaných map.

Děkuji za odpověď.

M. Bauer

JanSouček
Esri Contributor

Dobrý den, do výkresu se vkládá rám mapy, což je jakýsi „výřez mapy“ – a co je zobrazeno v mapě, je zobrazeno v tomto výřezu. Je sice možné v tabulce obsahu ve výkresu zároveň částečně ovládat viditelnost vrstev v mapě, ale tyto změny probíhají právě přímo „v mapě“, takže ovlivňují všechny další výskyty mapy v jakémkoliv dalším výkresu.

Proto pro váš postup doporučuji spíš připravit si několik map s těmi kompozicemi, které potřebujete. Pokud už máte nějaké dvě „základní“ mapy a chcete z nich vytvářet odvozené mapy, můžete použít kopírování map. V okně Katalogu na ní kliknete pravým tlačítkem, vyberete „Kopírovat“ a pak kliknete pravým na „adresář“ „Mapy“ a dáte „Vložit“. Celá mapa se zkopíruje, vy ji můžete přejmenovat a upravit několik detailů, které potřebujete mít změněné.  Docela dobře lze takto i kopírovat vrstvy mezi jednotlivými mapami v tabulce obsahu.  

Bohužel to neřeší, že když v jedné mapě zaktualizujete symboliku, v ostatních se nezmění.

Pak už dost záleží na vašem přesném pracovním postupu a co a jak často upravujete, nebo kolik map takto tvoříte. Symboly se také dají ukládat do stylů, které se pak docela rychle mohou aplikovat i v jiných mapách... pokud ale často neměníte symboly, asi je nejlepší řešení mít více map vytvořených ze stejných dat.

bauermir
Observer

Jak rychle si nastavím labeling hodnot z tabulky zaokrouhlený na nějaká des. místa?

ArcMap fungoval tak, že jsem přímo v tabulce dané Feature nebo klidně Shapefile upravil formát zobrazení hodnot sloupce tabulky (zaokrouhleno na X des. míst např.). Totéž se okamžitě po překreslení objevilo v mapě, pokud používala label daného sloupce.

V ArcGIS Pro tato logika nefunguje a nebyl jsem schopen to nastavit jinak než vlézt do podrobného nastavení labelování vrstvy (label expresion).

Tam použít např. jazyk Arcade a skutečně mu zapsat výraz Round(), např. Round($feature.MEAN, 1).

Pro začátečníka je to trochu krkolomný způsob. Existuje nějaký jednodušší? Případně nějaký ucelený návod na podobné úpravy labelingu?

Děkuji

Lucie_Patkova
Occasional Explorer

Dobrý den,

Pro případ zaokrouhlení hodnot v popiscích je přesně jak píšete, třeba využít jazyk Arcade a funkci Round. Popisky pracují se skutečnými daty proto, aby se nestalo, že někde v pohledu zůstane zapomenuté zaokrouhlení, které by mohlo při zobrazení nebo jiných operací s daty udělat chyby. Label Expression je možnost, jak mít zobrazení pod kontrolou na jednom místě a nemuset zvlášť kontrolovat nastavení pole přímo v tabulce. 

Esri zavedla Arcade právě proto, aby to bylo jednodušší pro uživatele, kteří např. neznají Python. Je to jen výrazový jazyk přesně pro tyto účely, skýtá stoustu různých možností a další úpravy popisků. Pokud tedy potřebujete v popiscích zobrazit zaokrouhlená data, je třeba v Label Expression využít jazyk Arcade a výraz round($feature.nazev_atributu, 1).

PaulSolc
Occasional Explorer

Dobrý den,

ještě bych rád reagoval na vstup

Polovina odkazů na úvodní stránce aplikace nefunguje - dají se někde upravit?

Otevřete Nastavení/Options ArcGIS Pro a zde sekci Jazyk/Language, ve které nastavte pro jazyk nápovědy angličtinu.

Když mám ArcGis Pro v české mutaci, a nabízí se někde další nápověda, tak odkaz vede na web a vždy (zrovna tak jako u odkazů z úvodní stránky) tam vyskočí chybová hláška. Nemusím kvůli tomu opouštět češtinu, stačí jen v adrese odkazu změnit hodnotu /cs/ na /en/. Stálo by za to udělat systémovou změnu, aby - když daná jazyková mutace nemá svůj ekvivalent na webu - v odkazech programu zůstával defaultní řetězec /en/. Souhlasíte? 🙂

Dobrý den, díky za Vaši připomínku. Jedná se o chybu v ArcGIS Pro 2.7, na jejím odstranění Esri pracuje. Budeme Vás informovat, až budeme vědět víc. Řešením pro tuto chvíli, přesně jak píšete, je ručně změnit v odkazech kód jazyka z /cs/ na /en/.

Problém je vyřešen, odkazy do nápovědy z českého rozhraní ArcGIS Pro 2.7 již fungují správně.

PaulSolc
Occasional Explorer

Krásné, děkuji! A dokonce to bylo - na poměry ESRI - i docela rychle 😉