Úvod: mapa, kterou bych si přál, abych nemusel vytvářet
„Ó, nebylo by hezké, kdybychom měli znovu vlakové spojení?“
„Jel bych vlakem, kdybychom ho měli, ale jeho výstavba bude trvat věčnost.“
„Amerika je příliš rozlehlá a Američané jsou příliš připoutaní ke svým autům.“
V kontextu americké osobní železnice jsem slyšel všechny tyto věty. Některé jsou rozumná varování. Ale když je složíte dohromady, odhalují hlubší problém: Spojené státy byly ochuzeny o představivost v oblasti osobní železnice. Jsme zvyklí považovat železniční dopravu za novinku nebo luxus, nikoli za běžnou dopravní infrastrukturu, která formuje, jak se oblasti mohou rozvíjet.
Tento projekt začal z této frustrace. Chtěl jsem způsob, jak učinit potenciální železniční budoucnosti čitelnými — nejprve pro Wisconsin a poté s ohledem na to, jak regionální koridory zapadají do národního systému. GIS se zdál být jasným nástrojem (bez slovní hříčky) pro budování této vize: železnice je geografie a podpora železnice je stejně o komunikaci jako o analýze.
Výsledkem je webová mapa vytvořená v ArcGIS Online (AGOL) a sdílená prostřednictvím ArcGIS Instant Apps Sidebar, která uživatele provází současnou službou, navrhovanými rozšířeními a destinacemi, které by tyto koridory mohly propojit. Prototyp můžete prozkoumat zde:
Klikněte zde pro různé aplikace Passenger Rail Expansion:
Wisconsin-focused Instant App
National Rail App
Obrázek 1: Celý rozsah aplikace Wisconsin zobrazující existující tratě, navrhované koridory a destinace.

Pozadí a inspirace
Můj zájem o osobní železnici je osobní dříve než technický. Můj dědeček pracoval pro Rail Division Wisconsin Department of Transportation. Na přelomu 2000s/2010s tato divize pomáhala sestavit to, co by byl první skutečný vysokorychlostní železniční koridor v zemi (a bylo by to dokončeno mnohem rychleji než v Kalifornii). Politický příběh o tom, proč tento pokus zkrachoval, přesahuje rámec tohoto článku, ale je klíčový k vysvětlení, proč je mapa jako tato nezbytná. Podle mého názoru bez vize doslova nevidíme, kam jdeme.
Co se týče plánovací inspirace, opíral jsem se o několik velkých zdrojů již dělajících těžkou koncepční práci:
Tyto dokumenty (a diskuze kolem nich) poskytují koherentní narativ „co by mělo existovat“. Mým cílem bylo přeložit to do interaktivní mapy, která činí vizi hmatatelnou na více úrovních.
Proč ArcGIS Online a Instant Apps?
AGOL mi umožnil dělat dvě věci důležité pro GIS práci orientovanou na podporu:
- Rychlý prototyp ve veřejné podobě.
Hostované vrstvy prvků, stylování Map Vieweru a návrh pop-upů usnadnily iteraci bez velké desktopové režie. - Dodat řízený, přístupný uživatelský zážitek.
Když publikum zahrnuje uživatele bez GIS zkušeností, samotná webová mapa může působit neprůhledně. Šablona Sidebar Instant Apps přidává narativní strukturu bez nutnosti vlastního vývoje.
Existují „vytříbenější“ a upřímně lépe organizované způsoby tvorby železničních aplikací. Ale šablona Sidebar trefila sladký bod: ukázala se jako rychlá na konfiguraci, čistá na mobilu a přirozeně příběhově vedená pro průzkum více vrstev.
Data a GIS pracovní postup
Krok 1: Sestavit základní geometrii tratí
Založil jsem to na datech National Rail Network ve formě vektorových polylinií jako základ. První práce zahrnovala stahování datových sad tratí z veřejných železničních portálů (zejména Federal Railroad Administration data portal) a následné symbolizování čistého „železničního plátna“ pro Wisconsin a širší USA.
Klíčové akce v AGOL Map Vieweru:
- Importovat základní tratě jako hostované vrstvy prvků.
- Použít odlišnou symboliku pro osobní vs. nákladní dopravu tam, kde data dovolovala.
- Nastavit viditelnost závislou na měřítku tak, aby mapa nepřetěžovala uživatele při pohledu na celostátní/národní úrovni.
Obrázek 2: Symbolika základní vrstvy tratí s panelem nastavení viditelnosti podle měřítka.

Krok 2: Zmapovat současnou osobní dopravu
Když byla základní síť na místě, přidal jsem existující koridory Amtrak a zastávky. To poskytuje ukotvení: uživatelé mohou porovnat „co je“ s „co by mohlo být“.
Volby pop-upů:
- Jednoduchý název trasy + poznámky o frekvenci (kde známé)
- Pop-upy zastávek zdůrazňující meziměstskou konektivitu a možnosti přestupu
- Čistá typografie a minimální pole pro udržení vysoké čitelnosti Sidebaru
Krok 3: Návrh navrhovaných koridorů (náčrt do vrstvy prvků)
Přibližně 80 % navrhovaných koridorů ve Wisconsinu začalo jako náčrtové linie — konceptuální trasy zakreslené přes existující infrastrukturu. Zpočátku to byly lehké polylinie s málo atributy. Náčrtování v AGOL bylo rychlé a pomohlo mi experimentovat s více variantami.
Ale náčrty narazily na limit: omezená pole, nekonzistentní topologie a žádné robustní pop-upy. V té chvíli mi mentorka Ana Wells pomohla převést linie do správně atributované hostované vrstvy prvků:
Pracovní postup:
- Exportovat náčrtové linie.
- Vyčistit topologii, sloučit segmenty a přidat základní atributy v ArcGIS Pro.
- Zveřejnit jako hostovanou vrstvu prvků zpět do AGOL.
- Nahradit náčrtovou vrstvu ve webové mapě a znovu nakonfigurovat pop-upy.
Tento krok proměnil konceptuální mapu v platformu pro budoucí analýzy (proxy jízdnosti, typologie koridorů, fázové výstavby).
- Náčrtování je ideální pro generování nápadů.
- Profesionální úprava je ideální pro vrstvy připravené k publikaci.
- Předání mezi těmito dvěma fázemi umožňuje škálovat konceptuální práci.
< STRONG > Krok 4 : Přidat destinace jako odpověď na „co“ a „proč“ </ STRONG ></ P >< P > Vize železnice bez destinací jsou jen linky . Přidal jsem vrstvu bodů < STRONG > Destinations </ STRONG > , aby ilustrovala praktické i kulturní cesty , které může železnice odemknout . </ P >< P > Příklady zahrnují : </ P >< UL >< LI > Univerzitní centra a kampusy </ LI >< LI > Hlavní sportovní / událostní destinace ( Badgers , Packers ) </ LI >< LI > Regionální festivaly a centra měst </ LI ></ UL >< P > Tyto prvky používají vlastní ikony a zjednodušená pole , aby podporovaly rychlé skenování v pop-upech . </ P >< P >< FONT size = "2" >< STRONG > Obrázek 3 : </ STRONG > Detail vrstvy destinací : Fiserv Forum v Milwaukee . </ FONT ></ P >< P >< span class = "lia-inline-image-display-wrapper lia-image-align-inline" image-alt = "MadMapper24_3-1764965188762.png" style = "width: 317px;" >< img src = "https://us.v-cdn.net/6038851/uploads/images/144927i801A44DD26C9626E/MadMapper24_3-1764965188762.png" width = "317" height = "254" role = "button" title = "MadMapper24_3-1764965188762.png" alt = "MadMapper24_3-1764965188762.png" / ></ span ></ P >< P >< STRONG > Krok 5 : Koncepční ekonomické dopadové zóny </ STRONG ></ P >< P > Nakonec jsem přidal koncepční vrstvy typu buffer reprezentující „dopadové oblasti“ kolem navrhovaných koridorů . Nejsou to finální ekonomické modely — považujte je za podněty k diskusi . </ P >< P > Fungují jako : </ P >< UL >< LI > vizuální proxy vlivu koridoru </ LI >< LI > rámcové nástroje k diskusi o růstu , turistice a víkendových ekonomikách </ LI >< LI > zástupci pro budoucí modelovací vrstvy </ LI ></ UL >< P >< STRONG > Tvorba Sidebar Instant App </ STRONG ></ P >< P >< STRONG > Proč právě sidebar </ STRONG ></ P >< P > Zkoušel jsem různé formáty aplikací , ale stále jsem se vracel k sidebaru ze dvou důvodů : </ P >< OL >< LI >< STRONG > Kontrola narativu . </ STRONG >< BR /> Železniční mapy mohou rychle nabýt mnoho vrstev . Sidebar mi umožňuje kurátorovat pořadí , ve kterém uživatelé narazí na složitost vrstev prvků . </ LI >< LI >< STRONG > Stabilní rozložení mapa plus vysvětlení . </ STRONG >< BR /> Mapa zůstává hlavním zaměřením , ale nástroje , legendy a text se nepohybují ani neskládají nepředvídatelně na menších obrazovkách . ArcGIS+1
Hlavní body konfigurace Sidebaru
V Instant Apps jsem nakonfiguroval:
- Sekce/karty zarovnané podle otázek uživatelů, např.
- Aktuální služba
- Návrhy koridorů ve Wisconsinu
- Cíle a logika cestování
- Národní kontext rozšíření
- Záložky pro přeskakování mezi částmi příběhu. ArcGIS
- Přepínače vrstev se seskupenými nadpisy pro snížení nepořádku.
- Čistá legenda + vyhledávání v panelu pro rychlé prozkoumání.
- Responzivní rozvržení jako výchozí nastavení, aby byla zkušenost použitelná na mobilních zařízeních a obrazovkách zasedacích místností.
Obrázek 4 (doporučeno): Panel Sidebaru zobrazující strukturu sekcí, záložky a seskupené vrstvy.
Jak aplikace funguje
Zobrazení Wisconsin
Zkušenost zaměřená na Wisconsin je organizována kolem tří skupin vrstev:
- Železniční tratě
- Existující služby Amtrak
- Návrhy koridorů zakreslené přes současnou infrastrukturu
- Vize zaměřená na Madison spojující Green Bay, Eau Claire, La Crosse a oblast Superior/Duluth
Cíle- Vlastní ikonografie pro hlavní kulturní/ekonomická centra
- Vytvořeno k odpovědi na otázku: „Kdo má prospěch a které cesty se stávají jednoduššími?“
Ekonomické dopadové zóny- Koncepční buffery představující vliv koridoru
- Strukturovaný způsob, jak hovořit o následných dopadech bez nároku na přesnost
Toto zobrazení je navrženo tak, aby bylo intuitivní i pro uživatele bez znalosti GIS. Příběh postupuje od sítě → míst hodných návštěvy → proč tyto tratě mají význam.
Národní zobrazení
Národní zobrazení rozšiřuje pohled. Vrstvy jsou seskupeny podle regionu a role systému:
- Amtrak Midwest
- Amtrak South
- Další národní rozšíření / hlavní koridory
Cílem není předpovídat federální hlavní plán. Jde o ukázání koherence – že koridory ve Wisconsinu dosahují plné hodnoty pouze tehdy, když se propojí s národním páteřním systémem.
Obrázek 5 (doporučeno): Národní rozsah zobrazující seskupené koridory a pozici Wisconsinu v širší síti.
Co tato mapa je (a co není)
Tento projekt je důkazem konceptu komunikačního nástroje, nikoli inženýrským plánem. Navrhované koridory jsou záměrně dostatečně pravděpodobné k diskusi, ale dostatečně flexibilní k revizi při lepších datech, realitách nákladů nebo prioritách zainteresovaných stran. Navíc jde o probíhající práci, což znamená, že části aplikace jsou stále ve výstavbě, zatímco letadlo (ehm, vlak) je ve vzduchu, přičemž se zohledňují změny v národní vizi.
Práce bez přísných specifikací byla zároveň obtížná i osvobozující. Donutilo mě to vymýšlet kritéria za pochodu, ale také mi to umožnilo stavět kolem skutečných otázek uživatelů – místo kolem šablony.
Pokud existuje jedna velká lekce pro GIS profesionály zabývající se advokační prací:
GIS není jen analýza. Je to vyprávění příběhů.
Železniční mapa nezobrazuje jen tratě. Pomáhá lidem představit si cesty, které ještě nemohou podniknout.
Získané zkušenosti
- Rychlý prototyp, pak profesionalizace.
Náčrty v AGOL rychle odhalily strukturu aplikace. Úpravy v ArcGIS Pro pak učinily data důvěryhodnými a znovupoužitelnými. - Být transparentní ohledně nejistoty.
Počáteční vrstvy nebyly dokonalé, ale jejich sdílení vyvolalo zpětnou vazbu, která zlepšila pozdější iterace. - Struktura UI je stejně důležitá jako data.
Sidebar proměnil „cool mapu“ v pochopitelný nástroj pro smíšené publikum. - Železniční vize potřebují cíle.
Práce s vrstvou bodů nebyla dekorací; byla lidským zdůvodněním investic.
Poděkování
Ačkoli jsem tento projekt vytvořil převážně sám, mnoho mu vděčím za pomoc a inspiraci od jiných lidí.
Děkuji svému dědečkovi Keithovi za zasazení lásky k železnici. Děkuji Howardu Vereginovi a Aně Wells ze SCO – zejména Aně za praktickou pomoc při převodu náčrtů do publikovatelných vrstev prvků. Děkuji Tony Van der Wielenovi (WisDOT), Terrymu Brownovi (WisARP) a Chrisu Ottovi (WisARP, dříve HiSRA) za rané postřehy, zpětnou vazbu a povzbuzení k tomuto projektu. A děkuji svým rodičům Mel a Joe za jejich zvědavost a podporu. Další velké díky patří mnoha dalším neuvedeným jménem, jejichž rady a vstupy pomohly dostat tento projekt na správnou kolej (slovní hříčka zamýšlena).