Bezpečnost především
Sekundy jsou důležité. Když vstoupíte do budovy, budete vědět, jaký je nejrychlejší způsob evakuace a jak se dostat do bezpečí? Budete vědět, kde je nejbližší bezpečná zóna, jakmile opustíte budovu?
S ohledem na bezpečnost jsem začal vnímat ArcGIS Indoors s ještě větším potenciálem.
Jak by mohli správci zařízení nebo plánovači bezpečnosti využít rozšířenou síť ArcGIS Indoors k nalezení nejkratší cesty do bezpečí z každého východu z budovy?
Optimální analýza evakuace
Nejprve jsem na svou mapu přidal určené bezpečné oblasti. Model informací Indoors v tomto příkladu pokrývá budovy, trasy a parkoviště.
Po přidání bezpečných zón bylo potřeba mít vstupní body, kde lidé vstoupí do bezpečných oblastí.

Analýza se pokusí najít nejkratší cestu mezi každými dveřmi východu z každé budovy k jakémukoli vstupu do bezpečné zóny.
Nejprve by měla být trasa prodloužena tak, aby spojila každou cestu s evakuačními vstupy.
Několik věcí k zvážení při práci na tom:
- Přichytit výstupní body k cestám na správné úrovni.
- Zajistit, aby výstupní body měly správné hodnoty Z podle jejich podlaží.
- Přichytit prodloužené cesty k vstupním bodům bezpečné zóny.
Tím se zajistí, že síť je správně propojena s bodovými prvky potřebnými pro optimalizaci evakuace.
Jakmile jsem prodloužil pěší trasy tak, aby se spojily s evakuačními zónami, znovu jsem sestavil síť. Dalším krokem bylo spuštění nástroje Make OD Cost Matrix Analysis Layer pro analýzu Origin-Destination.
Chtěl jsem, aby byla nejnižší cena určena nejkratší délkou trasy, což následně poskytne nejkratší cestu do bezpečí. Výchozí body jsou východy a cíle jsou bezpečné vstupy.

Tato analýza splnila cíl najít nejkratší trasu, ale vizualizace kreslí přímou čáru „vzdušnou čarou“ z budovy do bezpečí.
I když tento přístup identifikuje správný cíl, nezobrazuje trasu, kterou by člověk skutečně musel jít, aby se tam dostal.

Budovy neevakuují létající havrany, evakuují chodící lidi.
Potřeboval jsem čáru nakreslenou tak, aby sledovala životaschopnou cestu představující skutečnou trasu, kterou by člověk musel projít od svého místa do bezpečí.
K tomu jsem použil nástroj Make Closest Facility Analysis Layer. Tento nástroj vás vede od Incidentu k Zařízení, nebo od místa východu k místu vstupu. Incidenty v mém příkladu jsou výstupní body budovy a Zařízení jsou bezpečné vstupní body.
Jakmile jsou tyto lokace načteny, analýza proběhne a nejkratší pěší cesta od každého východu k nejbližšímu vstupu do bezpečné zóny je vizualizována jako skutečná pěší trasa.

Rozšiřování datového modelu
Zde je výsledek, který stojí za další práci s daty: koordinátor bezpečnosti otevře mapu, filtruje na Podlaží 2 a okamžitě vidí všechny únikové cesty Podlaží 2. Nic jiného. Tento filtr závislý na podlaží funguje pouze tehdy, pokud vaše vrstvy sdílejí stejné unikátní ID pod kapotou — takže stojí za to pochopit, jak jsou propojeny.
Dávejte pozor na unikátní ID vašich dat. Zařízení mají Úrovně, Úrovně jsou rozděleny na Sekce a existují kanceláře, toalety, konferenční místnosti kombinované jako Jednotky budovy. Všechny tyto prvky jsou propojeny unikátními ID pro každý prvek. Je užitečné přenést tato unikátní ID do nového datasetu tam, kde je to možné.
Například Východy pocházejí z třídy prvků POI – Points of Interest – v datovém modelu.
Vychody jsem extrahoval jako své analyzační body a každému východu přiřadil Exit ID.

Každá Sekce je menší část Úrovně Zařízení, což umožňuje použít Sekční ID s označením směru pro Exit ID.
Každé Exit ID kombinuje ID sekce budovy s indikátorem směru – například jihozápadní východ na Podlaží 2 budovy M se stane Exit M2sw.

Přenesením Level ID můžete pak učinit mapu závislou na podlaží s vícepatrovými budovami filtrovanými podle evakuačního plánu každého patra v aplikaci ArcGIS Indoors Viewer.
ArcGIS Indoors Viewer
Při publikování mapy pro ArcGIS Indoors jsou vrstvy Facilities a Levels povinné vrstvy v mapě. Jakékoli další vrstvy mohou být učiněny závislými na podlaží, pokud mají pole Level ID propojující se s vrstvami Floors a Levels. Jakmile máte Level IDs ve vaší vrstvě, může se připojit k filtru podlaží a stát se daty závislými na podlaží.

3D mapy a vizualizace
Protože mnoho budov v mém datasetu má více než přízemní úroveň, publikoval jsem vrstvy také ve 3D. Proto je zvlášť důležité mít správné hodnoty Z pro vaše Východy a je to velmi patrné, když nejsou správné. Nechcete mít své přízemní východy nesprávně vizualizované ve třetím patře budovy. Stojí za to zkontrolovat svá data spuštěním nástroje Add Z Information, abyste si byli jisti, kde jsou vaše Východy promítnuty na ose Z. Pokud je potřeba je upravit, vyberte prvky k úpravě a poté spusťte nástroj Adjust 3D Z, abyste je opravili.
Postupujte podle dokumentace pro publikování ArcGIS Indoors 3D, abyste připravili ostatní prvky pro 3D vizualizaci v ArcGIS Indoors Viewer.
Po publikování jej můžete přidat do stejné aplikace a jednoduše přepínat mezi 2D a 3D pomocí tlačítka.

Provoz evakuace budov
Tento pracovní postup a jeho analytické nástroje poskytují optimální plán evakuace. Pokud však dojde k incidentu na konkrétním místě kampusu, může být nutné danou budovu vyhnout se. Například pokud hoří kavárna, trasy by měly odvádět evakuované osoby pryč od postižené budovy.
Pro mnoho možných scénářů jsem použil vlastní nástroj pro plánování scénářů, který mi umožnil izolovat evakuační trasy jednotlivých budov. Vytvořil jsem jednoduchou aplikaci v ArcGIS Experience Builder, který mi umožňuje vybrat jednu nebo více budov s problémem a poté zobrazit evakuaci pro vybrané budovy. Výsledek je předpočítaná sada evakuačních tras pro každý možný scénář nebezpečí jedné nebo více budov — připravená k okamžitému zobrazení bez nutnosti opětovného spuštění analýzy.<\/P>
Toto šetří drahocenný čas v případě probíhající krize. Mít analýzu nejprve dokončenou a poté mít rychlý, jednoduchý způsob, jak zvýraznit postižené budovy, nám umožňuje operacionalizovat analýzu do akční aplikace.<\/P>
Dále je třeba vyvinout způsob, jak upozornit obyvatele, když nastane problém, říct jim kdy a jak evakuovat a nasměrovat je na vhodné bezpečné místo. To může záviset na tom, kde se nacházejí v okamžiku nouze – možná u svého stolu, možná v konferenční místnosti nebo dokonce na cestě do jiné budovy. Je dobré mít základní evakuační plán, ale také potřebujeme vědět, co dělat, pokud k problému dojde, když nejsme ve svých určených prostorách.<\/P>
Virtuální realita<\/STRONG><\/FONT><\/H2>
<\/span>Prozkoumávání mapy ve 3D ve Virtuální realitě (VR) vám dává příležitost zorientovat se v scéně. Zajištěním, že moje 3D webová scéna je připravena pro VR, se toto stává samo o sobě tréninkovým nástrojem.<\/P>S VR může bezpečnostní školení probíhat již od prvního dne. Zaměstnanci a studenti si mohou nasadit VR headset a sami prozkoumat evakuační plán, aby okamžitě pochopili, co dělat a kam jít v případě nouze.<\/P> <\/P> <\/P> <\/P> <\/P>Inside Out<\/STRONG><\/FONT><\/H2>Nikdo z nás nechce nikdy zažít takovou nouzovou situaci v reálném životě. Ale nepředvídatelné události se budou dít pořád. To je součást života. <\/P>Je to všechno o tom, jak reagujeme v daném okamžiku. Pokud neznáme plán, jak budeme reagovat, když nastane nouze? Vyděšení, zmatení, vystrašení, uspěchaní. Pokud jsme připraveni na možné problémy, pak bude naše reakce v nás zakořeněná. Jít z Inside Out nejkratší možnou cestou - nejrychlejší cestou k bezpečí.<\/P>