Ahoj všichni!<\/SPAN><\/P>Nebyl jsem si jistý, kam to mám vložit - takže klidně to přesuňte na jinou nástěnku, pokud to není to správné místo.<\/SPAN><\/P>Od června 2025 pracuji na převodu legacy StoryMaps pro mou organizaci. <\/SPAN>Bylo to dobrodružství (hodně řešení problémů), ale hodně jsem se naučil. Také nám to pomohlo vybudovat lepší procesy pro zachování a udržení dlouhodobých digitálních projektů.<\/SPAN><\/P>Jsme menší instituce - je zde asi 35 legacy StoryMaps, které bylo potřeba převést. Některé z nich vlastník projektu rozhodl ukončit (z různých důvodů), ale většina lidí chtěla svou práci zachovat. Abychom toho dosáhli, vedli jsme opravdu dobré diskuse o tom, jaké aktualizace\/změny budou potřeba k splnění požadavků na přístupnost a jestli chtěli něco dalšího přidat, protože určitý nástroj\/funkce nemusely být tehdy dostupné.<\/SPAN><\/P>Tady je můj proces práce s výzkumníky a fakultou na převodu jejich projektů:<\/SPAN><\/P>Identifikovat <\/STRONG>projekty, které je třeba převést<\/SPAN><\/LI>Setkat se s jednotlivcem<\/STRONG> - prodiskutovat, co chtějí nebo nechtějí zachovat<\/SPAN><\/LI>Pokud chtějí zachovat<\/STRONG> - vytvořit plán, co bude potřeba udělat k aktualizaci a jak řešit případné problémy s obsahem (nefunkční odkazy, chybějící obrázky atd.)<\/SPAN>Je důležité poznamenat - neměním obsah výzkumu, neověřuji zdrojový materiál, nepřidávám nový obsah atd.<\/SPAN><\/LI><\/UL><\/LI>Vytvořit ArcGIS Group<\/STRONG> - všechny nové\/návrhové verze jsou sdíleny s vlastníkem projektu, aby si mohl dělat vlastní změny<\/SPAN><\/LI>Pokud je možné<\/STRONG> - použít nástroj Converter Notebook <\/SPAN><\/LI>Pokud nelze použít nástroj<\/STRONG> - zkontrolovat s vlastníkem projektu a zajistit přístup ke všem sbírkám informací. Tyto typy projektů je třeba ručně rekonstruovat.<\/SPAN><\/LI>Vytvořit Google Doc se sdílenými poznámkami<\/STRONG> - zahrnout odkazy na původní projekt a novou verzi a tabulku pro sledování změn. Vlastník projektu i já můžeme v dokumentu komentovat a přiřazovat si úkoly bez starostí o nekonečné e-mailové zprávy.<\/SPAN>StoryMaps Convert - Příklad poznámek<\/STRONG><\/A> 12; Příklad webu: <\/STRONG>Musical Geography<\/STRONG><\/A>Přibližně 15 StoryMaps bylo převedeno - toto je malá část poznámek. Dokument obsahuje některé skutečné poznámky a odkazy na projekty, se kterými jsem pracoval jako vlastník projektu - trochu jsem to zobecnil a odstranil komentáře z určitých důvodů.<\/LI>Toto se může zdát hodně - ale bylo opravdu snadné udržovat poznámky na jednom místě a vlastníci projektů to velmi ocenili.<\/SPAN>
Při dokončení převodu
- pokud je vlastník projektu spokojený, zpřístupnit projekt veřejnosti, aktualizovat všechny související vložené webové prvky nebo odkazy tak, aby směřovaly na novou verzi.
Nebudu to cukrovat - je to investice (stále dělám všechny své běžné pracovní úkoly navíc), ale cítil jsem, že investice stojí za to, protože informace jsou cenné a tyto projekty byly stále aktivní. Zachování digitálních projektů je také velkou otázkou napříč institucemi, takže to byl celkový úspěch. Lidé byli opravdu skvělí a nesmírně rádi, že mohou své projekty dlouhodobě zachovat.
Koneckonců - to jsou mé dva centy! Pokud někdo právě tento proces dělá, stojí to za práci. Velké díky @ThePreatorian a mnoha dalším lidem, kteří mi pomohli s mými bláznivými otázkami.
Hodně štěstí všem!<\S>