Výzva: Měli jsme data, ale ne příběh
Když jsem začínal ve své roli zástupce ředitele pro vztahy se zaměstnavateli, věděl jsem jednu věc: dělali jsme skvělou práci. Každý den jsme pomáhali studentům dosahovat důležitých milníků, budovat připravenost na kariéru, získávat stáže a zahajovat smysluplné kariéry. Měli jsme data, která to dokazovala, a úspěšné příběhy, které to oživovaly. Co nám chybělo, byl přesvědčivý způsob, jak tyto části propojit do příběhu, který by ostatní mohli snadno vidět a pochopit.
Jmenuji se Zo Sediqi a v tomto blogu budu diskutovat o tom, jak používám ArcGIS ve své současné pozici v Career Center USC k navázání kontaktu s mými zainteresovanými stranami a předvedení našeho dopadu.
Nečekané seznámení s GIS
Inspirace přišla z nečekaného místa. Člen mé rodiny, který je odborníkem na GIS, mi začal vyprávět o ArcGIS StoryMaps a ArcGIS Dashboards. Pamatuji si, že jsem se ho zeptal: „Mám všechna tato data o zaměstnavatelích, výsledky studentů a úspěšné příběhy. Mohu použít ArcGIS pro kariérní služby?“ Jeho odpověď byla jednoduchá: „Rozhodně ano.“
Tato konverzace změnila můj pohled na komunikaci dopadu.
Přeměna tabulek na strategické poznatky
Vytvořil jsem svůj první účet ArcGIS a začal kombinovat data z několika zpráv a tabulek. Místo pohledu na roztříštěné datové body jsem mohl vše propojit do jednoho interaktivního dashboardu. Najednou jsem mohl vizualizovat geografické rozložení našich zaměstnavatelských partnerů, vidět, kam studenti podávají přihlášky, identifikovat naše nejaktivnější zaměstnavatele a odhalit vzory, které jsme předtím nezaznamenali.
Dashboard se rychle stal plánovacím nástrojem. Pro náš tým vztahů se zaměstnavateli zvýraznil příležitosti pro oslovení a odhalil mezery v naší síti zaměstnavatelů. Pro vedení univerzity a zainteresované strany na kampusu poskytl jasnou vizuální reprezentaci našeho dopadu.

Oživení našeho dopadu pomocí ArcGIS StoryMaps
Poté, co jsem viděl hodnotu dashboardů, vytvořil jsem svůj první StoryMap.
StoryMaps mi umožnily posunout se za hranice vizualizace dat k vyprávění příběhů. Místo pouhého prezentování čísel jsem mohl spojit mapy, úspěšné příběhy studentů, partnerství se zaměstnavateli, obrázky a interaktivní obsah do narativu, který bylo snadné prozkoumat.
Dnes používám náš StoryMap téměř při každém rozhovoru se zaměstnavatelem ze dvou důvodů.
Za prvé pomáhá zaměstnavatelům vidět dopad, který mají. Každá stáž, každá pracovní nabídka a každý úspěšný příběh studenta představují investici, kterou do našich studentů vložili. Vizualizace těchto příběhů vytváří mnohem silnější spojení než pouhé sdílení statistik.
Za druhé slouží StoryMap jako interaktivní průvodce zapojením zaměstnavatelů. Místo toho, abych zaměstnavatelům dával brožuru nebo je nasměroval na několik webových stránek, mohu sdílet jeden zdroj, který ukazuje mnoho způsobů, jak mohou zaměstnavatelé nabírat Gamecocks, budovat svou značku na kampusu, zapojit se se studenty a posílit své partnerství s univerzitou.
Překvapení
Možná nejpřekvapivější část této cesty bylo uvědomění si, že kariérní služby a záležitosti studentů teprve začínají objevovat možnosti technologie GIS. Zatímco StoryMaps jsou široce používány k předávání geografických informací, jsou také neuvěřitelně silnými nástroji pro vyprávění příběhů o úspěchu studentů, institucionálním dopadu a komunitních partnerstvích. Nevím o žádné jiné škole, která by ArcGIS používala tímto způsobem.
To je příležitost.
Jako profesionálové v oblasti záležitostí studentů často shromažďujeme neuvěřitelné množství dat. Výzvou je pomoci lidem pochopit jejich význam. StoryMaps a Dashboards nám umožňují proměnit data v příběhy, které inspirují k akci, posilují partnerství a jasně ukazují naši hodnotu studentům, zaměstnavatelům a vedoucím institucí. Svůj způsob využití ArcGIS jsem prezentoval na vzdělávacím Summitu v letech 2025 a 2026. Každý rok jsem obdržel neuvěřitelnou zpětnou vazbu. Letos mě některá publika ze záležitostí studentů inspirovala vidět naše využití GIS a práci, kterou děláme v Career Center USC.

Pohled do budoucna
Jedním z neočekávaných výsledků této práce bylo vidět, jak GIS může překlenout propast mezi analytikou a vyprávěním příběhů. Už nemusíme volit mezi daty a narativem; můžeme použít obojí společně k vytvoření zážitků, které jsou poutavé, interaktivní a smysluplné.
Někdy stačí položit jednoduchou otázku: Může to ArcGIS udělat? Můžete být překvapeni odpovědí. Pokud máte stejnou otázku, zvu vás k oslovení Esri nebo odborníků na vaší univerzitě.
Rád bych se spojil přes LinkedIn, pokud byste chtěli dále diskutovat.