<\/HEAD>
V klasickém románu Mary Shelleyové Frankenstein<\/EM>, když Victor Frankenstein vyrazil za svým cílem, snažil se vytvořit dokonalého muže. Po uvědomění si, že průměrně velký člověk by vyžadoval jemnou montáž, vytvořil své stvoření (Adama) vysokého 8 stop, s proporčními končetinami, lesklými černými vlasy a perleťově bílými zuby. Tak zaujatý detaily sestavování a oživování stvoření během několika let projektu nikdy nezastavil, aby se podíval na celek.<\/P>Teprve po prvním záškubu života, který procházel jeho výtvorem, si uvědomil:<\/P>Pracoval jsem tvrdě téměř dva roky, s jediným cílem vdechnout život neživému tělu. Kvůli tomu jsem se ochudil o odpočinek a zdraví. Toužil jsem po tom s vášní, která daleko přesahovala míru; ale teď, když jsem skončil, krása snu zmizela a bezdechý hrůza a odpor naplnily mé srdce. Neschopen snést pohled na bytost, kterou jsem vytvořil, vyběhl jsem z místnosti a dlouho chodil po své ložnici, neschopen uklidnit mysl k spánku.<\/EM><\/P>Shelleyová možná publikovala Frankenstein v roce 1818, ale tento moment v románu je výjimečnou analogií pro proces vývoje projektů a aplikací. Jako geoprofesionálové, projektoví manažeři a vývojáři máme rozhodně tendenci pracovat neúnavně na technickém vývoji, aniž bychom se zastavili a podívali se na širší obraz.<\/P>Vím, že osobně si užívám výzvu připojování žil, tepen a svalových vláken aplikace a jsem si jistý, že mnoho z vás to cítí stejně. Nicméně je důležité zajistit, aby technická inovace aplikace nepřehlušila původní účel. Je nepravděpodobné, že by aplikace nebo projekt ožil a zabil mé blízké, jako ve Frankensteinu<\/EM>, ale důsledky konečného produktu, který nevyhovuje původnímu obchodnímu požadavku, mohou být stále vážné.<\/P>Viděl jsem účinky špatně provedených projektů a aplikací na vlastní oči. Po práci v jedné organizaci, kdykoliv někdo zmínil konkrétní softwarový balík, otáčel jsem očima tak prudce, že jsem viděl vnitřek své lebky. Také jsem musel strávit dlouhé období obnovováním důvěry uživatelů v ArcGIS nebo je dokonce přesvědčovat, že geoprostorové nástroje stojí za to sledovat – vše kvůli jedné špatné zkušenosti.<\/P>Při práci v GISu, projektech nebo vývoji aplikací málokdy vytváříme výstup pro svůj vlastní prospěch. Jak řekl jeden výkonný pracovník, pro kterého jsem pracoval: „nejsme samolízající zmrzlina“. Aplikace a projekty, které dohlížíme, mají za cíl řešit definovanou obchodní potřebu. Pokud tato potřeba není splněna, vaše aplikace nemusí být využívána klienty nebo uživateli, pro které jste ji vyvinuli. Jako konzultant nemusí být váš klient tak nadšený pro budoucí obchod vaší společnosti, pokud jste nedokázali dodat to, za co zaplatili. Pokud pracujete přímo pro organizaci, váš manažer nebo vedení může ztratit důvěru ve vaši schopnost dodat to, co chtějí.<\/P>Jakmile organizace věnuje čas a peníze vývoji řešení, pochopitelně bude chtít návratnost této investice. Aplikace, která nepřináší užitek, nebude využívána a bude viset nad pracovištěm jako nepříjemný zápach, potenciálně kazící lidem dojem z vás nebo softwarového balíku, který používáte.<\/P>Když se zaměříme na širší obraz, zajistíme, že naše aplikace se soustředí na potřeby uživatele místo na technickou stránku. Je pochopitelné být nadšený nebo hrdý na kus kódu, který jste napsali nebo inspirovanou manipulaci s daty, ale nesmí to být na úkor skutečného požadavku, který nám byl dán.<\/P>Poslední věc, kterou chceme vidět je ten první záškub života projít něčím, čemu jsme věnovali čas a úsilí jen proto, abychom si uvědomili, že jsme vytvořili monstrum.<\/P><\/BODY><\/HTML>