<\/HEAD>
No, než odejdu na víkend, prohlížel jsem si některé další komentáře a našel jeden o licencování ArcGIS Pro. Jak mnozí z vás pravděpodobně mysleli, ArcGIS Pro měl být dostupný s vaším standardním nákupem nového produktu ArcGIS nebo s upgradom. Zdá se, že ESRI mi pokazilo víkend <\/SPAN> a nutí mě znovu přehodnotit mou věrnost vůči nim tím, že ArcGIS Pro je licencován pouze online, podobně jako Adobe Creative Cloud nebo Office 365. Stejně jako u těchto produktů, pokud přestanete platit roční údržbu, software přestane fungovat.<\/P> <\/P>Podporoval jsem ArcGIS Pro a učil se ho používat, ale s touto novou informací musím znovu zvážit, zda chci investovat svůj čas a úsilí do tohoto produktu. Dlouhodobé důsledky pro mě jako majitele malé GIS firmy jsou takové, že pokud přeruším své předplatné, ztratím své rozvržení, skripty, projekty, plné využití svých dat (i když data lze pravděpodobně získat z jiných zdrojů) atd. Myslím, že každý, kdo uvažuje o ArcGIS Pro, by měl být touto licenční strategií znepokojen, protože ESRI vás nyní zavazuje k celoživotnímu používání jejich produktů. Opět to vypadá, že gigant se snaží prosadit svou autoritu bez ohledu na názory všech ostatních. K tomu se přidává skutečnost, že se očekává, že ArcGIS Pro v budoucnu nahradí ArcGIS – kde nás to tedy nechá, až podpora i pro naše staré spolehlivé verze skončí? Budeme muset spouštět verze ArcGIS ve VMWare prostředí jen proto, abychom měli přístup ke svým vlastním projektům a práci?<\/P> <\/P>Jedním velkým problémem, který zdá se pociťují raní uživatelé a testeři tohoto produktu, je tak vážný nedostatek transparentnosti kolem licencování, že nám to možná způsobilo nezhojitelnou a trvalou jizvu. S produkty jako QGIS, MapWindow, Cesium a všemi ostatními open source GIS softwary a nástroji venku – bude toto začátkem vzpoury proti ESRI jen proto, že tlačí své legální zákazníky a spotřebitele příliš daleko?<\/P> <\/P>Pro přečtení různých recenzí a dialogů navštivte prosím původní příspěvky na níže uvedeném odkazu:<\/EM><\/P>ArcGIS Pro License : Subscription license - will expire when maintenance stops<\/A><\/EM><\/P><\/BODY><\/HTML>