Вітаємо, спільното Esri та інші учасники YPN! 🌍👋
Як впровадити абсолютно нову освітню філософію в школах, де вчителі природничих наук і технологій ніколи раніше не стикалися з ГІС?
Ви починаєте з маленького, але значущого кроку — ви відчиняєте двері та показуєте їм можливості.
Я хочу поділитися реалістичним поглядом на наш нещодавній освітній захід у Подільському районі (Одеська область, Україна). 12 червня 2026 року я організував та провів практичний семінар, розроблений, щоб допомогти директорам шкіл, викладачам ІТ та природничих наук (включаючи вчителів біології, хімії та фізики) зробити свої перші, невпевнені кроки у світі ArcGIS Online.
Хоча вчителі географії та регіональні методисти в нашому районі вже були певною мірою знайомі з основними поняттями картографування, для більшості присутніх вчителів природничих наук та інформатики це була абсолютно нечувана історія.
💡 Досвід, що відкрив очі.
Для багатьох керівників шкіл та посадовців у сфері освіти найбільшим відкриттям стала глобальна шкільна програма Esri для дітей з дитячого садка до 12 класу. Для них справжнім відкриттям стало усвідомлення того, що професійні просторові інструменти, що використовуються в усьому світі в науці та управлінні, сьогодні можуть бути повністю доступними для звичайних шкіл.
🛠️ Наші перші практичні кроки:
- Перша зустріч: Ми дослідили самі основи хмарної ГІС та принципи роботи просторової інфраструктури даних.
- Подолання першого бар'єру: Вчителі абсолютно без попереднього досвіду змогли створити свої перші прості цифрові карти та взаємодіяти з даними з відкритого коду.
- Обговорення потенціалу: Ми провели мозковий штурм, як уроки інформатики та природничих наук можуть інтегрувати ці карти через міждисциплінарні STEM-проекти, не порушуючи існуючий шкільний розклад.
🧠 Аналіз майбутніх викликів
Ми не розглядали цей семінар як завершений успіх, а радше як відправну точку. Під час наших обговорень ми відкрито окреслили величезні труднощі, з якими стикаються регіональні школи: брак сучасного комп’ютерного обладнання, обмеження фінансування STEM-інновацій та гострий дефіцит часу.
Однак, ми продемонстрували, що ГІС не потребує окремих нових класів. Вона може існувати в рамках інтегрованих уроків, коли вчителі різних предметів вирішать співпрацювати.
:graduation_cap: Наукова перспектива
Як аспірант Одеської регіональної академії післядипломної освіти, моє дослідження зосереджене саме на цьому: «Формування STEM-компетентностей учнів початкової школи за допомогою геоінформаційних систем». Цей семінар став вирішальним експериментом на місцях для моєї дисертації, який довів, що хоча шлях довгий, а виклики важкі, наші регіональні школи глибоко допитливі та прагнуть таких технологічних іскор.
:camera_with_flash: :movie_camera: ТЕХНІЧНА ПРИМІТКА: Оскільки платформа форуму обмежує завантаження медіафайлів для нових облікових записів, я опублікував повні ФОТО- та ВІДЕО звіти з цього першого семінару, включаючи інтерактивний проект ArcGIS StoryMaps, продемонстрований там, на своїй сторінці у LinkedIn!
👉 Будь ласка, перегляньте розділ коментарів до цієї публікації або відвідайте мій профіль LinkedIn, щоб побачити, як наші регіональні освітяни роблять свої перші кроки!
Давайте об'єднаємося, підтримаємо одне одного на початку цієї подорожі та разом побудуємо світліше майбутнє! 🌏:laptop_computer:
#EsriYPN #ГІСосвіта #STEMУкраїна #ПідготовкаВчителів #ArcGISOnline #КіберДжура #ОсвітаДляДімів #Аспірантура #ЖінкиВГІС
посилання на проєкт на Story Map: https://storymaps.arcgis.com/stories/008eb8509ca341bf80f7fb6421461f9f
Я давно думав як організувати таку мережу. Але ентузіазму було замало. Створена мною колись спільнота "Академія сучасного політика" зібрала більше 11000 попутників, потім була комерціалізована і пішла далі без мене.
Perhaps every meaningful initiative needs its time. This time, alongside your vision and experience, there is also a committed team united by shared values and a common purpose. That makes all the difference.