Snažím se zpracovat snímky pořízené pomocí DJI Mavic 3 Enterprise RTK pomocí Drone2Map (v2023.1.1) a nemohu přijít na správnou kombinaci vertikálních souřadnicových systémů pro Obrázek a Projekt, abych získal výstup DSM v ortometrické (ASL) nadmořské výšce (NAVD88). Prošel jsem několik fór Drone2Map a DJI, podpůrné články a blogy, a nemohu najít konkrétní doporučení pro nastavení. Vzhledem k tomu, jak populární je M3E RTK, doufám, že někdo má zavedený konkrétní pracovní postup, ideálně přímo v Drone2Map (bez externí manipulace se souřadnicemi snímků nebo DSM). Udělal jsem několik desítek projektů D2M s použitím GCP, ale toto je můj první RTK projekt.<\/P>
Specifikace\/Pozadí:<\/P>
DJI Mavic 3 Enterprise RTK (připojený k síti WisCORS ve Wisconsinu).<\/P>
ArcGIS Drone2Map Advanced v2023.1.1, s nainstalovanými daty ArcGIS Coordinate Systems Data (v.11.1.40209).<\/P>
Zpracování v Drone2Map bez GCP a vybrána možnost „Fix Image Location for High Accuracy GPS (RTK and PPK)“. (GCP byly zaměřeny pro projekt a mohly by být použity jako kontrolní body, ale v projektu nejsou použity. Rád bych zpracovával pouze s RTK pro budoucí projekty.)<\/P>
Všechny pokusy o zpracování vedly k výškám DSM přibližně o 36,9 metrů nižším než známá\/zaměřená výška terénu. To přesně odpovídá výšce nad elipsoidem (HAE). Použil jsem Esri nástroj Sample_Heights_For_Earth_Terrain pro webové mapování (jak bylo doporučeno v blogu) k potvrzení hodnot HAE a ASL pro tuto pozici.<\/P>
Kontrola EXIF dat snímků potvrdila, že nadmořská výška je skutečně HAE (zemní HAE plus 300 stop letové výšky), jak se očekává u snímků DJI RTK.<\/P>
Pro souřadnicové systémy projektu D2M (výstup) jsem specifikoval XY: WGS 1984 UTM Zone 16N (m) (WKID 32616) a Z: NAVD88 Height (m) (WKID 5703), aby se vrátily ortometrické\/ASL výšky.<\/P>
Pro souřadnicové systémy Obrázku (vstup) jsem specifikoval XY WGS 1984 (WKID 4326). Několik příspěvků uvádělo vybrat „Height Above Ellipsoid“ jako vertikální složku, ale tato možnost se zdá být již nedostupná ve verzi v2023.1.1 a programu Coordinate Systems Data.<\/P>
Nejprve jsem zkusil výchozí vertikální souřadnicový systém EGM96 Geoid (WKID 5773) ve složce „Gravity-Related \/ World“. To vedlo k tomu, že DSM výšky byly vráceny jako hodnoty HAE (o 36,9 metrů nižší než požadováno).<\/P>
Poté jsem zkusil souřadnicový systém WGS 1984 (WKID 115700) ve složce „Ellipsoidal-based \/ World“, což přineslo stejné výsledky.<\/P>
Někdo už přišel na magickou kombinaci souřadnicových systémů, jak dostat snímky z M3E RTK (HAE) do NAVD88 (ortometrické\/ASL) v Drone2Map?<\/P>