Publikace referencovaných dlaždic na Portál

449
2
02-28-2024 03:56 AM
Labels (1)
MarketaBraunova
Esri Contributor
3 2 449

Možnost publikování dlaždic, které jsou referencované z vlastního úložiště, je tu s námi už nějakou dobu. Přesněji řečeno, první vlaštovka se objevila už ve verzi ArcGIS Enterprise 10.8.1 pro 3D data. Z naší zkušenosti o této možnosti mnoho uživatelů neví anebo když ano, tak ji nevyužívá. A to i přesto, že tento způsob má své nesporné výhody.

Na začátek něco krátce o dlaždicích. Zjednodušeně si dlaždice můžeme představit jako na sebe navazující sérii obrázků, které vznikly jako otisk dat v jednom konkrétním okamžiku. Setkat se můžete s rastrovými a vektorovými dlaždicemi, dlaždicemi s daty o nadmořské výšce a s 3D dlaždicemi. Každý typ uchovává jiná data, ale v konečném důsledku stále pracujete s tím samým: s dlaždicemi.

S rastrovými dlaždicemi se nejčastěji setkáme v podobě cache pod mapovou službou. Spolu s vektorovými nebo 3D dlaždicemi je možné je publikovat jako tzv. balíčky dlaždic (TPKX, resp. VTPK nebo SLPK). Výhoda balíčků spočívá v tom, že jejich generování probíhá v ArcGIS Pro, a tedy nedochází k zátěži ArcGIS Serveru (samozřejmě za předpokladu, že se server a ArcGIS Pro nenachází na stejném stroji). Vytvořený balíček se pak jen nahraje na Portál, kde se sám rozbalí a vznikne jemu odpovídající vrstva dat, se kterou dále pracujete. Jednoduché a pro uživatele velmi přívětivé.

Každý takovýto balíček, který nahrajete na Portál, se uloží do jeho obsahu (ve výchozím nastavení adresář C:\arcgisportal\content\items) a zároveň se obsah balíčku rozbalí do datového úložiště. V případě rastrových a vektorových dat a nadmořských výšek je to C:\arcgisserver\directories\arcgiscache, v případě 3D dat je to ArcGIS Tile Cache Data Store.

A proč je tak důležité, kam se data ukládají? Kromě toho, že data jsou takto uložena vlastně duplicitně, tak vás to bude zajímat zejména v okamžiku, kdy vytváříte zálohu ArcGIS Enterprise. Zálohuje se celý obsah Portálu, včetně balíčků dlaždic, a pokud jich tam máte velké množství nebo jsou velmi objemné, může to působit problémy.

A tím se dostáváme ke způsobu publikace dat, díky kterému případným problémům se zálohováním můžete předejít. Místo toho, abyste balíček nahráli na Portál a dále ho nechali svému osudu pod správou ArcGIS Enterprise, rozbalíte si ho k sobě do vlastního úložiště (ať už se jedná o adresář na disku nebo o cloudové úložiště) a toto úložiště registrujete na Portál. Docílíte tak toho, že nebudete zbytečně plnit obsah Portálu, a tím komplikovat vytváření záloh, a správu dat budete mít plně pod kontrolou. Jak na to si ukážeme na balíčku vektorových dat.

Krok 1: Rozbalení balíčku dat

Jak již bylo naznačeno výše, pro publikaci dlaždic, které jsou referencované z vlastního úložiště dat, je nutné mít nejprve vytvořený balíček dlaždic (TPKX, VTPK, SLPK). Nástrojem Rozbalit balíček (Extract Package) tento balíček rozbalíme do adresářové struktury, která je připravena k publikaci.

Vyplňte umístění vstupního balíčku a pak buď parametr Cílové cloudové připojení nebo Výstupní složku. Jakmile jeden z nich vyplníte, druhá možnost zmizí. Složka, do které balíček budete rozbalovat, musí před spuštěním nástroje už existovat.

Typ formátu uložení ponechejte Kompaktní. Pro balíčky rastrových a vektorových dlaždic je nezbytně nutné zaškrtnout možnost Vytvořit datovou sadu uloženou v cache připravenou k použití, která zaručí, že bude možné data dále publikovat. Defaultně není tato možnost zaškrtnutá. Po doběhnutí nástroje se vytvoří nový adresář s koncovkou .vtiles, který bude obsahovat rozbalený obsah balíčku dlaždic.

extract_package.png

Krok 2: Registrace datového úložiště spravovaného uživatelem

Název zní komplikovaně, ale nejedná se o nic jiného, než že úložiště s rozbaleným balíčkem dlaždic registrujete na Portálu. Registraci lze provádět přímo z Portálu nebo případně i z ArcGIS Pro. Na Portálu přejděte do záložky Obsah a Nová položka. Vyberte možnost Úložiště dat a dále podle vámi zvoleného úložiště buď Složka nebo Cloudové úložiště. Vyplňte cestu, v dalším kroku nechte validovat federovaný ArcGIS Server a po vyplnění informací o datovém úložišti ho přidejte.

datove_uloziste.png

 

Krok 3: Publikace vrstvy dlaždic

Poslední, co zbývá, je dlaždice publikovat jako novou vrstvu dlaždic na Portál. V záložce Obsah znovu klikněte na Nová položka a tentokrát vyberte možnost Vrstva dlaždic. Zvolte odpovídající typ vrstvy dlaždic a jako metodu dejte Vybrat datovou sadu v datovém úložišti. Objeví se nabídka všech úložišť, které máte na Portálu registrované. Vyberte úložiště, které jste registrovali v kroku 2, a v něm adresář .vtiles, který obsahuje dlaždice. Opět nechte validovat ArcGIS Server a vyplňte údaje o vrstvě dlaždic, která vznikne. A to je vše. Na Portálu se vytvoří vrstva dlaždic, které referencuje data z vašeho úložiště.

vrstva_dlazdic.png

Závěrem

V článku jsme vám ukázali alternativní možnost publikace dlaždic. Neznamená to ale, že teď už nikdy nebudete publikovat balíčky starším způsobem. Ne, i ten má své místo a využití, zejména v tom, jak je pro uživatele jednoduchý. Je však dobré vědět, že existuje i jiná alternativa. Výše popsaný postup je vhodný zejména v případě, pokud pracujete s velkým množstvím dat, a balíčky, které tak vznikají, jsou velmi objemné. Typicky se to týká 3D dat.

Publikace dlaždic přímo z Portálu (krok 3) je možná až od verze ArcGIS Enterprise 11.0. Ve verzi 10.9.1 je publikaci nutné provádět přes Python skript operací publish. Vzor, jak to provést, je uveden v blogovém článku. Ve verzi ArcGIS Enterprise 10.8.1 je tímto způsobem možné publikovat pouze 3D data vycházející z balíčků SLPK.

Oficiální dokumentace: https://enterprise.arcgis.com/en/portal/latest/use/publish-vector-tile-layer-ref-cache.htm

2 Comments