Problémy s analýzou povodí
<\/HEAD>Původní uživatel: Jvhowube<\/SPAN>
Vážená komunito GIS,<\/SPAN>
Mám nějaké potíže s analýzou povodí. Vím, že nejsem první, ale hledal jsem na internetu\/fórech a nemohu najít žádné přesné návody k problémům, které mám.<\/SPAN>
Konečným cílem této analýzy je vytvořit vrstvu, která ukazuje výsledek instalace hydroelektrárny v určité oblasti. Pokud toto není účel analýzy povodí, prosím dejte mi vědět. Řídím se uživatelským průvodcem, který jsem dostal zde v rozvojové zemi, takže pracuji s velmi omezenými zdroji. Obrázky před a po ukazují druh výstupu, který je požadován - tj. pokud ucpat část povodí přehradou, jaká je výsledná nádrž? Aspoň tak to vypadá mně. Opět, jsem v těchto záležitostech povodí nováček, tak mě prosím mějte trpělivost.<\/SPAN>
V podstatě rozumím sadě nástrojů a tomu, že jde o krok za krokem proces k vymezení povodí z DEM. Můj problém začíná, když chci nastavit pour point (co to vlastně je pour point), a pak použít nástroj Watershed. Můj výklad pour point je následující: bod v povodí nebo odtokové oblasti, kde veškerá voda vytéká z daného povodí nebo odtokové oblasti. Když jej nastavím ručně vytvořením bodového souboru, nikdy to není "správný" bod a jakákoli následná analýza povodí vede k velmi malé oblasti o velikosti 20-30 rastrových buněk kolem mého pour point.<\/SPAN>
Snažil jsem se to napravit použitím nástroje Snap Pour Point a hledáním "lepšího" pour point v celé oblasti - pokud toto není účel tohoto nástroje, pak jej používám špatně. Nemohu přijít na to, co jiného by měl dělat. Každopádně to obvykle vede k o něco větší oblasti, ale stále poměrně malé, a nedaří se vymezit žádnou rozumnou oblast připomínající povodí.<\/SPAN>
Může být můj problém v rozlišení DEM? Používám Fill k opravě DEM od jakýchkoli Sinks (i když používám Z 100, nejsem si jistý, zda je to správné). Raster Flow accumulation nikdy nevypadá jako síť řek\/potoků (tj. ta, která je zobrazena v ArcHelp) - spíš jako hromada provázkového konfety hozené na mapu - je tam minimální propojenost, což mě vede k domněnce, že je problém s původními daty DEM.<\/SPAN>
Průvodce mě také vede k použití vrstvy Flow_Accumulation, která byla překlasifikována v analýze povodí (místo rastrové vrstvy flow direction požadované nástrojem watershed). To prakticky nevede k ničemu. Ale možná opravdu musím použít nějakou akumulační vrstvu? <\/SPAN>
Snažil jsem se analyzovat jak velkou oblast (1800 km²) (příliš velká?), tak i část odtokové oblasti této větší oblasti. Oba případy vedou ke stejnému nefunkčnímu výsledku analýzy povodí.<\/SPAN>
Toto mi způsobuje frustraci posledních pár týdnů. Pokud byste mohli pomoci, byl bych velmi vděčný. Moc děkuji.<\/SPAN>
S pozdravem,<\/SPAN>
Jordan<\/SPAN>
Obrázky Before and After .jpg ukazují zobrazení průvodce toho, co bych měl z této analýzy získat. Přiložil jsem také vrstvy flow_direction a flow_acc_with_watershed.<\/SPAN><\/BODY><\/HTML>