testovacím centru<\/A>, zobrazí se vám přibližně 95 otázek vybraných z většího souboru finálních otázek.<\/P><\/P>
Toto je tedy přehled toho, jak jsou vytvářeny otázky k certifikačním zkouškám. Nyní zde máme pohled zevnitř od jednoho z mnoha chytrých lidí, kteří se podíleli na procesu vývoje zkoušky. Nana Dei, technický vedoucí vývoje geodat s Esri Support Services, působil jako odborník na danou problematiku při zkoušce Enterprise Geodatabase Management Associate. Během intenzivního čtyřdenního workshopu Nana psal, zkoumal, spolupracoval, diskutoval a zjistil, že tvorba otázek ke zkoušce není tak jednoduchá záležitost.<\/P>
<\/P>
<\/P>
<\/P>
Jaké znalosti a zkušenosti jste přispěl do procesu vývoje zkoušky?<\/STRONG><\/SPAN><\/P>Nana:<\/STRONG><\/SPAN> Pracoval jsem na řadě databází od počátku roku 2000 včetně MySQL a Oracle, což mě přivedlo k SQL Serveru a ArcSDE. Po připojení k Esri v roce 2008 jsem začal pracovat na SDE geodatabázích, což mi pomohlo vybudovat pevnější základy a hluboké znalosti fungování geodatabáze. Tyto znalosti mi pomohly efektivně komunikovat a hodnotit otázky a odpovědi v procesu vývoje zkoušky.<\/P><\/P>Popište svou zkušenost s psaním otázek. Jaké to bylo mít své otázky během procesu diskutované?<\/STRONG><\/SPAN><\/P>Nana: <\/STRONG><\/SPAN>Vžít se do role testovaného bylo jednou z věcí, o kterých jsem přemýšlel při psaní otázek. Otázka může být snadnější nebo obtížnější v závislosti na tom, jak je formulována. Při psaní otázky jsem myslel na testovaného skládajícího zkoušku pod časovým tlakem a stresem. Jak by reagoval při čtení této otázky a odpovídání na ni? Bylo skvělé mít ostatní SME, kteří během fáze psaní otázek nahlas přemýšleli. Diskutovat o otázkách bylo zábavné. Bylo důležité získat různé pohledy na konkrétní koncepty. Pomohlo mi to upravit otázku nebo přijít s lepšími odpověďmi.<\/P><\/P>Jaká byla vaše očekávání před vstupem do procesu vývoje certifikace a jak se změnila během postupu workshopu?<\/STRONG><\/SPAN><\/P>Nana:<\/STRONG><\/SPAN> Zpočátku jsem si myslel, že bude snadné psát otázky. Najít správnou odpověď na otázku bylo docela snadné, ale přijít s nesprávnými odpověďmi pro každou otázku bylo pro mě obtížné. Myslím, že jsem strávil hodně času vytvářením [psychometricky přijatelných] špatných odpovědí. <\/STRONG><\/P><\/P>Změnila zkušenost s účastí na workshopu způsob, jakým dnes vykonáváte svou práci?<\/STRONG><\/SPAN><\/P>Nana:<\/STRONG><\/SPAN> Naučilo mě to být více uvědomělý ohledně toho, abych při vysvětlování konceptu nebo scénáře nezanechal žádnou nejasnost, být jasný a nenechat věci otevřené interpretaci. Ve světě geodatabází existuje několik způsobů, jak dosáhnout cíle; každý způsob může mít mírně odlišné způsoby fungování i když všechny vedou ke stejnému cíli. Vždy je podle mě důležité být na stejné vlně s osobou, se kterou situaci probírám. Pokud nejsme na stejné vlně, celý přenos znalostí nebude efektivní.<\/P><\/P>Co byste řekl těm, kteří chtějí získat certifikaci vzhledem k tomu, co víte o procesu vývoje zkoušek?<\/STRONG><\/SPAN><\/P>Nana: <\/STRONG><\/SPAN>Studujte na zkoušku. Nevynechejte žádný detail. Ujistěte se, že znáte a rozumíte konceptům, které jsou testovány.<\/P><\/P>Co bylo nejcennější nebo nejvíce uspokojující částí vaší role jako přispívajícího odborníka?<\/STRONG><\/SPAN><\/P>Nana:<\/STRONG><\/SPAN> Během procesu vývoje zkoušky bylo uspokojující mít ostatní SME oceňující můj příspěvek. Opravdu jsem si užil spolupráci s různými SME. Vstupy všech členů týmu dávaly pocit jednotného přístupu k dosažení cíle. Fakt, že jsem prošel procesem vývoje zkoušky a ukázal své znalosti v technologii — musíte mít určitou úroveň znalostí k vytvoření možných scénářů, otázek a odpovědí — byl velmi uspokojující. <\/STRONG>Po procesu vývoje zkoušky mám pocit, že mě ostatní zaměstnanci vidí jako osobu "go-to" pro tuto konkrétní technologii.<\/P><\/P>Jakou hodnotu vidíte v technické certifikaci Esri?<\/STRONG><\/SPAN>
Nana: <\strong>
Myslím si, že je to velmi dobrý indikátor toho, že člověk je obeznámen s touto technologií a že dokáže efektivně komunikovat v této oblasti při vysvětlování konceptu nebo poskytování pomoci v konkrétním scénáři. Vypadalo by to dobře v životopise při žádosti o práci protože to ukazuje, že člověk opravdu dbá o osobní růst v této oblasti. Technologie se v průběhu let mění a my musíme držet krok.<\p>
<\BODY>