Jsem nováček v Drone2Map (ale mám zkušenosti s Pro), používám verzi 2026.1.0.<\/P>
Dostal jsem přístup k některým existujícím datům, která mohu použít pro testování, obsahujícím přibližně 800 snímků a 5 GCP, pokrývajících oblast 600 m krát 250 m:<\/P>
<\/span><\/P>Dokončil jsem návod na 2D produkty<\/A> a nyní aplikuji stejný pracovní postup na svá data, vytvářím DSM a ortofoto.<\/P>Nejsem si jistý, jak rozdělit svých pět známých bodů mezi GCP a kontrolní body (checkpoints). Máte nějaké rady? Měřená oblast je útes, takže jsou tam 2 body na pláži (přibližná nadmořská výška -1,5 m) a 3 na vrcholu útesu (45 m). Je nedostatek bodů velký problém? Vím, že to bude trvat několik hodin, takže chci to udělat co nejlépe hned napoprvé.<\/P>Mohu poskytnout zpětnou vazbu našemu týmu dronů ohledně počtu a uspořádání GCP použitých při budoucích letech, pokud by bylo možné něco zlepšit. Omezení jsou taková, že nesmíme poškodit plodiny, takže žádné body uvnitř polí, a útesy jsou nestabilní, takže tam také žádné body nejsou.<\/P>
Nejsem si jistý, jak rozdělit svých pět známých bodů mezi GCP a kontrolní body (checkpoints). Máte nějaké rady? Měřená oblast je útes, takže jsou tam 2 body na pláži (přibližná nadmořská výška -1,5 m) a 3 na vrcholu útesu (45 m). Je nedostatek bodů velký problém? Vím, že to bude trvat několik hodin, takže chci to udělat co nejlépe hned napoprvé.<\/P>
Mohu poskytnout zpětnou vazbu našemu týmu dronů ohledně počtu a uspořádání GCP použitých při budoucích letech, pokud by bylo možné něco zlepšit. Omezení jsou taková, že nesmíme poškodit plodiny, takže žádné body uvnitř polí, a útesy jsou nestabilní, takže tam také žádné body nejsou.<\/P>
Hi @KatyAppleton1 ,
You are correct, we typically recommend at least a minimum of five control points for a project. You could use 3 but its going to really affect the adjustment and accuracy considering the layout of the points. The coverage of your 5 points looks good, so running them all as GCPs you should get the best results.In the future, I would ask the field team to capture at least double the number of points so you can make half of them checkpoints. Alternatively, if you are using an RTK drone you can restrict the adjustment to the GPS values of the images since they would be assumed accurate, something you would still want to verify in the metadata as a best practice. Then any points collected alongside the RTK drone flight could be used as checkpoints. Regard,
Mark
Thanks - I'll run with all five as GCPs and make sure we have more points in future (not currently using an RTK drone).
Přihlášení členové mohou přispívat, sledovat aktualizace a další. Jste tu noví? Zaregistrujte si bezplatný účet.
Find useful guides, FAQs, and documents to help you navigate and make the most of Esri Community.