Série "Jak mi pomohli" na Esri Community představuje členy, kteří sdílejí významné profesní úspěchy a jak jim k nim pomohla podpora ostatních na platformě. Tyto příběhy osvětlují často neuznávané spojení mezi uživateli Esri Community a dopad, jaký může mít sdílení znalostí na ostatní po celém světě.
Každé léto se město Marana v Arizoně musí připravit na blížící se monzun, který může přinést intenzivní srážky. Před vrcholem aktivity musí město dokončit kompletní kontrolu šachet, aby identifikovalo a řešilo potřeby vodní infrastruktury a zajistilo, že systém je připraven zvládnout velké objemy vody. Je to kritický projekt a v červenci 2025 jsem se rozhodl inspekce zrychlit a zpřehlednit.
Jako správce GIS Enterprise pro město Marana spoléhám na mnoho zdrojů, abych držel krok s GIS a produkty Esri, které používáme k obsluze naší obce. Když mám otázky ohledně ArcGIS Pro, ArcGIS Survey123 nebo dokonce ArcGIS Enterprise, často se obracím na Esri Community, zda mi předchozí otázky nebo řešení mohou pomoci vyřešit problémy. Věřte mi, že Esri Community mi během mé kariéry v GIS velmi často pomohla!
Mým cílem pro inspekční cyklus 2025 bylo vytvořit mapu, která by umožnila členům terénního týmu klepnout na jednotlivé šachty a automaticky vrátit jedinečné identifikační číslo každé šachty přímo do formuláře Survey123. Eliminace ručního zadávání dat v terénu by proces urychlila a výrazně snížila riziko lidské chyby. Koncept byl pevný, ale brzy jsem narazil na technické překážky, které jsem nedokázal vyřešit sám. Jako mnohokrát předtím jsem se obrátil na Esri Community o pomoc a po prozkoumání předchozích otázek a řešení jsem sdílel svůj problém v příspěvku: S123 Form Clickable Map NEfunguje pro vrácení atributu z polygonu
Rychlá řešení od MVP Esri Community
Během méně než hodiny si můj příspěvek všiml MVP Esri Community@Neal_t_ka odpověděl s několika slibnými návrhy, které otevřely cestu vpřed. (Hurá!). Některé části však byly stále nejasné a potřeboval jsem další pomoc. Další MVP,@abureaux, přispěl úspěšným doporučením použít ArcGIS Field Maps k výběru bodů před spuštěním Survey123. I když to nebylo přesně řešení uvnitř Survey123, které jsem potřeboval, byl to další krok správným směrem. Spolupráce trvala jen několik hodin, než@Neal_t_kpřišel s konečnou odpovědí. (Jupí!).
Musel jsem použít Esri Units ve Výpočtovém poli, abych překonal problém, na který jsem narazil v XML souboru Survey123 Connect. To znamenalo použití geopoint (typ) s textem (typ), který obsahuje následující ve sloupci Calculation XML pro použití v Survey123 Connect.
Obrázek: Částečný XML pro zobrazení geopoint a text ve sloupci „type“ a začátek sloupce „calculation“.
Výpočet
pulldata(@layer, getValueAt, attributes.AttributeFieldName, https:\/\/ServerName\/server\/rest\/services\/LocationInREST\/FeatureServer\/#?distance=10&units=esriSRUnit_Foot, ${NameOfGeopointTypeInXML})
Vysvětlení výpočtu
- Funkce pulldata(@layer) s getValueAt získává data z jednoho atributu – attributes.AttributeFieldName ve vrstvě prvků
- Data jsou načtena ze služby REST na uvedené URL https:\/\/ a nezapomeňte zahrnout službu REST #
- A parametr ?distance=10 s parametrem &units=esriSRUnit_Foot vypočítává kruhový buffer o poloměru 10 stop kolem bodu (Poznámka: První parametr je '?' následovaný '&' pro další parametry)
- Proměnná ${NameOfGeopointTypeinXML} je název geopoint otázky ve vašem XML
Obrázek: Formulář ArcGIS Survey123 v Connect pro zobrazení automaticky vráceného atributu
čísla šachty při kliknutí na tento prvek.
Pomoc městu Marana je pomocí mnoha dalším
Zavedení tohoto nového procesu přineslo hmatatelný rozdíl pro město Marana. Terénní pracovníci při inspekčním cyklu postupují rychleji než dříve, přičemž každá zastávka vyžaduje méně času na zadávání dat. Nový proces navíc snižuje riziko chyb, což zvyšuje bezpečnost a spolehlivost pro naše obyvatele. Čas ušetřený efektivitou terénních pracovníků je využíván pro jiné důležité úkoly.
Počet návštěv mého původního příspěvku ukazuje, že mnoho dalších "zastavilo se" přečíst si vlákno za rok od jeho zveřejnění. Je to připomínka toho, že otevřená spolupráce při řešení problémů v propojené komunitě Esri GIS vytváří hodnotu daleko přesahující jednotlivce, který se ozval a oslovil ostatní. Každá zodpovězená otázka může být zdrojem pro někoho dalšího čelícího podobným výzvám.
Děkuji@Neal_t_ka@abureaux! Vaše odbornost a ochota pomoci umožnily toto řešení.