Pracuji v akademické nemocnici dodržující HIPAA, v rámci výzkumné role, kde vytvářím přizpůsobitelné webové mapovací nástroje a ekologické datové analýzy. Před rokem 2018 jsem používal pouze ArcMap, který jsem považoval za schopný vyvážit soukromí s potřebou prostorové analýzy dat a mapování. V roce 2018 jsem začal využívat ArcGIS Pro a Online, ale narazil jsem na problémy s ochranou soukromí a otázkami HIPAA, a zamýšlel jsem používat open-source software, jako je QGIS, dokud ESRI nenajde způsob, jak vyvážit soukromí s prostorovou analýzou dat.<\/P>
Abych byl krok před ostatními, zapsal jsem se do magisterského studia GIS se zaměřením na programování. Naučil jsem se programovat desktopové a webové mapovací nástroje a zároveň hledal rovnováhu mezi ochranou soukromí a prostorovou analýzou. V roce 2020 při práci na závěrečném projektu mi mentor zadal přepracovat webový mapovací nástroj využívající ekologická data související se zdravím. Nicméně při pohledu na ArcGIS Online neměl funkce, které jsme potřebovali, což mě donutilo naučit se Dojo JavaScript. Podle tehdejších technických směrnic IT oddělení mělo obavy, že webová mapovací funkčnost není v souladu s HIPAA, proto jsem ukončil používání funkcí ArcGIS Online a využil ArcGIS Pro, podobně jako ArcMap, který musí být důkladně přezkoumán IT oddělením nemocnice, aby bylo zajištěno, že neobsahuje žádné osobně identifikovatelné zdravotní informace (PHI), pokud to není schváleno institucionální revizní komisí (IRB) pro výzkum nebo projekt zlepšování kvality, který NIH považuje za nevýzkumný, protože negeneruje zobecnitelnou znalost (https:\/\/grants.nih.gov\/policy-and-compliance\/policy-topics\/human-subjects\/research)<\/A>. Pro můj závěrečný projekt jsem vyvinul webový mapovací nástroj a použil průzkum hodnocení použitelnosti a IRB jej označila jako nezahrnující lidské subjekty, což proběhlo během COVIDu, ale i přes malý vzorek přineslo dobré výsledky (https:\/\/pubmed.ncbi.nlm.nih.gov\/35496652\/<\/A>).<\/P>Pro webový mapovací nástroj jsme se s mým mentorem rozhodli použít Leaflet JavaScript, open-source ekvivalent spolu s dalšími řešeními na GitHubu k vývoji webového mapovacího nástroje. Doporučuji uživatelům ArcGIS Online být opatrní, aby data zajišťovala ochranu soukromí a důvěrnost. Nedávno jsem získal certifikaci GIS professional (GISP) a absolvoval přípravný kurz k zkoušce a byl jsem šokován nedostatkem znalostí o HIPAA a otázkách ochrany soukromí. V roce 2022 jsem nástroj přesunul na web nemocnice, kde moje kódová stránka fungovala bez problémů až do nedávna. Dokonce jsem vypracoval technický článek o tom, jak byl vyvinut (
https:\/\/www.ncbi.nlm.nih.gov\/pmc\/articles\/PMC10665118\/<\/A>). Po publikaci jsem vyvinul bivariantní mapování a další funkce a aktualizoval datové sady. Nicméně v roce 2024 nemocnice přešla na automatizovaný web s minimálním kódem a nyní web není schopen propojit se serverem nemocnice. S ArcGIS Online je stále nejasné, zda je v souladu s HIPAA a chrání soukromí pacientů, něco bude muset ustoupit.<\/P>Můj dotaz je, jak lépe využívat ArcGIS Online a ArcGIS Pro k ochraně soukromí a etickým úvahám.<\/P>