Ahoj všichni,
Rychlý dotaz ohledně mého aktuálního workflow v drone2map. NTRIP základnová stanice, kterou používám pro RTK korekce jak pro můj M3E, tak Trimble GPS, hlásí NAD 1983 (2011). Proto sbírám své GCP v NAD 1983 (2011) a CRS mých snímků je tedy také NAD 1983 (2011), protože používám stejnou základnu pro RTK.
Problém nastává, když importuji své GCP (nebo kontrolní body, v tomto případě) do drone2map. Když je ponechám ve stejném CRS, ve kterém byly nasbírány, drone2map automaticky nastaví projektový referenční systém na WGS 1984 UTM Zone 12N HRS s NAD 1983 (2011) VRS. Pak nemohu v drone2map opravit systémy, protože kontroly jsou v projektu, což mi brání změnit projektový referenční systém (nebo transformaci, které samozřejmě neexistuje, protože WGS 1984 HRS a NAD 1983 VRS jsou neslučitelné). Proto musím přejít do Pro a projektovat kontrolní body do WGS 1984, což je další krok.
Uvědomuji si, že produkty musí být v projekčním CRS, ale proč tedy nezvolit jako výchozí NAD 1983 UTM Zone 12N? Nemělo by se automaticky přepínat na referenční systém WGS, když jsou všechna data projektu v NAD. Kdyby se jako výchozí nastavil NAD 1983 UTM Zone 12N, nebyla by potřeba žádná transformace a nemusel bych znovu projektovat své kontrolní body.
Tím bych ušetřil čas strávený reprojekcí kontrolních bodů pro každý ortofoto produkt, kterých produkuji obrovské množství pro svou místní univerzitu.
Můj dotaz tedy zní: existuje způsob, jak změnit výchozí projekční referenční systém předpokládaný drone2map při importu GCP, které jsou v geografickém referenčním systému? Reprojekce je sice relativně snadná a rychlá, ale je to zbytečný krok, který jen prodlužuje můj pracovní postup. Bylo by logické, aby software předpokládal výchozí NAD projekční systém, když jsou všechna data projektu importována v NAD.
Děkuji za jakýkoli názor nebo radu.