GHOSTS v ArcHydro vrstvách
<\/HEAD>Ahoj všichni! (Doufám, že mě čtou nějací Ghost busters)<\/SPAN>
No, po měsících práce mám konečně své koryta a mosty povodí dobře definované pomocí ArcGIS(MAP) s ArcHydro! Pracuji v masce s 'pouze' 172 z nich. Teď potřebuji provést složité hydrologické a hydraulické výpočty, ale staly se divné věci... Věřte mi, v ArcHydro výstupech jsou GHOSTS! Mám 2 příklady:<\/SPAN>
1) Použil jsem funkci 'Join Field' (ArcMap\/Data Management), abych přenesl 'L' a 'S' z vrstvy 'Long Flow Path' do vrstvy 'Watershed' (kde jsem plánoval soustředit své automatické výpočty, model, který chci vytvořit). Pole jsou zkopírována, ale... s 172 "NULL" hodnotami!? No, tak je pravým tlačítkem smažeme, že? Špatně: tlačítko 'delete field' není rozsvíceno, není k dispozici. Samozřejmě jsem zkusil použít funkci 'delete field' (ArcMap\/Data Management), ale hádejte co? Pole přinesená funkcí 'Join Field' bez hodnot nejsou uvedena! Jsem docela přesvědčený, že jsou to ghost fields. Ale nejsou jediná...<\/SPAN>
2) Vytvořil jsem rastrovou vrstvu svahů (vlastně dvě, jednu v ArcMap a druhou v ArcHydro, obě perfektní!) a konečně jsem chtěl získat průměrný sklon každého z 172 povodí! Jak jsem byl nadšený! Nejlepší způsob, který jsem našel jako začátečník samouk ArcGIS, byla 'zonal statistics', možná 'zonal statistics as table'. Zónová data byla samozřejmě moje nová vrstva povodí, polygonový prvek (perfektně platný podle nápovědy ArcGIS Desktop). Vstupní rastrová hodnota byla vrstva svahu (zkusil jsem obě). Mohl bych dostat průměrné hodnoty, prosím? NE, odpověděl mi ArcGIS. PROČ, zeptal jsem se? Chyba 010160, nelze otevřít raster watershed. Ale to není raster a neměli byste předpokládat, že je to raster! OK, změnil jsem zónové pole, to které má identifikovat každé z povodí; možná to pomůže. ANO, teď mohl ArcGIS přečíst zónová data prvku! PŘESTO mi řekl: chyba 010067 nyní, 'chyba při vykonávání grid expression'. Musíte zkontrolovat svůj Map Algebra výraz: pravděpodobně je špatný, protože mu nerozumím, řekl mi. Ale ten Map Algebra je vlastně funkce vytvořená ESRI!!! Jak bych ji mohl revidovat? No, celý ztracený den s desítkami neúspěšných pokusů... Nemohu provést žádnou statistiku ani operaci v rámci mých 172 povodí... JSOU JAKO GHOSTS.<\/SPAN>
No, pokud někdo pochybujete o tom, že softwary (dokonce i sofistikovaný jako ArcGIS) mají moc vytvářet GHOSTS, prosím odpovězte na tento příspěvek alespoň jedním dobrým vysvětlením k neužitečnosti vrstev a polí vytvořených za měsíce tvrdé práce s tímto sofistikovaným softwarem (který mě dohání k šílenství). DĚKUJI VÁM, GHOST BUSTERS NA LINKU!!!<\/SPAN><\/BODY><\/HTML>