Během instalace opravy Portalu server zamrzl a musel jsem restartovat celý server, což poškodilo instalaci Portalu. Oprava Portalu nepomohla, a tak jsem Portal odinstaloval. To proběhlo bez problémů, v Ovládacích panelech však zůstalo nainstalováno několik oprav Portalu. Pokusil jsem se je odinstalovat, ale zobrazila se chyba „Tato akce je platná pouze pro produkty, které jsou aktuálně nainstalované.“
Portal jsem znovu nainstaloval (po „čisté“ odinstalaci, při které jsem smazal adresáře s obsahem a programovými soubory) a poté se pokusil odinstalovat opravy, ale tentokrát se zobrazila jiná chyba: „Oprava není pro tento produkt určena.“
Nástroj Esri pro opravy navíc uvádí, že jsou opravy nainstalované, přestože mohu potvrdit, že se v instalaci Portalu neprojevily (protože funkce pro obnovení hesla, kterou Esri nedávno odstranila v rámci bezpečnostní opravy, stále fungovala). Podařilo se mi opravy násilně odebrat prostřednictvím Windows, ale nástroj Esri pro upozornění na opravy stále uvádí, že je oprava nainstalovaná.
Nakonec pomohla ruční opětovná instalace opravy, ale je zavádějící (a v případě bezpečnostních oprav potenciálně nebezpečné), když nástroj Esri pro opravy uvádí, že je oprava nainstalovaná, ačkoli ve skutečnosti není.
To mě přivádí k několika otázkám:
- Existuje způsob, jak skutečně ověřit, zda je oprava nainstalovaná (jinak než pomocí nástroje Esri pro upozornění na opravy a Ovládacích panelů)? Podle mých zkušeností totiž nástroj pro upozornění na opravy není stoprocentně spolehlivý.
- Odkud nástroj Esri pro opravy zjišťuje, které opravy jsou nainstalované? Existuje způsob, jak nástroj „přinutit“, aby opravu přestal považovat za nainstalovanou?
Základní problém je nyní vyřešen a mohu potvrdit, že jsou opravy nainstalované (pouze podle toho, jak se projevují opravy chyb, například u funkce pro obnovení hesla), ale i tak bych rád znal odpovědi na výše uvedené otázky pro případ, že se s tímto problémem někdy setkám znovu.