Rural Water District Goes High Accuracy<\/A><\/P><\/P>
Q1: Sbíral student pouze body nad zemí? Jak jste sbírali podzemní body (potrubí)?
A1: Ano, student sbíral pouze body nad zemí.
Jediný způsob, jak sbírat podzemní body, by byl mít již označenou inženýrskou síť pomocí sledovacího drátu, mít ji odkrytou nebo použít něco jiného, například radar pronikající do země, k označení trasy nejprve.<\/P>
Q2: Jaké ruční zařízení bylo použito?
A2: Prvním ručním zařízením, se kterým Le-ax začal, byl Trimble GeoXT 2005. Druhé zařízení bylo Trimble GeoXH 2008.<\/P>
Q3: Můžete identifikovat výrobce a model ručního GPS přístroje?
A3: Eos Positioning Systems, Arrow 100 GNSS<\/P>
Q4: V současné době aplikace Collector nemůže fungovat offline při použití souvisejících tabulek. Řeší se to?
A4: Na to opravdu nemohu odpovědět. Nepoužívám související tabulky. Doporučuji obrátit se na komunitu Collector v ESRI Online a položit tam tuto otázku. Někdo by měl odpovědět.<\/P>
Q5: Jaké externí GPS zařízení používáte?
A5: Eos Positioning Systems, Arrow 100 GNSS<\/P>
Q6: Máme GeoXH 2008 Series, bude to fungovat s Collectorem na jakémkoli mobilním zařízení jako je Samsung telefon?
A6: Nevím, jak byste to mohli zprovoznit. Nemyslím si, že byste mohli připojit chytré zařízení k GeoXH a používat jeho interní GPS.<\/P>
Q7: Chápu použití iPadu pro sběr bodů. Moje otázka je, zda jste kontrolovali přesnost dat. Měli jste možnost ověřit data vůči známému GPS bodu jako je USGS monument? Pokud ano, jak blízko to bylo?
A7: Pokud správně nastavíte pole na prvku, který sbíráte, Arrow 100 GNSS předá metadata do Collectoru. Tyto informace pak můžete zobrazit v atributech.
Ne, neověřoval jsem to vůči známému GPS bodu. Náš okres má letecké snímky s rozlišením 3 palce, kde snadno vidíme hydranty a někdy i ventily a poklopy měřičů. Pokud se nasbírané body zobrazují přímo na těchto identifikovatelných prvcích, jsem spokojený s daty, která dostávám. Přesto až budu mít čas, pravděpodobně to porovnám s nějakým známým USGS bodem.<\/P>
Q8: Co považujete za 'vysokou přesnost'?
A8: Pokud máme dostupnou síť, ke které se mohu připojit přes naši RTK síť, považuji
sub-foot (méně než stopu) za vysokou přesnost. Kde pracujeme však není vždy dostupné datové připojení, takže když používáme diferenciální korekční službu z Arrow 100, jsme sub-meter (méně než metr). Obvykle jsme kolem 0,5 metru. Oblast našeho působení je poměrně kopcovitá a obsahuje hodně lesnatých oblastí.<\/P>
<\/P>
Q9: Co GeoXH spojený s dálkoměrem?
A9: Nemám zkušenosti s tímto typem nastavení.<\/P>
Q10: Air 100?
A10: Eos Positioning Systems, Arrow 100 GNSS
Q11: Mohou více lidí současně sbírat data do stejné mapy/verze nebo každý nahrává/synchronizuje do své vlastní verze?
A11: Ano, sbírají data pomocí stejné mapy a dat, ne svých vlastních.
Q12: Jak řešíte offsety? (např.: body, které nelze obsadit). Co offset mezi poklopem ventilu a hlavním potrubím pokud jde o motýlový ventil?
A12: Osobně nemáme situace vyžadující offset nebo jsme je zatím neměli. Chápu vaši otázku, ale nemyslím si, že existuje způsob jak vzít bod a pak ho posunout o 10 stop a použít ho jako nasbíraný prvek. Samozřejmě můžete vzít bod a pak ho přetáhnout na obrazovce (pokud máte letecký snímek jako referenci), ale musel by to být velmi vysoké rozlišení leteckého snímku pro zachování nějaké přesnosti.
Všechny naše ventily jsou šoupátkové ventily.<\/P>
Q13: Můžete sbírat body pomocí Collectoru a pak je nahrát do ArcGIS desktop? Je to jednoduchý proces?
A13: Když sbíráte pomocí Collectoru, body jsou automaticky aktualizovány na ArcGIS Online (AGOL). Poté můžete tyto body stáhnout zpět přihlášením do AGOL z nabídky Soubor a kliknutím na Přidat data a výběrem Přidat data z ArcGIS Online. Když se zobrazí okno, klikněte na Můj obsah a vyberte vrstvu kterou chcete přidat.<\/P>
Q14: Jaké typy GPS přijímačů podporuje Collector pro sběr s vysokou přesností? (Pro příjem metadat.)
A14: Prosím použijte tento odkaz jako referenci:
https:\/\/doc.arcgis.com\/en\/collector\/ios\/create-maps\/gps-receiver-support.htm<\/A><\/P>
Q16: Můžete vysvětlit co je RTK síť? Kolik stojí? Jak se připojujete k RTK síti.
A16: Real Time Kinematic (RTK) pozicování poskytuje korekci kompatibilnímu GPS přijímači. Virtual Reference Station (VRS) je systém složený z hardwaru a softwaru navržený k usnadnění real-time GPS/GNSS pozicování založeného na sadě referenčních stanic. Přes internet využíváme VRS síť Ohio Department of Transportation k poskytnutí této korekce našemu Arrow 100. To nás dostává z sub-meter úrovně až na palcové přesnosti.<\/P>
Q17: Nemůžeme najít přihlašovací údaje k našemu bezplatnému ArcGIS Online organizačnímu účtu zahrnutému s naším ArcGIS Desktopem. Mohl by nám někdo pomoci zjistit jak obnovit přihlášení?
A17: Myslím, že potřebujete svůj ESRI Customer ID. Věřím, že to potřebujete k vytvoření online účtu. Pokud ho nenajdete, zavolejte zákaznickou podporu a měli by vám pomoci.<\/P>
Q18: Pokud už máme GPS zaznamenané naše aktiva, má collector schopnost přichytit se k prvku pokud je ve shp souboru správně? Toto je pro evidenci údržby aktiva.
A18: Ano. Nejprve musíte nahrát shapefile do AGOL a ten převede váš soubor na hostovanou vrstvu prvků. Po vytvoření webové mapy a přidání této vrstvy budete moci vybrat tento prvek a aktualizovat záznam o údržbě. To co popisuji výše je poměrně jednoduché udělat.<\/P>
Q19: Je cena $2 900 za jeden GNSS přijímač?
A19: Ano. Cena za Arrow 100 byla kolem $2 900.<\/P>
Q20: Měli jste obavy o bezpečnost hostování všech vašich aktiv online?
A20: Ne. Dříve jsem tak trochu měl obavy, ale teď už ne. Řekl bych, že je bezpečnější být hostován online ESRI (a jejich partnery) než mít data na kancelářském desktopu. Jediná obava může být náhodné nastavení mapy jako "public" místo "private". To můžete kontrolovat takže to není velký problém pokud jste ten kdo vytváří mapy pro zaměstnance.<\/P>
Q21: Zakoupili jste / potřebovali další licence ArcGIS Online pro vaše terénní pracovníky?
A21: Zpočátku jsem dělal vše s jedním bezplatným účtem který jsme dostali s licencí ArcGIS Desktop. Když jsme přešli na dva GNSS přijímače, koupil jsem minimálně 5 online licencí. Terénní tým používá dvě licence, kancelářský personál jednu, já jednu a jedna je vydána našemu údržbovému programu (ventily a hydranty). To neznamená že někdo jiný nemůže používat licenci pro něco jiného. Neoznačil bych tyto licence jako absolutně vyhrazené konkrétním zaměstnancům/skupinám.<\/P>
Q22: Odkud jste si půjčili testovací vybavení?
A22: Společnost kterou jsem použil byla Fondriest Environmental zde v Ohiu. Jednoduše vám pošlou přijímač přes noc a dají vám instrukce jak ho vrátit zpět. Byli velmi ochotní.<\/P>
Q23: Ukládají se nasbíraná vodní data v ArcGIS SDE a/nebo jsou propojena s softwarem pro správu aktiv?
A23: Ne, naše nejsou.<\/P>
Q24: Měli jste nějaké problémy s integritou vašich dat? Například důvěra ve všechny různé terénní pracovníky sbírající body? Dostali jste nějaké náhodné body?
A24: Ne moc. I když nezískávám velké množství bodů denně. V běžný den bych řekl maximálně 6 bodů. Předpokládám že můžete získat náhodný bod ale musíte stisknout tlačítko "Submit", aby se to stalo. Ale pokud byl bod náhodný můžete jednoduše klepnout na ten bod a odstranit ho.<\/P>
Q25: Kolik kreditů spotřebujete za služby?
A25: Já osobně spotřebuji velmi málo kreditů. Všechno co jsem dělal bylo nahrání vrstev a vytvoření webové mapy. To podle mého názoru nespotřebovává kredity vůbec. Úložiště spotřebovává kredity ale velmi málo. Nemyslím si že bych spotřeboval 100 kreditů za celý rok na množství dat které mám hostované na AGOL. Také jsem opravdu nepoužíval žádné analytické nástroje AGOL což může spotřebovávat velké množství kreditů. Pokud jen nahráváte vrstvy do AGOL a vytváříte mapu tak rozhodně nemusíte mít obavy o kredity. Je to extrémně levné.<\/P>
Q26: Travisi, jaké máte vzdělání?
A26: Jsem absolvent mechanického inženýrství na Ohio University. Byl jsem soukromým konzultantem v inženýrské firmě předtím než jsem nastoupil do Le-Ax Water District. Jsem také licencovaný inženýr ve státě Ohio.<\/P>
Q27: Jak ukládáte přesnost vašich dat ve vaší geodatabázi?
A27: Když nastavujete tabulku atributů pro konkrétní vrstvu přidáte specifické názvy ke každému poli tak aby GNSS přijímač předal metadata do Collectoru aby tato pole naplnil. Například název pole ESRIGNSS_PDOP představuje PDOP přesnost a toto číslo je předáno do Collectoru a vyplněno v tabulce atributů.<\/P>
Q28: Jak rozlišujete mezi potrubími, která jste vykopali a zaznamenali GPS bodem přímo na místě, a potrubími, jejichž poloha je odhadována?
A28: S naším systémem by se dalo říct, že je to prakticky všechno odhadované. Když získáme bod, který je lokalizací potrubí, použiji tento bod k úpravě vodovodní trasy. Ještě jsem to neudělal, ale možná vytvořím doménu v rámci vrstvy potrubí se 2 poli; jedno "estimated" a druhé "adjusted" nebo něco podobného a použiji barvu k rozlišení těchto dvou.<\/P>
Q30: Chtěl bych vědět, jestli lze Collector použít s Trimble Geo XH 6000 nebo 7X
A30: Na tuto otázku opravdu nemohu odpovědět. Možná byste měli kontaktovat Trimble.<\/P>
Q32: Je toto GNSS zařízení dostatečně přesné pro nalezení ventilů ve sněhové závěji? Zvažovali byste upgrade na nový Arrow 200 pro větší přesnost ohledně ventilů?
A32: Myslím, že ano. Určitě bych měl sondovací tyč a detektor kovů, pokud by byl sníh.
Zvážil bych to. Cena je někde kolem 8 000 dolarů a při našem prvním pokusu jsem nechtěl utratit tolik na vyhodnocení všeho. S tím, že Collector nyní podporuje GNSS přijímače, bych to zvažoval trochu obtížněji. Doba, kterou musím čekat na získání přesnosti, je pro mě jeden z nejdůležitějších aspektů při sběru bodů. Pokud by fungoval stejně dobře jako náš Arrow 100 a poskytoval o něco větší přesnost bez připojení k RTK síti, určitě bych o něm uvažoval při našem dalším nákupu.<\/P>
Q33: Jak dlouho jste museli stát na bodě, abyste získali vysokou přesnost, když jste byli blízko stromů nebo zrcadlících budov?
A33: Měli jsme opravdu jen jeden případ, kdy byla naše přesnost výrazně ovlivněna, a to když jsme byli blízko hustého porostu borovic na západní a jihozápadní straně. Aspoň si myslím, že to byl ten problém. Šli jsme dvakrát na stejné místo a měli podobné účinky na přesnost. Nebyli jsme připojeni k RTK síti a horizontální přesnosti byly kolem několika metrů. Je to jediný případ, který jsem viděl. Slyšel jsem, že borovice způsobují největší rušení ze všech stromů. Na základě našich zkušeností tomu věřím.
Budovy pro nás nejsou problémem, protože jsme docela venkovští. Ale myslím si, že pokud jste blízko budov, budete mít přístup k internetu a RTK síti, což by mělo pomoci s tímto problémem.<\/P>
Q34: Jaké procento bodů pořízených tímto nastavením má přesnost pod stopu?
A34: To je těžké říct, protože jsme venkovský systém. Kdybychom měli dobré datové připojení celý den, například ve městě, byl bych docela jistý, že každý bod bude s přesností pod stopu. Ale když ztratíme datové připojení, musíme se spolehnout na diferenciální korekci z přijímače. I když určitě poskytuje korekci a zlepšuje přesnost přijímače, budete se pohybovat v rámci submetrové přesnosti. Přesto jsem dosáhl přesnosti jedné stopy jen díky korekci přijímače zde u naší vodárny. Je to široké otevřené místo bez stromů nebo rušení.<\/P><\/BODY><\/HTML>