Select to view content in your preferred language

Výpočet souřadnic polygonových prvků pomocí Arcade v ArcGIS Pro

179
0
3 weeks ago
DavidDaveNovak
Esri Contributor
0 0 179

V tomto článku se zaměřím na jednoduchý způsob, jak hromadně určit geometrické středy polygonů v ArcGIS Pro. Středové body se mohou hodit při vytváření dalších vizualizací nebo popisování a zjednodušování konkrétních prvků. Při procházení atributovou tabulkou pak může být určení středu přínosné pro rychlé zorientování, se kterým polygonem chci dále pracovat. 

 

Vymezení termínů

Jako střed polygonu budeme v tomto článku považovat geometrický střed. Jelikož se v mém případě jedná o rovinný geometrický útvar, těžiště a geometrický střed leží ve stejném bodě. 

 

DavidDaveNovak_0-1726588392168.png

Odkaz na zdroj obrázku 

Postup

Způsobů, jak získat požadovaný střed polygonu, je v ArcGIS Pro několik. 

Pro výpočet středu polygonu můžeme využít funkci Centroid

  1. Vybereme si polygonovou vrstvu, ve které chceme znát středy jejich prvků.
  2. Vytvoříme nové textové pole pro uložení souřadnic. V tomto příkladu se nové pole jmenuje souradnice_stredu.
  3. V atributové tabulce klikneme pravým tlačítkem na název pole souradnice_stredu a vybereme Výpočet pole (Calculate Field).
  4. Zadáme výpočet pomocí Arcade.

DavidDaveNovak_3-1726589498506.png

 

var poly = Geometry($feature);
var result = "";
if (!IsEmpty(poly)) {
    var pnt_centr = Centroid(poly);
    Console(pnt_centr);    
    result = "(" + Round(pnt_centr.X, 2) + ", " + Round(pnt_centr.Y, 2) + ")";
}
return result

DavidDaveNovak_5-1726589597778.png

Výsledek jsou souřadnice středu v metrech ve formě textového zápisu v jednom atributovém poli. Výraz Arcade si však můžeme upravit a výstup rozdělit do dvou atributů s číselným datovým typem.

 

Druhý způsob

Ve druhém případě si ukážeme, jak hodnoty středu získat pomocí nástroje Vypočítat atributy geometrie (Calculate Geometry Attributes). Tento nástroj umožňuje vypočítat celou řadou dalších veličin. Podrobněji je popsán v jednom starším článku na našem blogu.

Výpočet geometrie pomocí geoprocessingového nástroje umožňuje vybrat souřadnicový formát výstupu například přímo ve stupních. 

DavidDaveNovak_6-1726589942076.png

Pro samotné zobrazení bodových hodnot můžeme použít například funkci Tabulka souřadnic X,Y na body (XY Table to Point) podle těchto nově vytvořených polí. 

 

 

DavidDaveNovak_7-1726590134073.png

Výsledná souřadnice v tomto případě znázorňuje geometrický střed/těžiště České republiky. Nicméně jak určitě víte, tak hledání pravého středu ČR vždy záleží na mnoha dalších faktorech a úhlech pohledu.