<\/HEAD>
Právě jsem prošel workflow, které bych zde chtěl zdůraznit, pokud by to někomu pomohlo při postprocesingu dronových snímků v Drone2Map. Toto je pro ty, kteří používají DJI drony. Omlouvám se, pokud už to bylo jinde pokryto.<\/P>
<\/P>
Při vytváření EXIF metadat pro každý obrázek je nadmořská výška obrázku vyplněna GPS nadmořskou výškou letadla DJI. Ta může být o několik set stop nepřesná, což je zřejmé v Drone2Map při zobrazení snímků ve 3D pohledu. Například jsem dělal 3D průzkum budovy a letěl dvě smyčky přibližně ve výšce 30 a 60 stop nad zemí. Když jsem si prohlížel zachycené snímky v Drone2Map 3D pohledu, vypadaly spíše jako 200-230 stop nad zemí a zpracování snímků vedlo k bizarním výsledkům i při použití GCP. Po procházení některých DJI fór jsem našel řešení. <\/P>
<\/P>
Vedlejší poznámka: Při sběru dat nejprve kalibrujte IMU přes aplikaci DJI go, abyste měli jistotu, že vaše barometrická měření jsou co nejpřesnější vzhledem ke změnám počasí a nadmořské výšky mezi různými pracovišti.<\/SPAN><\/P><\/P>V EXIF metadatech je další pole nazvané RelativeAltitude, které je získáno z barometru letadla. Tato nadmořská výška je mnohem přesnější, ale musíte udělat nějakou práci, aby Drone2Map upravil nadmořskou výšku obrázku podle těchto hodnot.<\/P><\/P>Většina letů s DJI a DroneDeploy naviguje na letovou výšku relativní k místu vzletu a pak tam zůstává po celou dobu letu, aniž by upravovala výšku letu vzhledem k terénu. Takže chcete upravit výšku letu na základě nadmořské výšky místa vzletu. <\/SPAN>Můžete získat nadmořskou výšku místa vzletu několika způsoby. Pokud máte nadmořské výšky z GCP, použijte je. Pokud ne, můžete jít do správy GCP a přidat "from map". Klikněte tam, kde jste vzlétli, a přidaný GCP vám dá nadmořskou výšku.<\/P><\/P>Dalším krokem je vytvořit plochý DEM s nadmořskou výškou vzletu jako jedinou hodnotou nadmořské výšky po celé rastrové ploše. Já jsem jen vytvořil polygon, přidal pole a vložil nadmořskou výšku vzletu, pak použil nástroj "Convert Raster to Polygon" k vytvoření DEM. Všimněte si, že Drone2Map potřebuje DEM ve formátu .tif.<\/SPAN><\/P><\/P>S tímto hotovým jsem měl dvě sady snímků (letěné v různých výškách), které bylo potřeba upravit, a Drone2Map 1.3 přidal potřebnou funkci k tomu. Nejprve jsem načetl jeden obrázek do tohoto nástroje Jeffrey Friedl's Image Metadata Viewer<\/A> , abych viděl hodnotu RelativeAltitude. Poté vyberu všechny obrázky letěné ve stejné výšce a zvolím "adjust image altitude". Zadám hodnotu z Relative Altitude pro všechny obrázky letěné ve stejné výšce. Pak vyberu svůj vlastní DEM a kliknu na OK. Všechny nadmořské výšky obrázků budou upraveny na nadmořskou výšku vzletu. Pokud použijete elevation service, nebude to fungovat správně a upraví nadmořskou výšku obrázku podle podkladového terénu. Tento proces opakujte pro všechny snímky s různými letovými výškami.<\/P><\/P>
Nevím, jestli to dává úplný smysl, ale tady to máte. Tento proces mi přišel jednodušší než použití příkazových řádků EXIF čteček a levnější než použití MapsMadeEasy image altitude adjuster. Doufám, že to někomu pomůže, výrazně to zlepšilo mé výsledky i s GCP.<\/P>
<\/P>
Zdravím<\/P><\/BODY><\/HTML>