Summarize Within running but not returning anything

3434
25
03-30-2021 11:48 AM
Labels (1)
Miguel-Fernandez
Occasional Contributor

I am trying to run the tool Summarize Within (Analysis tool) in ArcGIS Pro 2.7.2. The tool successfully runs but does not return a new layer or table. I can open the Details pane and see that the output locations are correct. But when I look in the project geodatabase, there is nothing there. The data I'm using for the input polygon is a single feature that covers several counties. The input summary features is a polygon layer of census tracts. I am trying to sum several of the attributes and use the group by function to group by county. Both data layers are in the same projection, epsg: 4269. I have been able to run other tools, buffer, intersect, etc and they all return the expected outputs. Has anyone else experienced something similar?

Miguel Fernandez
25 Replies
JayantaPoddar
MVP Esteemed Contributor

Could you share the screenshot of the parameters filled in Summarize Within tool, and the message dialog after the tool has run successfully?



Think Location
0 Kudos
Miguel-Fernandez
Occasional Contributor

@JayantaPoddar I've edited the post to include the screenshots.

Miguel Fernandez
0 Kudos
JayantaPoddar
MVP Esteemed Contributor

The parameters look fine to me. Refresh the output FGDB to check if the feature class is created. Else, close all the sessions of ArcGIS Pro, and open ArcGIS Pro. 



Think Location
0 Kudos
Miguel-Fernandez
Occasional Contributor

@JayantaPoddar I have tried those steps and the issue still persists. I appreciate your suggestions. 

Miguel Fernandez
0 Kudos
JayantaPoddar
MVP Esteemed Contributor

Would it be possible to share the input feature classes/ shapefiles ?

I would like to see if I can reproduce the same issue in my machine.



Think Location
0 Kudos
Miguel-Fernandez
Occasional Contributor

I'm having trouble getting the data down to size. I'm wrapping up things for the day here but I'll try again tomorrow. Thanks for all your help.

Miguel Fernandez
0 Kudos
Mary_Murphy
Esri Contributor

What is the data type of the grouping field e.g. is it a text field or a numerical field?

 

Excelsior.
0 Kudos
Miguel-Fernandez
Occasional Contributor

@Mary_Murphy , the grouping field, 'County' is a text field.  I also tried running the tool without passing a field to the GroupBy argument and I'm still not getting any results.

Miguel Fernandez
0 Kudos
Miguel-Fernandez
Occasional Contributor

I also tried creating a new polygon feature class to act as my Input Polygon to summarize the Census data within and still the same results.

Miguel Fernandez
0 Kudos