Během mé projektové stáže u Esri Nederland jsem pracoval na Vánoční pohlednici<\/A><\/SPAN>, která může být použita jako podkladová mapa. Změnou barev a vzorů na Topo RD mapě ve vánočním stylu vznikla krásná Vánoční pohlednice. U rastrové základní mapy Topo RD nelze barvy a vzory upravovat, ale u vektorové základní mapy Topo RD ano. To je proto, že tato základní mapa se skládá z vektorových dlaždic, ke kterým jsou připojeny sprite, objekty, které lze upravovat. V ArcGIS Vector Tile Style Editoru<\/A> lze tyto objekty upravit. <\/SPAN>Kromě úpravy stylu má vektorová základní mapa další výhody oproti rastrové základní mapě, Willem Jan Vierbergen<\/A> <\/SPAN>o tom více vypráví ve svém webináři<\/A><\/SPAN> o vektorových základních mapách.<\/SPAN><\/P><\/P>Příprava<\/STRONG><\/SPAN><\/P>Nejprve jsem vytvořil kopii vektorové základní mapy<\/A> v ArcGIS Online.<\/SPAN> Světle šedou Canvas RD vektorovou základní mapu jsem považoval za vhodnou k použití, protože barvy, které lze upravovat pro každou vrstvu, byly na šedém pozadí dobře viditelné. <\/SPAN>Po vytvoření kopie jsem mohl v ArcGIS Vector Tile Style Editoru<\/SPAN> začít vytvářet kreativní vektorovou základní mapu.<\/SPAN><\/P><\/P>Výběr barev<\/STRONG><\/SPAN><\/P>Než začneme dávat sprite vzory, je rozumné nejprve vybrat barvy, které budou na mapě použity, aby bylo jasné, zda vybrané barvy k sobě ladí. Použil jsem webovou stránku coolors<\/A><\/SPAN> a Adobe Illustrator, abych zjistil, které barvy k sobě dobře ladí. <\/SPAN><\/P>Po výběru barev jsem je upravil na mapě pomocí Edit Layer Styles<\/EM>. <\/SPAN><\/P>Kód barvy, kterou jsem vybral přes coolors, <\/SPAN>nebo Adobe Illustrator, jsem zkopíroval a vložil do barevného kódu vrstvy, jejíž barvu jsem chtěl změnit. Zjistil jsem, že experimentuji s barvami, abych zjistil, které barvy k sobě nejlépe pasují. Někdy během procesu měním některé barvy, protože mám pocit, že jiná barva lépe ladí s celkem než původní barva. Například barvu čar jsem nakonec udělal červenou s bílou, aby se vánoční téma ještě více zdůraznilo.<\/SPAN><\/P><\/P><\/SPAN><\/P><\/P>Vzory <\/STRONG><\/SPAN><\/P>Dále jsme začali přidávat vzory na mapu. Nejprve jsem si rozmyslel, jaké vzory by mohly patřit k jakým plochám. Například u zelené barvy lesa zůstává zelená barva stejná, ale zelený vzor přidává mapě něco navíc. Také jsem použil tmavě modrou barvu pro moře, kterou jsem nastavil v předchozím kroku. Tuto barvu jsem převzal do Adobe Illustratoru a poté na ni nalepil sněhové vločky z Freepik<\/A><\/SPAN> a obrázek uložil jako PNG soubor s průhledným pozadím. Pokud používáte Freepik<\/SPAN>, nezapomeňte, že obrázky mají autorská práva.<\/SPAN><\/P>Rozhodl jsem se nechat sněhové vločky častěji opakovat na mapě, aby mapa získala další vánoční pocit. Jedinou úpravou bylo změnit barvu pozadí sněhových vloček. To lze provést v Adobe Illustratoru nebo jiném programu pro úpravu fotografií.<\/SPAN><\/P> <\/SPAN><\/P>
<\/P>
Příprava<\/STRONG><\/SPAN><\/P>Nejprve jsem vytvořil
Po výběru barev jsem je upravil na mapě pomocí Edit Layer Styles<\/EM>. <\/SPAN><\/P>Kód barvy, kterou jsem vybral přes coolors, <\/SPAN>nebo Adobe Illustrator, jsem zkopíroval a vložil do barevného kódu vrstvy, jejíž barvu jsem chtěl změnit. Zjistil jsem, že experimentuji s barvami, abych zjistil, které barvy k sobě nejlépe pasují. Někdy během procesu měním některé barvy, protože mám pocit, že jiná barva lépe ladí s celkem než původní barva. Například barvu čar jsem nakonec udělal červenou s bílou, aby se vánoční téma ještě více zdůraznilo.<\/SPAN><\/P><\/P><\/SPAN><\/P><\/P>Vzory <\/STRONG><\/SPAN><\/P>Dále jsme začali přidávat vzory na mapu. Nejprve jsem si rozmyslel, jaké vzory by mohly patřit k jakým plochám. Například u zelené barvy lesa zůstává zelená barva stejná, ale zelený vzor přidává mapě něco navíc. Také jsem použil tmavě modrou barvu pro moře, kterou jsem nastavil v předchozím kroku. Tuto barvu jsem převzal do Adobe Illustratoru a poté na ni nalepil sněhové vločky z
Vzor pro sprite bude na mapě duplikován horizontálně i vertikálně. Aby vzor pěkně navazoval, testoval jsem ho v Adobe Illustratoru. To lze také provést v podobném programu nebo pětkrát vložit do Wordu a zkontrolovat správné navázání obrázků. Jak vypadá nevhodně navazující vzor je vidět na obrázku níže.
Přihlášení členové mohou přispívat, sledovat aktualizace a další. Nový zde? Zaregistrujte si bezplatný účet.
Find useful guides, FAQs, and documents to help you navigate and make the most of Esri Community.