Vše začalo Tweetem:<\/P>
<\/P>
Výzva k akci v GIS! Zajímalo mě, jak mohu pomoci, takže jsem rychle vyhledal 412 Food Rescue<\/A> (nápověda: spolupracují s prodejci potravin, velkoobchody, restauracemi atd. a přesměrovávají dokonale dobré jídlo, které by jinak skončilo jako odpad, k potřebným členům komunity), abych se o nich dozvěděl více, a pak jsem odpověděl na Tweet. O několik dní později jsem měl telefonát s Jennifer England, ředitelkou provozu v 412 Food Rescue; vysvětlila mi, že mají tabulky s údaji o svých dárcích a příjemcích a už si trochu hráli s mapováním těchto datových sad, ale chtěli dále prozkoumat, jak by jim GIS mohl pomoci.<\/P><\/P>Když jsme s Jennifer mluvili, nebylo těžké přijít na nápady, jak by GIS mohl poskytnout nové poznatky. Dohodli jsme se, že mi pošle data o svých dárcích a příjemcích potravin a já strávím nějaký čas prací na nápadech, které bychom mohli společně zhodnotit.<\/P><\/P>Na základě toho, co chtěla Jennifer dosáhnout a faktu, že byli v GIS nováčky, jsem chtěl tuto práci provést v ArcGIS Online. Měl jsem několik důvodů, proč je ArcGIS Online skvělou volbou pro tento projekt:<\/P><\/P>Snadnost práce s tabulkovými daty:<\/STRONG> Seznamy dárců a příjemců Jennifer byly jednoduché Excel tabulky s adresními informacemi. Publikování CSV souboru jako hostované vrstvy prvků<\/A> poskytuje geokódování a možnosti kontroly adres<\/A>, což znamenalo, že jsem mohl velmi rychle a snadno převést její tabulková data na přesné body na mapě ve webovém formátu. Také použití této metody znamená, že data je potřeba geokódovat/nahrát pouze jednou a pak jsou k dispozici pro opětovné použití v jiných mapách a projektech. Mimochodem - zjistil jsem, že mnoho lidí neví o možnosti kontrolovat/sladit adresy při dávkovém geokódování v ArcGIS Online - rozhraní ukazuje kandidáty a typy shod, což usnadňuje výběr správné lokace:<\/LI>Nástroje pro jednoduchou prostorovou analýzu:<\/STRONG> Umístění bodů na mapu byl jen první krok - ale potřebovali jsme jít dál, abychom odpověděli na otázky jako jak jsou data rozložena nebo jaké mezery v pokrytí existují. Prvním krokem bylo prostorové spojení - agregace dárců a příjemců do společné geografické jednotky (v tomto případě PSČ). To je standardní operace pro ty, kteří se vyznají v GIS softwaru - ale opět byla organizace Jennifer nová v GIS a nemá přístup k ArcGIS Desktop nebo jiným nástrojům. Jednou z výhod ArcGIS Online je, že některé z nejběžnějších GIS operací zpřístupňuje komukoli. Z webové mapy ArcGIS Online jsem použil Nástroj Shrnutí dat: Agregace bodů<\/A> k vytvoření nové vrstvy PSČ s počty dárců a příjemců - nyní má Jennifer a její tým jasnější přehled o prostorovém rozložení jejich dat:<\/LI>Smart Mapping:<\/STRONG> Předtím než jsme začali spolupracovat, Jennifer viděla svá data jako body na mapě - ale nemohla je stylizovat způsoby umožňujícími další průzkum vztahů v datech. Jakmile byly prostorové spojení hotové, mohli jsme se opravdu ponořit a vidět, co nám data říkají. Jednoduchým způsobem je symbolika. Smart Mapping<\/A> usnadňuje lidem jako Jennifer, kteří jsou v GIS nováčky, aplikovat poměrně sofistikované kartografické techniky, které vám mohou tolik říct o vašich datech. Například výběrem dvou proměnných a možnosti 'Porovnat A s B<\/A>' jsme mohli snadno vidět PSČ oblasti, kde nebyl vyvážený počet příjemců a dárců:<\/LI>Možnost přidat externí data do vaší mapy:<\/STRONG> Existují skvělé webové mapy zobrazující přístup k potravinám a jejich nedostatek (například tento příklad<\/A> od Jim Herries<\/A>) a bylo věnováno hodně práce sběru a vytváření dat ukazujících míry chudoby, vzdálenost k supermarketům a výdaje za potraviny. Jennifer se ptala, zda bychom mohli přidat některé z těchto již existujících vrstev pro poskytnutí dalšího kontextu, který by pomohl řídit informovanější rozhodování v její organizaci. Jedním ze zdrojů dat, které chtěla Jennifer použít, byl USDA Food Environment Atlas<\/A> - mají desítky mapových služeb začleněných do webové aplikace poskytující prostorový přehled mnoha faktorů potravinového prostředí. Tyto mapové služby lze snadno přidat do jakékoli mapy ArcGIS Online pomocí nástroje Přidat vrstvy z webu<\/A> (který podporuje WMS, KML, GeoRSS a další běžné formáty). Jednou z prvních vrstev, které jsem přidal, byly sčítací obvody s nízkými příjmy a omezeným přístupem k potravinám - překrytí těchto vrstev s jejich dárci a příjemci pomůže Jennifer určit oblasti potřeby, do kterých by mohli expandovat:<\LI><\OL>Díky těmto technikám jsem byl schopen vytvořit webovou mapu, kterou může 412 Food Rescue začít používat k průzkumu prostorových vztahů svých dat - jak budou pokračovat dál, jistě se objeví další otázky a bude zábavné pokračovat ve spolupráci na zdokonalení projektu. Některé nápady už mám – začlenění Living Atlas obsahu<\A> a průzkum dalších analytických nástrojů<\A>.<\P><\BODY><\HTML>
Když jsme s Jennifer mluvili, nebylo těžké přijít na nápady, jak by GIS mohl poskytnout nové poznatky. Dohodli jsme se, že mi pošle data o svých dárcích a příjemcích potravin a já strávím nějaký čas prací na nápadech, které bychom mohli společně zhodnotit.<\/P>
Na základě toho, co chtěla Jennifer dosáhnout a faktu, že byli v GIS nováčky, jsem chtěl tuto práci provést v ArcGIS Online. Měl jsem několik důvodů, proč je ArcGIS Online skvělou volbou pro tento projekt:<\/P>
Díky těmto technikám jsem byl schopen vytvořit webovou mapu, kterou může 412 Food Rescue začít používat k průzkumu prostorových vztahů svých dat - jak budou pokračovat dál, jistě se objeví další otázky a bude zábavné pokračovat ve spolupráci na zdokonalení projektu. Některé nápady už mám – začlenění
This is great! I'm currently working on (more like brainstorming) a solution using Hub and Survey123 that will actively connect donors to shelves in real time when donations are available, and help them claim from a waste management perspective with our local government environmental resources. Any word if there's anything like this that has been brewing within ArcGIS Online or ArcGIS Solutions?
Přihlášení členové mohou přispívat, sledovat aktualizace a další. Nový zde? Zaregistrujte si bezplatný účet.
Find useful guides, FAQs, and documents to help you navigate and make the most of Esri Community.