Select to view content in your preferred language

ArcGIS Enterprise a Linux: část IV. ArcGIS Web Adaptor

406
0
01-04-2024 03:48 AM
Labels (2)
Prokop_Kuranda
Esri Contributor
0 0 406

ArcGIS Enterprise a Linux: část IV. ArcGIS Web Adaptor

V sérii článků s názvem ArcGIS Enterprise a Linux vás stručně provedu instalací jednotlivých komponent ArcGIS Enterprise v operačním systému Linux. Nejdříve si ukážeme přípravu operačního systému před instalací, poté instalaci a konfiguraci jednotlivých komponent, jejich propojení a nakonec jejich odinstalaci. Jednotlivé díly série však mohou sloužit i jako návod pro instalaci komponent samostatně.

Pro účely ukázky použijeme podporovaný operační systém Ubuntu Server 20.04 LTS. Bude se jednat o prostředí čtyř virtuálních serverů, kde bude samostatně instalován Portal for ArcGIS, ArcGIS Server a ArcGIS Data Store. Na čtvrtém stroji bude běžet webový server Apache Tomcat se dvěma ArcGIS Web Adaptory.

Ve čtvrtém dílu série budeme instalovat ArcGIS Web Adaptor, jehož instalační soubor stáhneme z webu My Esri. Pomocí tohoto návodu můžeme zprovoznit funkční ArcGIS Web Adaptor během krátkého času – pokud máme k dispozici kompletní správu prostředí, instalace ArcGIS Web Adaptoru zabere maximálně 15 minut včetně instalace operačního systému Linux.

Instalace komponenty ArcGIS Web Adaptor

Stažený instalační soubor z My Esri rozbalíme pomocí:

tar zxf ArcGIS_Web_Adaptor_Java_Linux_111_185233.tar.gz

Samotnou instalaci poté zahájíme příkazem:

./Setup -m silent -l yes -d

kde parametr -m znamená způsob instalace, -l souhlas s licenčními podmínkami.

Instalace trvá kolem jedné minuty.

Prokop_Kuranda_0-1703863603586.jpeg

 

Nasazení ArcGIS Web Adaptoru na webový server

Po dokončení instalace můžeme ArcGIS Web Adaptor nasadit na webový server. V ukázce použiji Apache Tomcat ve verzi 9.0.19.

Ve složce, která vznikla po instalaci /arcgis/webadaptor11.1/java, nalezneme soubor arcgis.war.

Soubor přejmenujeme podle názvu, pod kterým budeme chtít ke komponentám přistupovat. Nejprve tedy server.war.

V prostředí webového serveru nahrajeme soubor WAR. V Apache Tomcat se tento úkol provede jednoduše v manažeru zadáním cesty nebo nahráním souboru.

Prokop_Kuranda_1-1703863603593.png

 

Po kliknutí na Nasazení je možné ArcGIS Web Adaptor konfigurovat.

Konfigurace ArcGIS Web Adaptoru

Konfigurovat budu také módem silently pomocí terminálu. Na stroji, kde ArcGIS Web Adaptor běží, pomocí nástroje configurewebadaptor.sh příkazem:

/home/prok/arcgis/webadaptor11.1/java/tools/configurewebadaptor.sh -m server -w https://vmpkubwa2.arcdata.cz/server/webadaptor -g https://vmpk2.arcdata.cz:6443 -u portaladmin -p gis12345 -a true

kde -m je mód konfigurace, v tomto případě server, -w je adresa konfigurační stránky (kde byla nasazena), -g je adresa komponenty ArcGIS Server, se kterou budeme konfigurovat, -u je uživatelské jméno administrátora serveru, -p jeho heslo a -a (true) znamená, že skrze ArcGIS Web Adaptor bude povolen administrační přístup k ArcGIS Serveru.

Prokop_Kuranda_2-1703863603595.png

Při konfiguraci vypadá příkaz velmi podobně. Například takto:

/home/prok/arcgis/webadaptor11.1/java/tools/configurewebadaptor.sh -m portal -w https://vmpkubwa.arcdata.cz/portal/webadaptor -g https://vmpk2.arcdata.cz:7443 -u portaladmin -p gis12345 -a true

 

Odinstalace ArcGIS Web Adaptoru

K odinstalaci je zapotřebí spuštění nástroje uninstall_WebAdaptor, který se nachází ve složce java.

Například:

./home/prok/arcgis/webadaptor11.1/java/uninstall_WebAdaptor

Dále je třeba odstranit nasazenou stránku na webovém serveru.

Tags (1)