Webgisdr Backup Error

1130
3
08-09-2018 10:49 AM
Pei-SanTsai
New Contributor III

I ran into error when I tried to do full backup of ArcGIS Enterprise 10.5.1 by using Webgisdr tool.  Anyone know how to resolve the issue?

c:\Program Files\ArcGIS\Portal\tools\webgisdr>webgisdr --export --file c:\xxxxxx\Testwebgisdr.properties

C:\Program Files\ArcGIS\Portal\tools\webgisdr\webgisdr.log.lck

==========================================

Starting the webgisdr utility.

==========================================

 

Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: org/apache/commons/co

dec/binary/Base64

       at org.apache.http.impl.auth.GGSSchemeBase.<init>(GGSSchemeBase.java:79)

 

       at org.apache.http.impl.auth.SPNegoScheme.<init>(SPNegoScheme.java:51)

       at org.apache.http.impl.auth.SPNegoSchemeFactory.create(SPNegoSchemeFact

ory.java:66)

       at org.apache.http.impl.client.AuthenticationStrategyImpl.select(Authent

icationStrategyImpl.java:175)

       at org.apache.http.impl.client.TargetAuthenticationStrategy.select(Targe

tAuthenticationStrategy.java:43)

       at org.apache.http.impl.auth.HttpAuthenticator.handleAuthChallenge(HttpA

uthenticator.java:154)

       at org.apache.http.impl.execchain.MainClientExec.needAuthentication(Main

ClientExec.java:557)

       at org.apache.http.impl.execchain.MainClientExec.execute(MainClientExec.

java:275)

       at org.apache.http.impl.execchain.ProtocolExec.execute(ProtocolExec.java

:195)

       at org.apache.http.impl.execchain.RetryExec.execute(RetryExec.java:86)

       at org.apache.http.impl.execchain.RedirectExec.execute(RedirectExec.java

:108)

       at org.apache.http.impl.client.InternalHttpClient.doExecute(InternalHttp

Client.java:184)

      at org.apache.http.impl.client.CloseableHttpClient.execute(CloseableHttp

Client.java:82)

       at org.apache.http.impl.client.CloseableHttpClient.execute(CloseableHttp

Client.java:106)

       at org.apache.http.impl.client.CloseableHttpClient.execute(CloseableHttp

Client.java:57)

       at com.esri.arcgis.webgis.util.HttpUtil.b(HttpUtil.java:423)

       at com.esri.arcgis.webgis.util.HttpUtil.isURLAvailable(HttpUtil.java:340

)

       at com.esri.arcgis.webgis.util.ValidationUtil.isComponentReachable(Valid

ationUtil.java:547)

       at com.esri.arcgis.webgis.service.impl.WebGISDRFrontController.service(W

ebGISDRFrontController.java:66)

       at com.esri.arcgis.webgis.service.impl.WebGISDRManager.b(WebGISDRManager

.java:117)

       at com.esri.arcgis.webgis.service.impl.WebGISDRManager.exportWebGIS(WebG

ISDRManager.java:101)

       at com.esri.arcgis.webgis.client.WebGISDR.main(WebGISDR.java:99)

Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: org.apache.commons.codec.binary.Bas

e64

       at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:381)

       at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:424)

       at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Launcher.java:331)

       at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:357)

       ... 22 more

0 Kudos
3 Replies
JonathanQuinn
Esri Frequent Contributor

Are you using the web adaptor URL as the URL for the PORTAL_ADMIN_URL and do you have IWA configured for it, or does the services URL for one of the federated Servers use IWA? If so, the DR tool doesn't yet support connection to a resource secured with Windows Authentication. Use the 7443 URL for the PORTAL_ADMIN_URL. If your services URL is using Windows Authentication, unfortunately there is no workaround for that. You'll have to disable IWA.

Pei-SanTsai
New Contributor III

Jonathan, 

Yes, I was using web adaptor URL as the URL for the PORTAL_ADMIN_URL and I do have IWA configured as well.  I contacted ESRI staff who presented webgisdr at the UC.  He mentioned using 7443, disabled IWA and check if Web Adaptor Admin is enabled.

Webgisdr tool worked on two of the GIS environment when I use 7443 as the PORTAL_ADMIN_URL even without disabled IWA on portal web adaptor.  I don't have web adaptor for the federated server on these two environments.   

I was having problem using webgisdr tool on the other environment until reading your post.  I disabled the web adaptor for the federated server and was able to get webgisdr tool to run.  Thank you.

0 Kudos
JonathanQuinn
Esri Frequent Contributor

Right, you don't need to disable IWA on the Portal web adaptor. Simply use the 7443 URL for the PORTAL_ADMIN_URL. There was a bug at 10.5.1 and prior that required the Admin API to be accessible through the services URL for all federated Servers, so that's something else to keep in mind.