edit: Ukázalo se, že Map Tools > Settings > Validate není nová funkce. Jen jsem ji nikdy předtím neviděl ani nepoužil. Můj report má veřejný odkaz/embed kód už měsíce s funkčními ArcGIS vizualizacemi, takže krok Validate pravděpodobně nezpůsobuje problém.<\/EM><\/P>---<\/EM><\/P>Mám Power BI report používající vizuál ArcGIS Maps for Power BI, který existuje několik měsíců. Tento vizuál je použit na dvou stránkách: domovské/úvodní stránce a jedné další stránce. Aktualizace v červnu/červenci v2024.1 způsobila nějaké potíže, ale znovu jsem vizuály vytvořil a od té doby fungují.<\/P>Minulý pátek (23. srpna 2024) začal vizuál na druhé stránce zobrazovat zprávu „Tato mapa nesplňuje požadavky pro publikované reporty.“ To bylo matoucí, protože struktura vizuálu se od doby jeho obnovení po aktualizaci v2024.1 nezměnila.<\/P>Dnes ráno jsem otevřel report v Power BI Desktop, abych problém vyřešil, a zjistil jsem, že oba vizuály (nejen ten druhý) se zobrazují prázdné kromě jejich názvů. Aktualizoval jsem data a nic se nestalo. A nemohl jsem přistoupit k Map Tools, protože mapy se nezobrazují.<\/P>Zkusil jsem přidat novou stránku a vytvořit novou mapu od začátku. Při tom jsem si všiml několika změn v prostředí Map Tools. Přesto jsem provedl následující kroky k vyšetření.<\/P>Přidání zeměpisné šířky a délky z tabulky Power BI do polí latitude a longitude<\/LI>Přidání vrstvy z mého podnikové ArcGIS dat přes Map Tools > Layers > ArcGIS Data > ArcGIS > My Groups > ABC Group > DEF Layer<\/LI>První problém jsem zaznamenal, když vrstva Coordinates se neobjevila tam, kde bývala pod Map Tools > Layers. Objevila se pouze vrstva DEF Layer. Souřadnice se také nezobrazily na mapě.<\/LI>Zrušil jsem tuto mapu a začal znovu. Tentokrát jsem přidal jen pole lat/long a zatím se nezabýval vrstvou ArcGIS.<\/LI>Opět se vrstva Coordinates neobjevila pod Map Tools > Layers. Ani na samotné mapě nebyly vidět.<\/LI>Tyto kroky jsem zopakoval při vytváření další nové mapy po odhlášení z ArcGIS přes nástroj a místo toho zvolil Continue as Guest. Výsledek byl stejný.<\/LI>Při řešení problému jsem si všiml něčeho nového pod Map Tools > Settings > Settings. Bylo tam napsáno: „Embed and publish to web: Check to make sure your map will publish and embed without failures.“ A pod tím tlačítko s nápisem Validate.<\/LI>Vytvořil jsem další novou mapu, přihlásil se do ArcGIS a přidal lat/long (stejné kroky jako v kroku 4). Opět to muselo být na nové mapě, protože Map Tools nejsou přístupné na mých stávajících mapách. Ty stále vypadají prázdné.<\/LI>Klikl jsem na tlačítko Validate. Pak v zeleném rámečku stálo: „The map has passed the embed and publish check.“ Také se zobrazily 4 zelené fajfky pro Coordinates, Basemap Layer, Reference Layer a Infographic Cards.<\/LI>Souřadnice se pak objevily na mapě a vrstva Coordinates se objevila pod Map Tools > Layers.<\/LI>Validaci jsem zopakoval po vytvoření další nové mapy, tentokrát s lat/long souřadnicemi i vrstvou z mých ArcGIS dat (jako v krocích 1 a 2).<\/LI>Souřadnice se objevily na mapě a jak vrstva Coordinates, tak DEF Layer z ArcGIS byly viditelné pod Map Tools > Layers.<\/LI>Přepnul jsem zpět na stránky s mými stávajícími vizuály s nadějí, že validace nějak projde všemi mapovými vizuály, ale ty stále byly prázdné.<\/LI>Když jsem přepnul zpět na stránku s novou mapou, i ta mapa byla nyní také prázdná.<\/LI>Abych to zopakoval, tyto mapy byly prázdné bez chybové zprávy. Jediná chybová zpráva se zobrazovala u druhého vizuálu při pohledu přes veřejný odkaz: „Tato mapa nesplňuje požadavky pro publikované reporty.“ Což je jasně nesprávné, protože vizuály byly validovány.<\/LI>V této chvíli mě napadlo zkusit tyto kroky znovu v editoru Power BI Service místo Power BI Desktop.<\/LI>Vytvořil jsem novou stránku s novým reportem s lat/long souřadnicemi a DEF Layer.<\/LI>Tentokrát když jsem přepnul zpět na stránky s ostatními dvěma vizuály, fungovaly! Nový mapový vizuál také fungoval, když jsem se vrátil na tu stránku!<\/LI>Smazal jsem novou stránku a vizuál a ostatní dva pokračovaly ve fungování.<\/LI>Uložil jsem report a zavřel ho.<\/LI>Otevřel jsem ho v nové záložce přes odkaz workspace (ne veřejný odkaz). Mapa na domovské/úvodní stránce byla prázdná, ale když jsem přešel na stránku s druhým vizuálem, fungovala! Pak když jsem se vrátil na domovskou/úvodní stránku, i ten vizuál fungoval. Myslel jsem si, že mám alespoň slabě použitelný krátkodobý workaround.<\/LI>Otevřel jsem report přes veřejný odkaz a byl přivítán funkčním vizuálem na domovské/úvodní stránce!<\/LI>Přešel jsem na druhou stránku a ten vizuál byl stále rozbitý. Stále zobrazoval zprávu „Tato mapa nesplňuje požadavky pro publikované reporty.“<\/LI><\/OL>Během řešení problému jsem si znovu přečetl dokumentaci Esri i Microsoft ohledně nastavení ArcGIS Maps for Power BI vizuálu. Ani jedna mi nedala jiné nápady. Dokumentace Esri byla aktualizována tak, aby reflektovala „Embed and publish check“ pod Settings. Dokumentace Microsoft (https:\/\/learn.microsoft.com\/en-us\/power-bi\/visuals\/power-bi-visualizations-arcgis<\/A>) nebyla aktualizována pro update v2024.1. Ve skutečnosti nebyla aktualizována od 19. dubna 2023. Dokonce některé jejich odkazy na Esri stránky jsou nefunkční (https:\/\/www.esri.com\/powerbi<\/A>).<\/P>Zkontroloval jsem blog ArcGIS for Power BI na Esri Community webu, kde byl zveřejněn příspěvek pro v2024.1 (
https:\/\/community.esri.com\/t5\/arcgis-for-power-bi-blog\/arcgis-for-power-bi-v2024-1\/ba-p\/1499563<\/A>). Hledal jsem podobný příspěvek pro v2024.1.400, ale žádný neexistuje. Hledal jsem všude poznámky k opravám (patch notes) a nic nenašel.<\/P>Jsem bezradný a nemám další nápady. Moje organizace právě ve čtvrtek představila tento report představenstvu i veřejnosti a mapy (jedna z klíčových částí) přestaly fungovat doslova následující den.<\/P>
Kdyby mě někdo požádal shrnout mou zkušenost s tímto vizuálem jedním slovem (i před tímto problémem), popsal bych ji jako „frustrující“. Také bych jim řekl, aby to považovali za nástroj ve fázi preview beta a ne za oficiálně vydaný produkt. Strávil jsem více času bojem proti tomuto nástroji než prací s ním. Nicméně před pátkem alespoň fungoval.<\/P>
Microsoft i Esri zaměstnávají tisíce lidí. Přesto ani jeden nemůže být donucen dodržovat základní postupy vydávání softwaru a zveřejňovat poznámky k opravám (patch notes). Pro mě to svědčí o nedostatku profesionality při zacházení s tímto nástrojem.<\/P>
Jsem si jistý, že vývojáři tvrdě pracují na údržbě a aktualizacích tohoto nástroje, ale laxnost QA (opět i před touto situací) a lhostejnost k řádné dokumentaci mě nutí litovat jeho používání a budu doporučovat ostatním jej dlouho ani nezkoušet.<\/P>
Upřímně řečeno je nepřijatelné vydat tak očividně nedodělaný a rozbitý produkt bez označení jako beta.<\/P>
Koneckonců má tu někdo nápady jak to opravit? <\/>