ArcGIS Instant Apps

cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

ArcGIS Instant Apps

Published on ‎03-07-2022 05:32 AM by Esri | Updated on ‎03-15-2022 03:39 AM

obrázky (1).jpgS novým mapovým prohlížečem byla představena i nová generace šablonových aplikací, tzv. ArcGIS Instant Apps. Pomocí těchto šablon můžete v několika minutách ze své mapy či scény vytvořit hezkou 2D, resp. 3D aplikaci s předem definovanou funkcionalitou. V průběhu webináře si vysvětlíme rozdíly oproti jiným typům aplikací, představíme si aktuálně dostupné Instant Apps a samozřejmě i postup jejich tvorby a konfigurace.

Registrovat se můžete zde.



Event has ended
You can no longer attend this event.

Start:
Tue, May 10, 2022 01:00 AM PDT
End:
Tue, May 10, 2022 02:00 AM PDT
online webinář
5 Comments
VHolubec
Esri Regular Contributor

Otázky a odpovědi:

Otázka: Jaká je budoucnost WebAppBuilderu a MapViewer Classic?

Odpověď: nový map Viewer se nyní stává výchozím a hlavním mapovým prohlížečem, respektive nástrojem pro tvorbu mapových kompozic a má již téměř veškerou funkcionalitu, kterou ten starý nabízel a bude jej tak pomalu nahrazovat a Map Viewer classic, předpokládám, časem zmizí, neb nebude potřeba. Chápu že nový map Viewer vypadá jinak než ten starý, ale nabízí daleko lepší možnosti práci s mapou, než Classic, je napojen na Editační formuláře Filed Maps, takže se jej nebojte zkusit, věřím že si ho nakonec oblíbíte (pokud jste neměl možnost shlédnout, doporučuji předchozí webinář kolegyně Lucky Patkové).

Co se týče WAB, tak ten, alespoň podle aktuálních informací, bude zatím udržován (seznam posledních novinek zde: https://doc.arcgis.com/en/web-appbuilder/create-apps/what-s-new.htm), i když hlavní směr vývoje se zaměřuje na Experience Builder. Diskuze s kolegy z Esri k tomuto tématu je zde: https://community.esri.com/t5/arcgis-web-appbuilder-questions/web-appbuilder-end-of-life-august-2022... Určitě se nebojte a neváhejte do diskuze zapojit.

Ale pokud používáte nejen WAB ale i čistě JavaScriptové API, tak zde bych uvažoval nad přechodem na JS API 4 a případně i Experience Builder, které nabízí daleko více možností, nové možnosti renderingu a operace na straně klienta (dotazování/filtrování….).

 

Otázka: Dají se v ArcPro nastavit jednoduše relativní cesty jako tomu bylo v ArcMapu ? (Store relative pathnames)

Odpověď: Dobrý den, explicitně to nastavit nelze, Pro s nimi pracuje implicitně tedy pokud máte FGDB ve složce projektu, tak jej můžete přenést (nebo zabalit a přenést) a tak jen po rozbalení v jiné cestě spustíte a můžete pracovat dále.

Vladimir
AnnaHradecká
New Contributor III

Mám otázku k seznamu vrtev v Instant apps. Je možné si nějakým způsoběm zobrazit podrobnosti vrstev? Ve Web AppBuilderu bylo možné v seznamu vrstev kliknout na 3 tečky a bylo možné nastavit průhlednost (to je pro nás také důležitá vlastnost) a properties a tím se dostat na položku v AGOL/Portál, kde šlo doplnit další informace a metadata. 

Aktuálně to řešíme kvůli aplikaci s historickými plány, kde je ke každému plánu doplnit nějaký krátký popis. Story mapa už by měla příliš dlouhé popisy, nechceme o datech vykládat dlouhý příběh, jen dodat data těm, kteří mají zájem. Zatím máme aplikci v testovací verzi ve WAB, kde ale nejsou podporovány skupiny vrstev.  

VHolubec
Esri Regular Contributor

Dobrý den, 

Instant apps bohužel běží na jiné technologii než Web AppBuilder. A máte pravdu, že tady je seznam vrstev poměrně osekaný, co do funkčnosti. Vím, že některé šablony nabízí zobrazení atributové tabulky. 

Možnost nastavit průhlednost jsem zde také nikde nenašel - zde bych doporučil založit Ideu: https://community.esri.com/t5/arcgis-instant-apps-ideas/idb-p/arcgis-instant-apps-ideas, případně kontaktovat naší technickou podporu s požadavkem na vylepšení.

Na druhou stranu si myslím že, Instant Apps přístup k detailu vrstvy nemají záměrně - spíše je vnímám jako apliakce pro různé druhy prohlížení dat, než pro správu či editaci dat. Metadata bych upravoval přes hlavní okno Obsahu v organizaci.

Vladimir
AnnaHradecká
New Contributor III

Děkuji za odpověď. vím, že Instant Apps a WAB je každé jiná technologie. Časti se s tím teď pereme, jelikož jsme na hranici toho, že spoustu starých funkcionalit ještě nové nástroje nemají, ale novinky se zase již nedělají rpo ty staré ... Což je i tento příklad. 

Nad možností přidat nový podnět přes Ideas určitě přemýšlím, jen jsem se v návaznosti na workshop ptala nejdříve tady, jestli nevíte, že se něco takového nechystá. 

Pokud jde o přístup k detailu. Aplikaci plánujeme především prohlížecí, ale někdy člověk potřebuje vědět o vrstvě trochu víc než jen název a zatím jsem mezi možnostmi nenašla lepší způsob než se odkázat na detail. 

 

 

VHolubec
Esri Regular Contributor

Dobrý den,

záleží co potřebujete zobrazovat za informace, ale napadají mne 2 možnosti. Buď dát odkaz na detail vrstvy do po-upu, nebo třeba použít aplikaci Portfolio (pokud se budeme bavit o instant apps), kde budete mít Vaše aplikace případně vrstvy, spolu s detailním popisem?

Vladimir