Náš dnešní hostující příspěvek napsal Andreas Forstmaier. Andreas mezi maturitou a studiem vyvinul cestovatelský blog isTraveling.org pomocí ArcGIS API for JavaScript.
Když jsem si po maturitě v roce 2012 vzal rok volna, abych procestoval svět, chtěl jsem své zážitky nějak zaznamenat a zároveň je včas sdílet s příbuznými a přáteli doma. Proto jsem se rozhodl psát cestovatelský blog. Už existovala řada blogovacích platforem, ale u všech mi chybělo to Kde. Chtěl jsem blog, který by ukazoval, kde už jsem byl a kde se právě nacházím. Abych to přehledně zobrazil, potřeboval jsem mapu. Protože jsem na internetu nenašel žádný existující blog, který by odpovídal mým představám, naprogramoval jsem si vlastní blogovací systém. Tak vznikl projekt isTraveling.org.
Rozhodující otázkou při realizaci pro mě byla technologie. Rozhodl jsem se ze dvou důvodů pro ArcGIS API for JavaScript: jednak kvůli z mého pohledu vývojářsky přívětivému licenčnímu modelu, jednak kvůli široké nabídce podkladových map.
Blogová platforma
Fokus nové blogové platformy je na mapě, na které je trasa cesty zobrazena jako čára spojující jednotlivé zastávky. Kliknutím na jednotlivé zastávky lze číst příslušné zápisy a tak procházet blogem.

Intuitivní uživatelské rozhraní slouží uživateli při tvorbě jeho cestovatelského blogu. Přihlášení uživatelé mohou pro každé místo, které navštívili, umístit na mapu marker a tak zaznamenat svou trasu cesty. Zadané názvy míst jsou na pozadí automaticky převedeny na polohová data a označeny na mapě. Ke každému označenému místu lze přidat obrázky a texty.
Kdo vlastní internetové chytré telefon nebo tablet, může také přes mobilní webovou aplikaci doplňovat svůj blog z cest o nové obrázky nebo texty. Navíc lze blogové zápisy exportovat jako webovou mapu do ArcGIS Online, aby je bylo možné tam sdílet s ostatními uživateli a přidávat další obsah.
Jak funguje isTraveling.org?
Po registraci začínáte s téměř prázdnou mapou. Abyste ji postupně naplnili obsahem, klikněte na Přidat nové místo. Nyní můžete buď kliknutím na požadované místo na mapě přidat místo, nebo jednoduše zadat název místa do pole Titulek. Ten je pak převeden na polohová data, georeferencován a automaticky označen na mapě.

Pokud chcete zápis navíc doplnit obrázky, můžete kliknutím na Nahrát obrázky otevřít správce nahrávání a tam vybrat požadované obrázky k nahrání.

Jakmile je blogový zápis hotový, stačí kliknout na Uložit a nové místo se přidá do mapy. Tak vaše trasa cesty stále roste a blog se plní. Příklad toho, jak může takový hotový blog vypadat, najdete zde.
https://www.youtube.com/watch?v=4j8r4td61tY
Pokud také rádi cestujete a chcete své zážitky rychle a jednoduše prezentovat na internetu, zaregistrujte se hned teď a vyzkoušejte stránku. Těším se na vaši zpětnou vazbu k IsTraveling.org!
Andreas Forstmaier
Student na TU Mnichov
AndreasForstmaier@gmx.de
isTraveling.org