Na letošní Esri User Conference jsem měl příležitost zúčastnit se panelové diskuse Esri Young Professionals Network (YPN) s názvem Síla říci ano správným příležitostem.
Spolu s úžasnou skupinou panelistů jsme zkoumali, jak je růst kariéry často formován příležitostmi, které se rozhodneme sledovat, a lekcemi, které se při tom naučíme.
I když říct ano může otevřít dveře, jednou z nejdůležitějších lekcí, kterou jsem během své kariéry získal, je, že růst není o tom říkat ano všemu. Jde o to být záměrný v příležitostech, které přijímáte, a dodržovat závazky, které učiníte.
Jmenuji se Jon Rizo a jsem vedoucí týmu v Project Managementu v rámci organizace Esri Digital Experience, kde podporuji tým projektových manažerů při realizaci digitálních eventových zážitků, řešení složitých výzev a vytváření smysluplných zkušeností pro uživatele Esri. Během své kariéry jsem se naučil, že některé příležitosti mohou urychlit růst, zatímco jiné jen přidávají šum.
V tomto příspěvku se podělím o to, jak mě naučit rozlišovat mezi smysluplnými příležitostmi a rozptýleními, být upřímný ohledně kapacity a dodržovat závazky formovalo mou kariéru i mé vedení.
Jedno „Ano“ může formovat váš růst a kariéru
Když se ohlédnu za svou kariérou, některé z největších kapitol začaly slovem ano. Říct ano službě v United States Army, sledování kariéry v project managementu a přijímání příležitostí v Esri, které mě posunuly mimo mou komfortní zónu, měly trvalý dopad na to, kým dnes jsem. Žádná z těchto příležitostí nepřicházela s jistotou a rozhodně jsem se necítil na všechny plně připravený.
Jedna příležitost, která výrazně formovala mou kariéru, bylo říct ano oblasti eventového project managementu v Esri. Práce mě vyzvala způsoby, které jsem předtím nezažil. Byly tam konkurenční priority, měnící se požadavky a velmi viditelné projekty, které vyžadovaly rychlé učení a neustálou adaptaci. I když to nebylo vždy pohodlné, pomohlo mi to vybudovat sebevědomí, posílit vztahy napříč organizací a nakonec vyrůst do vedoucích pozic.
Příležitosti, které formovaly mou kariéru, nebyly ty, na které jsem se cítil připravený. Byly to ty, do kterých jsem byl ochoten vyrůst.
Vezměte otěže do svých rukou při otevírání dveří
Jedním z témat naší diskuse byla důležitost převzetí odpovědnosti za svůj růst. Příležitosti nepřicházejí vždy ve správný čas a často nepřicházejí s jasnými instrukcemi. Někdy musíte udělat první krok dříve než přesně víte, kam cesta povede.
Během své kariéry jsem se naučil, že růst často začíná akcí. Ať už jde o dobrovolnictví na projektu, zvednutí ruky k pomoci s řešením problému, vystoupení na akci nebo budování nové dovednosti – tyto volby mohou vytvořit příležitosti, které jste nikdy neočekávali.
Několik způsobů, jak hrát aktivnější roli při otevírání dveří:
- Buďte ochotni vystoupit ze své komfortní zóny.
- Hledejte příležitosti sladěné s vašimi zájmy a cíli.
- Budujte vztahy a učte se od lidí kolem sebe.
- Zaměřte se na pokrok místo dokonalosti; nikdo není neomylný a každý dělá chyby.
- Buďte spolehliví a dodržujte své závazky.
Mnoho příležitostí nevypadá v daném okamžiku jako život měnící. Jejich dopad se často ukáže až časem.

Příležitost vs. rozptýlení
Na začátku mé kariéry jsem nebyl moc dobrý v rozlišování rozdílů. Když ke mně přišla příležitost, obvykle jsem řekl ano, protože jsem si myslel, že tak to dělají ambiciózní lidé. Postupem času jsem si uvědomil, že příležitosti vytvářejí růst zatímco rozptýlení vytvářejí aktivitu.
Dnes si kladu tři otázky pokaždé když se objeví příležitost:
- Ladí to s tím, kde chci růst?
- Mám kapacitu to dobře zvládnout?
- Čemu říkám ne pokud řeknu ano?
Každý závazek přichází s kompromisem, takže vás povzbudím k tomu si tyto otázky položit a rozlišit tak příležitosti stojící za sledování.
Zvládání pocitů nedostatečné kvalifikace nebo „nepřipravenosti“
Mnoho lidí váhá sledovat příležitosti protože se necítí „připraveni“. Obávají se nedostatku zkušeností, znalostí nebo sebevědomí. Pravda je taková, že velmi málo smysluplných příležitostí přichází ve chvíli kdy se cítíte úplně připraveni.
Během panelu jsem sdílel analogii která rezonovala u mnoha účastníků: pokud byste čekali na každou semaforovou signalizaci mezi domovem a prací až bude zelená před tím než ráno vyjedete, nikdy byste nevyjeli ze svého dvora. Kariérní růst funguje podobně.
Čekat až budete cítit úplnou připravenost často znamená propásnout příležitosti které by vám mohly pomoci růst. Místo otázky „Jsem připraven?“ zvažte položit jinou otázku: „Jsem ochoten se učit?“
Pokud příležitost ladí s vašimi cíli, rozšiřuje vaše schopnosti a máte kapacitu ji přijmout, nenechte nejistotu zastavit vás. Sebevědomí není něco co vždy máte před přijetím příležitosti. Často je to něco co budujete přijetím výzvy a učením se po cestě.

Jedním z mých největších poznatků jak z panelu tak z mé vlastní kariéry je to, že růst nepřichází z říkání ano všemu. Přichází z výběru správných příležitostí, být záměrný ve svých závazcích a dobře je plnit.
Také věřím že některé z nejdůležitějších lekcí přicházejí z příležitostí které neproběhnou dokonale. Na začátku mé kariéry mě nadměrné závazky naučily hodnotu prioritizace, řízení kapacity a upřímných rozhovorů o tom co realisticky mohu zvládnout. Tyto lekce stále formují můj přístup k příležitostem dnes.
Děkuji Esri Young Professionals Network (YPN), Marcusovi Seepersadovi, Rosemary Booneové, mým kolegům panelistům a všem kdo se účastnili této sekce a přispěli do diskuse. Promyšlené otázky a rozhovory byly skvělou připomínkou toho že tyto výzvy nejsou omezeny na žádnou konkrétní fázi kariéry. Jsou to lekce které pokračujeme učit se a aplikovat po celou dobu našich profesních životů.
Rád bych pokračoval v konverzaci. Neváhejte mě kontaktovat na LinkedIn a sdílet své vlastní zkušenosti s příležitostmi které formovaly vaši kariéru. Někdy jedno promyšlené „ano“ může změnit vše.
LinkedIn