Je mi potěšením psát pro tuto sérii na téma, které podle mého názoru má obrovský dopad na budování efektivnějších mentorských vztahů, jak formálních, tak neformálních, a také na navazování a udržování kontaktů, které dramaticky rozšíří vaši profesionální síť. Téma se týká co nejrychlejší reakce na e-maily nebo jakýkoli jiný typ přímých zpráv, které obdržíte od svých kolegů, klientů, zákazníků nebo spolupracovníků.<\/P>
Jmenuji se Dawn Wright a jsem Chief Scientist ve společnosti Esri. Za posledních 15 let jsem byla zodpovědná za pomoc Esri lépe porozumět a efektivněji komunikovat s vědeckou komunitou. To zahrnovalo mentorování některých našich blízkých zákazníků a spolupracovníků Esri, stejně jako zaměstnanců Esri. Na širší téma přístupu k mentorství,<\/EM> podle mého názoru není lepší úvod než to, co poskytla Lisa Berry<\/A> jako první blog v této sérii. Pokud jste to minuli, určitě si to prohlédněte, nebo si to znovu přečtěte.<\/P>
Esri Chief Scientist Dawn Wright se psem Riley.<\/span><\/span><\/P>Chtěla bych se zde zaměřit na <\/SPAN>jedinečnou<\/STRONG> dovednost a disciplínu reagování na e-maily, profesionální texty, profesionální přímé zprávy, chaty nebo dokonce označení na platformách jako MS Teams, Esri Community nebo kdekoliv máte <\/SPAN>corporate<\/EM> sociální mediální účty. Mluvím zde o vašem profesním životě, i když se snažím tyto zásady dodržovat i v osobní korespondenci s přáteli a rodinou. Jsem opravdu šokována, kolik kolegů, klientů, spolupracovníků a podobně "drop the ball" nebo "go dark" pravidelně. Tomu se také říká "ghosting." Jeden skutečný příklad od kolegy:<\/SPAN><\/P>Omlouvám se, že jsem tě dříve nespojil s <jméno zákazníka\/uživatele>. S tisíci e-maily v doručené poště někdy celé konverzace přehlédnu (smutná realita)! <\/EM><\/P><\/BLOCKQUOTE>Prosím, nikdy nenechte být tohle vámi! Mantra, kterou dodržuji je, že člověk je úspěšný do té míry, do jaké dokáže zvládnout svůj e-mail (nebo jinou profesionální korespondenci). Je to zásadní profesionální disciplína k osvojení.<\/P>Reagování vede k reputaci.<\/P>A jak jsem mnoha mentees říkala, musíte chránit svou profesionální reputaci (a reputaci organizace, kterou zastupujete) jako svůj život. Pro mě to částečně vychází z tvrdě nabytých zkušeností během 17 dalších let jako vysokoškolská profesorka, kdy na mně každý semestr záviselo stovky studentů. Je to rozhodně důležité pro náš geospatial průmysl a naše pracoviště, zvláště s tím, jak rychle se technologie vyvíjejí spolu s lidmi, kteří je vytvářejí a používají.<\/P>
Jako Chief Scientist pracuje Dawn jako 'tým jednoho', slouží ve všech divizích Esri a na žádost některých distributorů je zde vyfocena s Esri Germany v jejich centrále.<\/span><\/span><\/P>
4 hlavní důvody proč je to důležité<\/STRONG><\/FONT><\/H2>Ztráta přístupu k příležitostem<\/STRONG><\/EM>: Networking vyžaduje obousměrnou komunikaci, často zahrnující různé profesionální příležitosti. Ale příležitosti málokdy přicházejí k těm, kteří nejsou dostupní a jistě půjdou jiným, pokud je příležitost konkurenční. Když někdo "goes dark," může být automaticky vyřazen z úvahy pro budoucí networking, partnerství nebo pracovní příležitosti. To může být významný zabiják momenta ovlivňující nejen vás samotné ale i schopnost vašich kolegů posunout se vpřed a/nebo nahoru v projektu či úkolu. Můžete jim dokonce bránit v plnění jejich práce.<\/LI>Eroze důvěry a kredibility<\/STRONG><\/EM>: Profesionální úspěch závisí na týmové práci, která zase závisí na důvěře. "Going dark" tuto důvěru narušuje protože v podstatě brzdí spolupráci a tempo práce a navíc signalizuje nedostatek odpovědnosti a respektu. I když "going dark" způsobuje stres nebo zaneprázdněnost, ostatní to mohou mylně interpretovat jako lhostejnost, nízkou odpovědnost nebo neschopnost správně řídit a plnit požadavky našeho povolání.<\/LI>Nefektivní řešení konfliktů:<\/STRONG><\/EM> Mnozí kdo "go dark," tak činí aby se vyhnuli nepříjemným rozhovorům nebo konfliktům. Nicméně to vytváří více problémů než řešení vede k nedorozuměním, zdržení vyřešení a možná i dlouhodobým profesním následkům. A tím že nereagují v nepříjemných situacích nebo i těch přímočařejších jako nabídka práce či oslovení od recruitera mohou pálit mosty které by mohly být později v kariéře potřeba (zpět k bodu 1). Kdo ví? Osoba ignorovaná dnes může být klíčovým rozhodovatelem nebo vaším manažerem zítra.<\/LI>Nevědomé zatěžování kolegů<\/STRONG><\/EM>: Často pokud má někdo problém získat od vás odpověď hledá pomoc u vašich kolegů aby mu pomohli získat tu odpověď tím že JEŽTO pošlou VÁM další e-maily, telefonáty nebo přímé zprávy jménem toho dotyčného. To je nakonec nespravedlivé vůči vašim kolegům kteří mají své vlastní pracovní povinnosti zvládat zvlášť pokud jim to zabere hodně úsilí vás kontaktovat. V nejhorších případech mohou být zataženi do projektové práce která je původně vůbec nezahrnovala.<\/LI><\/OL>Tipy pro úspěch<\/STRONG><\/FONT><\/H2>Následující tipy mi dobře sloužily během mé více než 40leté kariéry a kariéry ve které jsem nikdy neměla dedikovanou administrativní asistentku! Pokud asistenta máte, okamžitě mu kupte čokoládu! Pokud pro vás není problém reagovat včas gratuluji a pokračujte ve skvělé práci! Ale pokud ne...<\/P>Vždy se snažte odpovědět do 24 hodin během pracovních dnů.<\/LI>Vždy používejte automatickou odpověď při nepřítomnosti v kanceláři kdykoli je to možné.<\/LI>Nikdy nenechte doručenou poštu jakéhokoli typu narůst do dvojciferných čísel natož trojciferných či čtyřciferných. Jakmile odpovíte nebo záležitost vyřešíte VŽDY ukládejte odpovědi do vhodných složek. Budete překvapeni kolik cenné "historie" se ztratí když zmizí e-mailové stopy protože někdo nemůže získat důležitý kontext pozadí natož si ho vybavit. Jsme jen lidé. Nechte technologii pomoci vám včetně vhodných AI organizačních nástrojů které označí chybějící zprávy nebo ty vyžadující naléhavější pozornost od klíčových odesílatelů.<\/LI>Zvažte krátkou odpověď jako první reakci. Například: "Teď mám hodně práce ale viděl/a jsem vaši zprávu a ozvu se co nejdříve to půjde ideálně do týdne. Děkuji za trpělivost." Tím uznáte že žádost osoby byla viděna a vážíte si jí zároveň zmírňujete strach či frustraci z neobdržení okamžité odpovědi.<\/LI>Pro sociální média používám Chrome kde je nejjednodušší mít všechny své sociální mediální účty v různých záložkách jednoho okna. Takto mohu snadno přecházet mezi účty abych rychle reagovala na přímé zprávy nebo označení.<\/LI>S tím vším nezapomeňTE BÝT REAGUJÍCÍ K SOBĚ SAMÉMU/SAMÉ/SEBE SAMÉHO/SAMÉ/SEBE SAMÉHO/SAMÉ>. Vzít si čas mimo závod potkanů vám pomůže dobít energii dá vám skvělé nové nápady a prostě vám pomůže cítit se lépe. To by mělo vést k větší ochotě vrátit se k odpovídání na každou vhodnou zprávu která vám přijde od manažerů kolegů klientů uživatelů dojímavých studentů GIS kariérních nadšenců členů komunity a dalších.<\/LI><\/UL>Závěrečné myšlenky<\/STRONG><\/H2>V profesionálním světě založeném na vztazích který silně závisí na networkingu je schopnost konzistentně a spolehlivě reagovat na komunikaci považována za zásadní dovednost a její absence je vnímána jako neprofesionální nespolehlivá a nezdvořilá. Občasné zpoždění kvůli "digitálnímu přetížení" jsou jistě očekávatelná protože všichni s tím bojujeme. Ale lidé kteří pravidelně "go dark," skutečně riskují zdraví své kariéry protože toto chování vytváří dlouhodobé bariéry příležitostí ničí důvěru a brzdí řešení konfliktů. Bohužel to může zničit vaši reputaci. Takže abyste pomohli budovat nejlepší reputaci kterou můžete mít i reputaci vaší firmy organizace či agentury... REAGUJTE!<\/P>