<\/HEAD>
Metody identifikace pánví (Sinks)<\/SPAN>
Jsem nová v Arc Hydro (AH) a pracuji na identifikaci pánví v krajině. Narazila jsem na několik problémů, proto chci sdílet své metody v naději, že to někomu ušetří čas, který jsem strávila snahou to zjistit. Začala jsem svůj projekt s neupravenými daty Lidar a zpracovala je pomocí Quick Terrain Modeler, což vedlo k 10 podmnožinám DEM ve formátu .tif pro jeden okres. Nepoužila jsem mozaiku těchto podmnožin, protože jsem později zjistila, že DEM na úrovni okresu je příliš velké na zpracování v AH. Mnoho těchto tipů bylo sestaveno z online AH tutoriálu, Geonet AH Problem Solvers a vývojářů AH. Použila jsem ArcMap 10.4. <\/SPAN>
*před začátkem se ujistěte, že máte staženou správnou verzi AH pro váš systém a že váš počítač má potřebný hardware\/software pro tento stupeň geoprocessingu. Budete potřebovat licenci Spatial Analyst. <\/SPAN>
1) Vytvořte složku na vašem lokálním počítači, např. C:\GIS\project *Při používání AH vždy pracujte na lokálním počítači, udržujte názvy a cesty krátké a jednoduché. <\/SPAN>
2) Otevřete ArcMap, vyberte My Template\/Blank Map a určete geodatabázi pro tuto mapu, např. C:\GIS\project\project.gdb<\/SPAN>
3) Zapněte nástroje Spatial Analyst a AH<\/SPAN>
Customize > Toolbars > Arc Hydro Tools<\/SPAN>
Customize > Extensions > Spatial Analyst<\/SPAN>
4) Vypněte Background Processing<\/SPAN>
Geoprocessing > Geoprocessing Options > Background Processing > Odškrtněte "Enable" > OK<\/SPAN>
5) Nastavte Processing Extent<\/SPAN>
Geoprocessing > Environments > Processing Extent > Navigujte k DEM, který budete zpracovávat > OK<\/SPAN>
6) Vyčistěte uživatelskou Temp složku<\/SPAN>
AH toolbar > ApUtilities > Additional Utilities > Clean User's Temp Folder > Yes > OK<\/SPAN>
7) Nastavte cílové umístění<\/span>
AH toolbar > ApUtilities > Set Target Locations > ApUtilitiesConfig > OK > ujistěte se, že toto umístění je správné
AH toolbar > ApUtilities > Set Target Locations > HydroConfig > OK > ujistěte se, že toto umístění je správné
*Rastery by měly jít do složky (ne .gdb) a vektory do .gdb
😎 Přidejte svůj DEM raster do mapy, vytvořte pyramidy pokud budete vyzváni.
9) Uložte mapu
Soubor > Uložit jako > navigujte do C:\GIS\project a uložte mapu, např. project.mxd
10) Předzpracujte DEM pokud je to nutné. Formát rastrových dat, který jsem shledala nejvhodnějším zahrnuje malý raster (sloupce a řádky <10,000x10,000), integer (nikoli floating point), formát GRID, definovaný Z souřadnicový systém a hodnoty NoData převedené na "0". Začala jsem s 32-bitovým floating point .tif rastrem, takže jsem musela raster předzpracovat před spuštěním v AH:<br>a) Původní DEM Float na Integer
- Spatial Analyst > Math > Int
b) DEM .tif na GRID
c) Definujte projekci
- Vstupní data : DEM GRID v integer formátu (z předchozího kroku)
- Otevřete seznam souřadnicových systémů, Spatial Reference Properties > vyberte záložku Z Coordinate System > vyberte NAVD88 > dvojklik na NAVD88 > otevře se okno Vertical Coordinate System Properties > změňte Linear Unit Name na centimetry > Aplikovat > OK > OK > OK
- Tento krok změní souřadnicový systém vstupního souboru a nevytváří výstup.
d) Raster Calculator, převod NoData na "0"
- Spatial Analyst > Map Algebra > Raster Calculator
- Použijte tuto rovnici pro raster : Con(IsNull("inputraster"),0,"inputraster")
- Výstup : C:\GIS\project\projectc * Přidala jsem "c" na konec názvu souboru, abych věděla, že jde o vypočítanou verzi rastrových dat.
11) Odstraňte ostatní soubory přidané do vaší mapy kromě souboru "projectc" (toto by měl být raster typu integer, GRID s definovanou projekcí a NoData=0). Neškodí uložit mapu znovu a ještě jednou vyčistit temp složku před spuštěním AH.
12) Předběžné filtrování pánví (Sink Prescreening)
0px; velikost písma: 14px;"> Předzpracování terénu > Manipulace s DEM > Předběžné vyhodnocení Sinku
Vstup: projectc
*Uložte svou mapu a vyčistěte svou dočasnou složku*
13) Vyhodnocení Sinku
Předzpracování terénu > Manipulace s DEM > Vyhodnocení Sinku
Vstup: PreFillDEM
*Uložte svou mapu*
Postupoval jsem podle všech výše uvedených kroků, ale stále jsem nedokázal získat úspěšný výstup s Vyhodnocením Sinku a problém byl v grafické/video kartě mého počítače. Fungovalo to perfektně, jakmile jsem to spustil na výkonnějším stroji.