ArcGIS Experience Builder

cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 
Select to view content in your preferred language

ArcGIS Experience Builder

Published on ‎04-13-2023 12:27 AM by Esri Contributor | Updated on ‎04-13-2023 12:31 AM

Už jsou tomu více než tři roky, kdy vyšla první oficiální verze ArcGIS Experience Builder. Od té doby ušel Experience Builder dlouhou cestu a dnes jej lze považovat za dospělý produkt vhodný pro tvorbu moderních webových mapových aplikací. K tomu mu napomáhají mimo jiné i nejnovější widgety jako Tisk, Přidat data, Editace (s využitým chytrých formulářů) či 3D toolbox.

 

Tyto a další widgety si předvedeme v živé ukázce spolu s nejčastějšími postupy tvorby aplikací v Experience Builderu. Zaměříme se také na to, jak efektivně překonfigurovat aplikaci vytvořenou ve starším ArcGIS Web AppBuilderu do moderního hábitu právě pomocí jeho nástupce Experience Builderu. Důraz budeme klást na responzivní vzhled aplikace – tedy dobrou čitelnost, a hlavně použitelnost na mobilních zařízeních.

 

Registrujte se zdarma.

 

webinare-experience-builder-ico.png

 



Featured Guests
Esri Contributor
Esri Contributor


Event has ended
You can no longer attend this event.

Start:
Thu, Jun 8, 2023 01:00 AM PDT
End:
Thu, Jun 8, 2023 02:00 AM PDT
online webinář
0 Kudos
1 Comment
JanNovotný
Esri

Otázky a odpovědi, které během webináře padly

 

V jaké verzi ArcGIS Experience Builder je předváděná ukázka?

Ukázka je prováděna v distribuci ArcGIS Experience Builder, jež je součástí ArcGIS Online. V ArcGIS Online se nachází vždy nejnovější verze Experience Builder. Ukázku jsem vytvářel před měsícem, tedy v rámci březnového vydání ArcGIS Online, kde se nacházela verze ArcGIS Experience Builder 1.11.

 

Ještě relativně nedávno měl ArcGIS Experience Builder méně možností než starší ArcGIS Web AppBuilder (např. neposkytoval některé widgety, např. filtry atd.). Jak toto porovnání vychází dnes?

K porovnání s aplikací ArcGIS Web AppBuilder se dostanu i později během tohoto webináře. Nicméně pěkné porovnání je vidět také na tomto odkazu: https://community.esri.com/t5/arcgis-experience-builder-documents/functionality-matrix-for-web-appbu...

 

Mohu přidat i vrstvu DGN?

Dobrý den, v základní verzi, kterou Esri nabízí, to bohužel možné není. Protože jsme si ale vědomi, že je toto poměrně častý požadavek, vytvořili jsme pro tuto funkci specializovaný widget. Vyzkoušet si jej můžete v například v této ukázkové aplikaci: https://enterprise.arcdata.cz/arcdatawidgety/.

 

Je potřeba nakonfigurovat samostatné zobrazení pro počítač, tablet a mobilní telefon?

Ano, pro lepší uživatelský zážitek je skutečně vhodné nakonfigurovat zobrazení pro různě velké zobrazení zvlášť. I této problematice se ale budu věnovat později během tohoto webináře.

 

Můžete prosím shrnout, jaké dopady bude mít ukončení podpory aplikace ArcGIS Web AppBuilder k červenci 2024?

Jelikož pro různé distribuce je situace lehce rozdílná, nelze to zde shrnout úplně jednoduše. Asi nejuceleněji je vše popsané na odkazu níže: https://www.esri.com/arcgis-blog/products/web-appbuilder/announcements/arcgis-web-appbuilder-roadmap...

Největší potíže ale mohou způsobovat aktualizace webových prohlížečů, které mohou přestat podporovat staré technologie z ArcGIS Web AppBuilder.

 

Je možné nástroj měření umístit i na jiné, než výchozí místo do mapy? (např. jako ve ArcGIS Web AppBuilder vedle Filtru)?

Nástroj měření zde není pojat jako samostatný widget, ale jako součást/nástroj widgetu Mapa. Proto ho nelze různě umisťovat či dále konfigurovat. Opět si uvědomujeme, že i toto může být častý požadavek, a proto jsme vytvořili vlastní widget „Měření“, který má navíc i další funkce. Vyzkoušet jej můžete na: https://enterprise.arcdata.cz/arcdatawidgety/.

 

Existují widgety, které ARCDATA nabízí volně k využití? Pro jakou verzi widgety jsou?

Volně k užití widgety neposkytujeme, ale umožňujeme jejich vyzkoušení v prostředí zákazníka pomocí zápůjčky. Vyzkoušet je lze i v demo aplikaci https://enterprise.arcdata.cz/arcdatawidgety.

Uživatelské widgety lze primárně využít v ArcGIS Experience Builder Developer Edition, ale od verze ArcGIS Enterprise 11.1 (případně 11.0 bez podpory češtiny) je lze přidat i do Portal for ArcGIS a tím pádem je využívat i jako standardní widgety při tvorbě aplikací.

 

Plánuje se nějaká obdoba widgetu „Screening“?

Na odkazu níže naleznete aktuální stav migrace widgetů z ArcGIS Web AppBuilder do ArcGIS Experience Builder. Widget Screening se zde nachází ve stavu „v plánu“. Lze tedy předpokládat, že se během pár měsíců v prostředí ArcGIS Experience Builder objeví. Přesnější datum uvolnění pro něj ale zatím není známo. https://community.esri.com/t5/arcgis-experience-builder-documents/functionality-matrix-for-web-appbu...

 

Je možné do atributové tabulky v ArcGIS Experience Builder přidat filtrování dat podobně jako v ArcGIS Web AppBuilder

Dobrý den, filtrování přímo v rámci atributové tabulky nelze. Nicméně v ArcGIS Experience Builder je dostupný widget „Filter“, kde lze patřičné podmínky (sady podmínek) zadat. Widget Filter lze pak konfiguračně propojit i na atributovou tabulku.