SpoilerUpozornění: Nástroj v blogovém stahování má známý problém, v ArcGIS Pro 3.6 při spuštění v hlavním vlákně není výstup správně vrácen - chybí vyhledávací tabulka pro alternativní kategorie míst - proto použijte geoprocessingové vlákno, což je výchozí chování.
Zde je 350 tisíc bodů zájmových míst v České republice, které jsem vytvořil na požádání, s popisnými základními poli tabulky a souvisejícími popisy alternativních kategorií, vše jako prvky v memory workspace ArcGIS Pro. Můžete si vytvořit vlastní data pro jakoukoli oblast zájmu na celém světě pomocí skriptu pro generování dat z blogového stahování. Budete potřebovat ArcGIS Pro 3.5+ a pár sekund svého času - v mém případě 35 sekund pro česká data (to je celkem 761422 prvků mezi body míst a vyhledávací tabulkou).
Body míst v České republice
Nechám vás prozkoumat zdroj nástroje sami, ale klíčové zjištění je, že je snadné zvládnout data globálního měřítka v Pro bez obav o omezení měřítka nebo výkonu - když používáte správný přístup - konkrétně s DuckDB.
Inspirace pro tento příspěvek přišla, když jsem sledoval prezentaci z PyData 2025, kde mi bylo připomenuto, že workflow větší než paměť lze řešit pomocí DuckDB, včetně dotazů se spatial komponentou.
V případě nástroje z příspěvku je spatial komponenta vstupní parametr polygonových dat (jakýkoli souřadnicový systém, libovolný počet polygonů, světle modrý prvek na mapě), který uzavírá oblast zájmu, a u nespatial komponenty volitelná podmínka where, která se aplikuje kromě oblasti zájmu. V případě zobrazených dat byla podmínka country = 'CZ'. Měli byste si vytvořit testovací data v malé oblasti zájmu pro doladění jakékoli podmínky where, kterou potřebujete - podmínka musí používat identifikátory ze schématu výstupních dat a syntaxi DuckDB SQL.
V nástroji data nepřeposílám přes dataframe, používám DuckDB relaci a ArcPy insert cursor.
Tolik k tomu, výkonné generování dat do ArcGIS na požádání. Nástroj přistupuje k nejnovější verzi Overture Maps Foundation places theme dat, aktualizovaných měsíčně.
Prosím komentujte zde jakékoli problémy.