<\/HEAD>
Snažím se najít způsob, jak vymezit subpovodí pro městskou síť dešťové kanalizace, s rastrovým terénem a vektorovými výtokovými body (stovky vstupů do dešťové kanalizace). Doufal jsem, že do terénu zapálím polohu vstupů do dešťové kanalizace s nižšími nadmořskými výškami, abych v těchto místech vytvořil jímky, pak bych mohl jednoduše vymezit povodí pomocí definic malých toků a poté mini-subpovodí sloučit dohromady. Byla by to trochu práce, ale ani to se mi nedaří, protože když vezmu shapefile bodů vstupů (s hodnotou "-10" pro všechny záznamy v poli nadmořské výšky) a vytvořím raster, vytváří se pouze v diskrétních bodech vstupů, a když ho přidám k rastrovému terénu povodí, výstupem jsou pouze upravené nadmořské výšky v místech vstupů, protože se zdá, že žádná rastrová matematika, kterou jsem zkoušel, nevytvoří hodnotu, pokud je v jednom z vstupních rasterů NoData.<\/P>
<\/P>
Ideálně by existoval způsob, jak vytvořit povodí s více výtokovými body (pro můj aktuální model potřebuji asi 150), ale zdá se, že ani ArcHydro ani GeoHMS nemají schopnost pracovat s více než jedním výtokem. Pokus o generování subpovodí jednotlivě by byl noční můrou, protože byste museli začít u nejvyššího vstupu, pak pokračovat k dalšímu výtokovému bodu po proudu a ručně odstranit oblast všech zachycených oblastí vstupů po proudu a opakovat to, dokud nebudou všechny oblasti identifikovány. Pokud není k dispozici nějaký automatizovaný způsob, skončím tím, že oblasti ručně vymezuji podle vrstevnic, jak se to dělá už dlouhá léta.<\/P>
<\/P>
Používám ArcHydro\/GeoHMS pro vymezení povrchové hydrologie (tj. bez vstupů do dešťové kanalizace a podzemního odvodu) už 20 let a to je hračka, ale snažím se marně vyřešit problém městské drenáže. Pokud někdo zná nějaký užitečný nástroj, ocenil bych, kdybych se o něm dozvěděl. Pokud zatím neexistuje, nezdá se to být složitý úkol pro někoho s GIS programátorskými dovednostmi (možná bych mohl požádat jednoho ze studentů Davida Maidmenta, aby to udělal).<\/P><\/BODY><\/HTML>