Sledujte Robertův video rozhovor na Kaltura 7
Přinášení Pythonu do požární bezpečnosti v Cobb County
Cobb County Fire & Emergency Services chrání téměř 800 000 obyvatel Georgie s úrovní provozní dokonalosti, která ji řadí mezi elitní hasičské sbory v zemi. Oddělení si udržuje mezinárodní akreditaci prostřednictvím Center for Public Safety Excellence (CPSE) více než dvě desetiletí a drží ceněné hodnocení ISO 1 od Insurance Services Office, které sdílí méně než 120 hasičských sborů po celých USA. Za těmito oceněními stojí závazek k neustálému zlepšování, který přesahuje nouzové zásahy až k systémům a procesům, které udržují komunity v bezpečí.
Když se Robert Phillips (@RPGIS) připojil k oddělení jako Fire Data Analyst v roce 2023, jeho první úkol ho zasadil do nervového systému za tímto závazkem — program kontroly požárních hydrantů oddělení potřeboval zlepšení. Tato kritická infrastruktura pro dodávku vody tvoří velkou část hodnocení ISO oddělení a předchozí pokusy o digitalizaci procesu selhaly, což vedlo k rozptýleným inspekčním datům napříč několika systémy. Přestože je manuální inspekční proces důležitý, zabíral čas, který mohl být přesměrován na jiné vysoce hodnotné úkoly.
Obrázek: Interaktivní mapa od Roberta Phillipse, která vizualizuje oblasti inspekce a údržby požárních služeb po celém Cobb County v Georgii.
Robert přišel vybaven něčím, co předchozí snahy postrádaly: roky zdokonalování svých Python dovedností kladením otázek, sdílením kódu a učením se od ostatních v Esri Community. To, co začalo jako náročný první úkol, se stalo příležitostí transformovat nejen kontroly hydrantů, ale i přístup oddělení k operacím založeným na datech. Během této cesty se Robertova účast v Esri Community změnila z role někoho, kdo většinou hledá pomoc, na to, že se stal uznávaným Esri Community MVP, který často pomáhá ostatním.
Nalezení více než odpovědí v Esri Community
Robert objevil Esri Community tak, jak to dělá mnoho profesionálů: náhodou při hledání informací na Googlu. „Když jsem narazil na Community, pomyslel jsem si, že tady je spousta lidí z celého světa, kteří by mohli potenciálně odpovědět na mé otázky a pomoci mi,“ vzpomíná. To, co začalo jako hledání odpovědí, se vyvinulo v nový způsob učení a růstu.
„To, co Community nabízí, je úplně jiné než jakékoliv vyhledávání na Googlu,“ vysvětluje Robert. „I když existují materiály, které mohou být užitečné jako zdroje, Community má bohatství zkušeností a znalostí, které jsou osobnější co do dostupnosti oproti tomu, co byste získali jen kontextově nebo dokumentačně.“
Toto osobní spojení se stalo zásadním pro rozvoj jeho Python dovedností. V roce 2019 Robert zveřejnil jednoduchou otázku: "Jak je nejlepší studovat python?" Odpovědi, které obdržel, formovaly jeho celý přístup k učení. „Pokládal jsem otázky v Community — spoustu otázek souvisejících s Pythonem — a bylo několik členů s mnohem vyšším statusem v Community, kteří mi hodně pomáhali,“ říká. „Snažil jsem se napsat nějaký kód a prostě ho zveřejnil a sledoval jsem, jestli by se dal nějak zlepšit. Určitě mi pomohlo dostat spoustu zpětné vazby o tom, jak věci zlepšit, a díky tomu jsem hodně vyrostl.“
Tento iterativní proces učení urychlil Robertův technický růst. Psával kód, zveřejňoval ho ke kontrole a začleňoval zpětnou vazbu. Od Pythonu rozšířil své znalosti do SQL pro databázové dotazy, Arcade pro atributové výrazy a atributových pravidel pro automatizované pracovní postupy. Tyto dovednosti se spojily do komplexní strategie automatizace, která proměnila způsob správy dat Cobb County Fire & Emergency Services.
Budování automatizovaných systémů pro požární bezpečnost
Systém kontroly hydrantů, který Robert vytvořil po připojení k Cobb County Fire & Emergency Services, je příkladem jeho snahy o efektivitu. Vytvořil automatizovaný pracovní postup kombinující ArcGIS Field Maps, SQL Server Tools a atributová pravidla v ArcGIS Pro pro zaznamenávání kontrol. Každý záznam kontroly automaticky aktualizuje související tabulku pro zaznamenání dat kontrol, kontroluje samostatnou tabulku vytvořenou pomocí SQL jobu pro získávání záznamů z jiné tabulky SQL Server databáze a automaticky aktualizuje stav hydrantů pomocí atributových pravidel. Také použil Python skripty pro konsolidaci záznamů, udržování integrity dat a zjednodušení procesů. Co dříve vyžadovalo ruční sledování hydrantů napříč nespojenými systémy posádkami nyní probíhá automaticky.
Obrázek: Webová aplikace ArcGIS od Roberta Phillipse poskytující provozní přehled o inventáři požárních hydrantů, prioritách inspekcí a stavu údržby.
Tento přechod od manuálního zpracování k automatizovanému monitoringu přesahuje hydranty. Robertovy systémy nyní poskytují reálný časový přehled o provozu oddělení. ArcGIS Dashboards poskytují vedení živý provozní přehled včetně aktualizací stavu rozdělených na různé úrovně a integrace mezi databázemi poskytují téměř reálný časový stav oprav. Automatizace podporuje výjimečné hodnocení ISO Class 1 Cobb County Fire a akreditaci CFAI tím, že umožňuje většinu komplexní dokumentace vyžadované těmito certifikacemi. Pro obyvatele Cobb County pod ochranou oddělení mohou tato ocenění znamenat hmatatelné výhody jako nižší pojistné sazby, vyšší hodnoty nemovitostí a především jistotu, že jejich systémy požární bezpečnosti patří mezi nejlepší v zemi.
Zesilování odbornosti prostřednictvím komunity
Robertova cesta od žádání ostatních o pomoc s Pythonem až po navrhování automatizačních systémů pro celé oddělení odráží vzorec růstu nalezený v profesionálních komunitách. Ti, kdo dostanou pomoc, často sami začnou pomáhat ostatním. V roce 2025 tato cesta dospěla do úplného kruhu, když Esri pozvalo Roberta do svého programu Community MVP. Toto uznání ocenilo jeho proměnu z tazatele na poskytovatele odpovědí.
S více než 800 příspěvky pokrývajícími témata od ladění Pythonu po automatizaci Arcade nyní Robert pomáhá ostatním překonávat stejné výzvy učení jako kdysi on sám. Jeho rada těm, kteří právě začínají svou cestu, odráží přístup, který mu dobře sloužil: „Určitě bych doporučil, pokud máte s něčím potíže nebo si stále nejste jisti jak věci fungují, začněte jednoduše kladením otázek. Existuje bohatství znalostí spojené se zkušenostmi lidí, které možná nenajdete ve vaší organizaci a Community funguje jako prodloužení jakékoliv organizace. Nenaučíte se nic pokud nezeptáte.“
. . .
Robert Phillips je Fire Data Analyst pro Cobb County Fire & Emergency Services v Georgii, kde vyvíjí automatizované pracovní postupy, geospatialní systémy a řešení založená na datech posilující operace nouzové reakce. Od svého připojení k oddělení v roce 2023 proměnil manuální inspekční a sledovací procesy na automatizované monitorovací systémy podporující hodnocení ISO Class 1 Cobb County a akreditaci CPSE. Robert je Esri Community MVP a aktivním členem Esri Community od roku 2018.