Když jsem byl na postgraduálním studiu, trávil jsem hodně času prací s daty získanými dálkovým průzkumem. Když červnové vydání ArcGIS Online v roce 2018 představilo styl mapování Relationship, okamžitě aktivovalo stejné části mého mozku, které opravdu<\/EM> oceňují falešné barevné snímky. Relationship mapping usnadňuje než kdy dříve použití barev k prozkoumání vztahů mezi proměnnými.<\/P><\/P>Pokud jste je ještě nečetli, úvod Lisa Berry k Relationship mappingu<\/A> a návod „jak na to“<\/A> poskytují skvělý přehled o relationship mappingu s několika případy použití. Na mapě níže z blogu Lisy je relationship mapping použit k zobrazení podobností a rozdílů ve prostorových vzorcích osob, které kouří, a osob, které pijí:<\/P><\/P><\/P><\/P>Ale co když bych chtěl mapovat vztah mezi pitím, kouřením a nějakou další<\/EM> proměnnou současně?<\/P>Přichází na řadu attribute-driven symbology<\/A> v ArcGIS Pro. Attribute-driven symbology vám umožňuje přizpůsobit symboly tak, aby odrážely různé aspekty dat propojením vlastností vykreslování s atributy prvků. Tyto atributy prvků mohou zahrnovat běžné atributy ve vašich datech i Arcade funkce<\/A>. Schopnost využít Arcade je obzvláště užitečná. Jak uvidíte níže, můžeme použít Arcade funkci k transformaci tří sloupců dat do rgb nebo rgba kódu.<\/P><\/P>Začínáme<\/STRONG><\/SPAN><\/P>Když se snažím naučit něco nového, vždy mi pomáhá začít s vstupy, u kterých znám očekávaný výsledek. Protože jsou zde důležité barevné kombinace, práce s obrázkem byla užitečným výchozím bodem, takže jsem se rozhodl vytvořit testovací data pomocí obrázku z Esri User Conference v roce 2019:<\/P> <\/P><\/P> <\/P>Pro použití attribute driven symbology bylo první nutné přenést RGB hodnoty z obrázku do polygonové datové sady. Bez přílišného zabřednutí do detailů workflow zahrnuje převod rastrových dat na polygonovou datovou sadu a poté použití analytických nástrojů k efektivnímu přenosu průměrných RGB hodnot do nové sady polygonů:<\/P> <\/P><\/P> <\/P>Tento výsledek je polygonová feature class se třemi atributovými poli, která jsem chtěl použít k nastavení červené, zelené a modré<\/EM> barevné hodnoty pro každý prvek. V tomto případě hodnoty představují průměrné červené, zelené a modré hodnoty ze zdrojového obrázku uvnitř každého polygonu, ale mohly by to být jakákoli pole ve vašich datech.<\/P><\/P>S testovacími daty v ruce je dalším krokem povolení attribute driven symbology<\/A> a přidání Arcade funkce. <\/P><\/P> <\/P><\/P>Protože naše testovací data již mají pole pro červenou, zelenou a modrou barvu, stačí napsat Arcade funkci, která vrátí něco jako „rgb(111, 222, 333)“. Zde je kód, který jsem použil, ale můžete také napsat Arcade funkci pro vytvoření RGB hodnot z vašich dat nebo použít HSL, CMYK či jeden z mnoha dalších podporovaných barevných formátů<\/A>:<\/P><\/><SPAN class="keyword token">function<\/><SPAN class="token function">getRGB<\/><SPAN class="punctuation token">(<\/>r<SPAN class="punctuation token">,<\/> g<SPAN class="punctuation token">,<\/> b<SPAN class="punctuation token">)<\/> <SPAN class="punctuation token">{<\/>\n <SPAN class="keyword token">return<\/> <SPAN class="string token">\"rgb(<\/>\" <SPAN class="operator token">+<\/> r <SPAN class="operator token">+<\/> <SPAN class="string token">\", \"<\/> <SPAN class="operator token">+<\/> g <SPAN class="operator token">+<\/> <SPAN class="string token">\", \"<\/> <SPAN class="operator token">+<\/> b <SPAN class="operator token">+<\/> <SPAN class="string token">)\"<\/><SPAN class="punctuation token">;<\/>\n}<\/>\n\n<SPAN class="token function">getRGB<\/><SPAN class="punctuation token">(<\/>$feature<SPAN class="punctuation token">.<\/>MEAN_Red<SPAN class="punctuation token">,<\/> $feature<SPAN class="punctuation token">.<\/>MEAN_Green<SPAN class="punctuation token">,<\/> $feature<SPAN class="punctuation token">.<\/>MEAN_Blue<SPAN class="punctuation token">)<\/><SPAN class="line-numbers-rows"><SPAN></SPAN><SPAN></SPAN><SPAN></SPAN><SPAN></SPAN><SPAN></SPAN></SPAN><\/>< P >S nyní řízenou attribute-driven symbologií ovládající barvy prvků je posledním krokem kliknout na použít a užít si výsledek:<\\ P ><\\ P ><\\ P ><\\ P > <\\ P ><\\ P >V této chvíli jsem byl dychtivý aplikovat to na nějaká skutečná data. Ale nejdříve jsem musel odpovědět na několik otázek z kanceláře. První byla „Přeprojektoval jsi svou tvář?<\\ EM >“ následovaná „Jak přesně to funguje?<\\ EM >“ a nakonec „Můžeš to udělat na fotku mé kočky?<\\ EM >“ – na které byly odpovědi „ne“, „ukážu ti to“ a „samozřejmě!":<\\ P ><\\ P ><\\ P ><\\ P >Spojení všeho dohromady<\\ STRONG ><\\ SPAN ><\\ P >Doufám, že tento (méně než) praktický příklad pomůže vytvořit představu o tom, jak můžete použít Attribute Driven Symbology v ArcGIS Pro ke spojení barvy ve vašich mapách s atributy ve vašich datech. Používaje příklad z počátku tohoto blogu, jak by vypadala mapa, kdybychom chtěli ukázat vztah mezi kouřením, pitím, a<\\ EM > obezitou?<\\ P >Použitím Attribute Driven Symbology můžeme vytvořit právě tuto mapu! V tomto případě jsem použil Arcade k přepočtu všech tří hodnot od 0 do 255 a vrácení této hodnoty jako RGB kódu. V nové mapě červená<\\ STRONG ><\\ SPAN > představuje nadměrné pití, zelená<\\ STRONG ><\\ SPAN > představuje obezitu a modrá<\\ STRONG ><\\ SPAN > představuje kuřáky. Způsob kombinace barev obsahuje mnoho informací. Například oblasti žluté barvy (žlutá<\\ STRONG ><\\ SPAN >) jsou vysoké jak v nadměrném pití tak v obezitě, ale relativně nižší v kouření.<\\ P ><\\ P > <\\ P ><\\ P > <\\ P >Zkuste to!<\\ STRONG ><\\ SPAN ><\\ P >Doufejme, že je v tomto příspěvku dostatek informací na to, abyste mohli začít experimentovat s attribute driven symbology sami. Během experimentování je důležité zvážit své publikum a případ použití. Použití barvy jako jediného způsobu předávání informací na vaší mapě může mít vážné dopady na dostupnost vašich map a nemusí být vždy dobrou volbou. Dokumentace Esri Javascript API má skvělou referenční stránku, kde můžete najít barevné rampy splňující specifická kritéria, včetně těch přátelských pro barvoslepé.<\\ P ><\\ P >Pro zábavu (a prospěch vašich účtů na sociálních sítích) neváhejte vyzkoušet tento python toolbox, který by měl usnadnit začít s obrázkem & polygonovou datovou sadou a skončit s novou sadou dat, kterou můžete použít pro attribute driven symbology. Už jste někdy přemýšleli jak by vypadala rodinná fotografie když je namapováno na hranice okresů v USA? Existuje jen jeden způsob, jak to zjistit!<\/P><\/BODY><\/HTML>
<\/P>
Ale co když bych chtěl mapovat vztah mezi pitím, kouřením a nějakou další<\/EM> proměnnou současně?<\/P>Přichází na řadu
Začínáme<\/STRONG><\/SPAN><\/P>Když se snažím naučit něco nového, vždy mi pomáhá začít s vstupy, u kterých znám očekávaný výsledek. Protože jsou zde důležité barevné kombinace, práce s obrázkem byla užitečným výchozím bodem, takže jsem se rozhodl vytvořit testovací data pomocí obrázku z Esri User Conference v roce 2019:<\/P> <\/P><\/P> <\/P>Pro použití attribute driven symbology bylo první nutné přenést RGB hodnoty z obrázku do polygonové datové sady. Bez přílišného zabřednutí do detailů workflow zahrnuje převod rastrových dat na polygonovou datovou sadu a poté použití analytických nástrojů k efektivnímu přenosu průměrných RGB hodnot do nové sady polygonů:<\/P> <\/P><\/P> <\/P>Tento výsledek je polygonová feature class se třemi atributovými poli, která jsem chtěl použít k nastavení červené, zelené a modré<\/EM> barevné hodnoty pro každý prvek. V tomto případě hodnoty představují průměrné červené, zelené a modré hodnoty ze zdrojového obrázku uvnitř každého polygonu, ale mohly by to být jakákoli pole ve vašich datech.<\/P><\/P>S testovacími daty v ruce je dalším krokem
Protože naše testovací data již mají pole pro červenou, zelenou a modrou barvu, stačí napsat Arcade funkci, která vrátí něco jako „rgb(111, 222, 333)“. Zde je kód, který jsem použil, ale můžete také napsat Arcade funkci pro vytvoření RGB hodnot z vašich dat nebo použít HSL, CMYK či jeden z mnoha dalších
<\/>
<SPAN class="keyword token">function<\/><SPAN class="token function">getRGB<\/><SPAN class="punctuation token">(<\/>r<SPAN class="punctuation token">,<\/> g<SPAN class="punctuation token">,<\/> b<SPAN class="punctuation token">)<\/> <SPAN class="punctuation token">{<\/>\n <SPAN class="keyword token">return<\/> <SPAN class="string token">\"rgb(<\/>\" <SPAN class="operator token">+<\/> r <SPAN class="operator token">+<\/> <SPAN class="string token">\", \"<\/> <SPAN class="operator token">+<\/> g <SPAN class="operator token">+<\/> <SPAN class="string token">\", \"<\/> <SPAN class="operator token">+<\/> b <SPAN class="operator token">+<\/> <SPAN class="string token">)\"<\/><SPAN class="punctuation token">;<\/>\n}<\/>\n\n<SPAN class="token function">getRGB<\/><SPAN class="punctuation token">(<\/>$feature<SPAN class="punctuation token">.<\/>MEAN_Red<SPAN class="punctuation token">,<\/> $feature<SPAN class="punctuation token">.<\/>MEAN_Green<SPAN class="punctuation token">,<\/> $feature<SPAN class="punctuation token">.<\/>MEAN_Blue<SPAN class="punctuation token">)<\/><SPAN class="line-numbers-rows"><SPAN></SPAN><SPAN></SPAN><SPAN></SPAN><SPAN></SPAN><SPAN></SPAN></SPAN>
<\/>< P >S nyní řízenou attribute-driven symbologií ovládající barvy prvků je posledním krokem kliknout na použít a užít si výsledek:<\\ P ><\\ P ><\\ P ><\\ P > <\\ P ><\\ P >V této chvíli jsem byl dychtivý aplikovat to na nějaká skutečná data. Ale nejdříve jsem musel odpovědět na několik otázek z kanceláře. První byla „Přeprojektoval jsi svou tvář?<\\ EM >“ následovaná „Jak přesně to funguje?<\\ EM >“ a nakonec „Můžeš to udělat na fotku mé kočky?<\\ EM >“ – na které byly odpovědi „ne“, „ukážu ti to“ a „samozřejmě!":<\\ P ><\\ P ><\\ P ><\\ P >Spojení všeho dohromady<\\ STRONG ><\\ SPAN ><\\ P >Doufám, že tento (méně než) praktický příklad pomůže vytvořit představu o tom, jak můžete použít Attribute Driven Symbology v ArcGIS Pro ke spojení barvy ve vašich mapách s atributy ve vašich datech. Používaje příklad z počátku tohoto blogu, jak by vypadala mapa, kdybychom chtěli ukázat vztah mezi kouřením, pitím, a<\\ EM > obezitou?<\\ P >Použitím Attribute Driven Symbology můžeme vytvořit právě tuto mapu! V tomto případě jsem použil Arcade k přepočtu všech tří hodnot od 0 do 255 a vrácení této hodnoty jako RGB kódu. V nové mapě červená<\\ STRONG ><\\ SPAN > představuje nadměrné pití, zelená<\\ STRONG ><\\ SPAN > představuje obezitu a modrá<\\ STRONG ><\\ SPAN > představuje kuřáky. Způsob kombinace barev obsahuje mnoho informací. Například oblasti žluté barvy (žlutá<\\ STRONG ><\\ SPAN >) jsou vysoké jak v nadměrném pití tak v obezitě, ale relativně nižší v kouření.<\\ P ><\\ P > <\\ P ><\\ P > <\\ P >Zkuste to!<\\ STRONG ><\\ SPAN ><\\ P >Doufejme, že je v tomto příspěvku dostatek informací na to, abyste mohli začít experimentovat s attribute driven symbology sami. Během experimentování je důležité zvážit své publikum a případ použití. Použití barvy jako jediného způsobu předávání informací na vaší mapě může mít vážné dopady na dostupnost vašich map a nemusí být vždy dobrou volbou. Dokumentace Esri Javascript API má skvělou referenční stránku, kde můžete
Keets is famous!
That is great, colored impressed indeed.
Přihlášení členové mohou přispívat, sledovat aktualizace a další. Nový zde? Zaregistrujte si bezplatný účet.
Find useful guides, FAQs, and documents to help you navigate and make the most of Esri Community.