<\/HEAD>
@Ahoj,<\/P>
<\/P>
Momentálně pracuji s ArcMapem na vývoji modelu výšky lomu, který ukazuje, jak by terén na místě lomu vypadal po uzavření. Jedním z požadavků je, aby svahy umístěné podél lavic měly přesně 30 stupňů. Mám model výšky místa a shapefile zobrazující všechny nájemní smlouvy lomu. Jedním z předpokladů je, že výška hranice zůstane v budoucnu stejná a veškerá hornina uvnitř hranice bude vytěžena. Konečná základní výška je prozatím stanovena na 100 m; tj. výška povrchu jámy po uzavření.<\/P>
<\/P>
Pro začátek jsem extrahoval výškové body hranic, kde mají být svahy umístěny; pomocí "Extract by Mask" a "Sample" jsem tabulkoval hodnoty a poté je importoval do nové šablony. Zajímalo by mě, zda by bylo možné vytvořit body na základně svahu pomocí Excelu; tj. navrhnout nějaký algoritmus, který určí XY souřadnice bodu uvnitř hranice tak, že:<\/P>
<\/P>
1. Vzdálenost mezi bodem na hranici a odpovídajícím bodem uvnitř hranice je (Boundary Elevation - 100)\/tan 30deg.<\/P>
2. Bod uvnitř hranice je takový, že leží na přímce kolmé k přímce, na které se nachází bod hranice.<\/P>
Nicméně si jsem docela jistý, že by to zabralo hodně času a nebylo by to optimální řešení problému. Jelikož konečná základní výška může být změněna, bylo by lepší mít řešení, které nevyžaduje velké úsilí.<\/P>
<\/P>
Jaký by byl optimální způsob vytvoření modelu výšky?<\/P>
<\/P>
Přiložil jsem shapefile zobrazující hranice nájmů spolu se základní mapou pro vaši referenci. Pokud jsem nebyl dostatečně jasný, dejte mi prosím vědět.<\/P>
<\/P>
Děkuji,<\/P>
<\/P>
Gaurav<\/P><\/BODY><\/HTML>