ArcGIS Field Maps Designer

cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 
Select to view content in your preferred language

ArcGIS Field Maps Designer

Published on ‎04-13-2023 12:15 AM by Esri Contributor | Updated on ‎04-13-2023 12:18 AM

Cílem webináře bude uživatele seznámit s touto webovou součástí ArcGIS Field Maps, mající přesah i do editačního widgetu Map Vieweru. Seznámíme vás s obsahem aplikace a jejími možnostmi, pak se zaměříme na správu editačních šablon, a především interaktivních editačních formulářů. Podíváme se i na jazyk Arcade, pomocí kterého seznam editovatelných atributů přeměníte ve skutečně užitečného pomocníka pro editaci dat.

 

Registrujte se zdarma. 

 

webinare-field-maps-ico.png

 



Featured Guests
Esri Regular Contributor
Esri Regular Contributor


Event has ended
You can no longer attend this event.

Start:
Thu, May 25, 2023 01:00 AM PDT
End:
Thu, May 25, 2023 02:00 AM PDT
online webinář
Labels (2)
1 Comment
JanSouček
Esri Contributor

Otázky a odpovědi, které během webináře padly

 

Jaký je rozdíl mezi ArcGIS Field Maps a ArcGIS QuickCapture?

ArcGIS Field Maps je „mapcentrická“ aplikace pro sběr dat, tedy používáte mapu a mnoho atributů pro sběr, respektive zde editujete již stávající data. ArcGIS QuickCapture je aplikace pro rychlý sběr dat a nehodí se pro klasické mapování. Nesledujete zde mapu, ale pro sběr využíváte předem nakonfigurovaná tlačítka, která Vám automaticky zapíšou všechny atributy do třídy prvků (i když i zde určité výjimky existují) – uživatelská volba se zde ale minimalizuje. Editaci existujících dat v ArcGIS QuickCapture neprovedete.

 

Jak si přidám Field Maps Designer mezi aplikace (9 teček) na geoportál?

Aplikace by zde měla být ve výchozím stavu viditelná od ArcGIS Enterprise verze 10.9 a novější a samozřejmě i v ArcGIS Online. Pro verzi 10.8.1 je nutné ji doinstalovat: https://doc.arcgis.com/en/field-maps/android/help/enterprise-support.htm. Pro starší verze ArcGIS Enterprise není Field Maps Designer k dispozici.

 

Jaký postup/technologické řešení, byste doporučili pro vytvoření rastrových vrstev pro offline použití? Jak je to s využitím WMS v offline režimu?

Rastry je možné do offline režimu dostat dvojím způsobem:

  1. Jako podklad pro editovatelnou mapu (TPK balíček)
  2. Jako součást MMPK balíčku pro needitovatelnou mapu k prohlížení – viz podporované datové typy v MMPK https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/tool-reference/data-management/create-mobile-map-package.ht....

WMS (stejně jako mapové služby Esri) nelze v čistě offline režimu využít, protože to tyto služby z principu neumožňují (jako odpověď při dotazu na službu totiž nevrací prvky, ale obrázek).

 

Ja by som chcel vediet motivaciu preco boli niektoré Esri App zlúčené a niektoré zanikli. Rozumiem združeniu do Field Collectora, pri existensiu Survey. Ale nerozumiem zaniknutiu napr. ArcGIS Explorera v mobilnej verzii

ArcGIS Explorer nezanikl, ale společně s aplikacemi ArcGIS Collector a ArcGIS Tracker byl sloučen do funkčnosti ArcGIS Field Maps. Aktuálně Esri pracuje i na přidání funkcí z aplikací ArcGIS Workforce a ArcGIS Navigator. Cílem je zjednodušit uživatelům práci a odstranit dříve nutné přepínání mezi aplikacemi. Aplikace ArcGIS Survey123 a ArcGIS QuickCapture jsou založené na jiném principu, a zůstanou proto jako samostatné.

 

Velka vdaka za odpoved ide o to, ze napr. dizajn, funkcnost napr. Explorera bola často šikovnejšia, prístupnejšia, estetickejšia ako je cesta cez PFA, resp. AGOL 🙂

Funkcionalita aplikace ArcGIS Explorer měla být 1:1 migrována do ArcGIS Field Maps (pokud je tedy řeč o aplikaci ArcGIS Explorer, vyvinuté pro Android a iOS) a to jak pro needitovatelné mapy, tak pro MMPK. Pokud Vám něco v ArcGIS Field Maps nefunguje nebo chybí, obraťte se na naší technickou podporu či zadejte Ideas na https://ideas.arcgis.com.

 

Obecně lze na systém ArcGIS nahlížet jako na velký webový GIS, kdy máte k dispozici celou řadu koncových klientů (mezi které počítejme i ArcGIS Pro) a hlavním přístupovým bodem je ArcGIS Online, resp. ArcGIS Enterprise.

Pokud máte na mysli ten „starý Explorer“ pro Windows CE, tak zde Vás odkážu spíše na ArcGIS Earth jako variantu 3D prohlížečky.

Nicméně i pro ArcGIS Explorer můžete použít sideloading https://fwp-gis.mt.gov/arcgis/help/en/field-maps/android/help/download-maps.htm#ESRI_SECTION1_EDFA89...

 

Uvažujem správne, ak poviem, že ak potrebujem v teréne mapovať, editovať, pasportovať vážne, ak tam pošlem vybavenejších ľudí, tak je vhodnejší ArcGIS Field Maps. Ak potrebujem niečo jednoduchšie, pre jednoduchších ľudí, tak je vhodnejšie ísť cestou formulárov Survey?

Na otázku, zda vybrat ArcGIS Field Maps nebo spíše ArcGIS Survey123, nelze jednoznačně odpovědět. Obě varianty jsou možné a záleží především na konkrétním případu nasazení.

ArcGIS Survey123 i Field Maps – jak o tom na webináři i mluvím – lze nakonfigurovat tak, aby sběr dat v terénu zvládnul i GISu neznalý uživatel. Vše závisí na tom, jak konkrétní Smart Form nebo Survey nakonfigurujete.

 

Podporuje ArcGIS Field Maps odosielanie mailov – notifikácie, alebo na toto musím použíť napr. Notebook Server?

Notifikace není možné nastavit přímo v rámci Field Maps. Můžete ale použít například MS Flow (viz minulý webinář kolegy Kuttelwaschera). Dalšími možnostmi jsou Power Automate  https://www.esri.com/arcgis-blog/products/field-maps/field-mobility/use-webhooks-to-automate-workflo... , Integromat:  https://www.esri.com/arcgis-blog/products/field-maps/field-mobility/arcgis-field-maps-app-for-integr... nebo webhooky na ArcGIS Enterprise 11.1 - https://tinyurl.com/h32z4feh.

 

Jaká jsou omezení nastavování formulářů/šablon při práci s nehostovanými feature službami?

Pokud používáte nehostovanou feature službu, jak padlo na webináři, nemůžete editovat šablony a skrze basic forms není možné editovat ani datový model služby. Jinak si ale nejsem vědom žádných dalších omezení.