Pracuji na plánování lesních cest v členitém terénu na západním Norsku. Často je otázkou najít dostatečnou sklonovou linii pro silnici. Starou metodou, jak toho dosáhnout, je použití papírové vrstevnicové mapy a geometrického kružítka s nastaveným rozměrem odpovídajícím vzdálenosti mezi vrstevnicemi, která odpovídá vhodnému sklonu silnice, například 15 %. Při intervalech vrstevnic 5 metrů by mělo být nastavení kružítka (5 metrů / 15 %) = 33,3 metru (rozděleno podle skutečného měřítka mapy).
V ArcView 3 jsem měl nástroj nazvaný Pegger, kde jsem si mohl přednastavit sklon a výchozí bod a pak umístit kurzor dopředu ve směru, kterým jsem chtěl, aby silnice vedla, a kliknout. Při každém kliknutí nástroj vytvořil úsečku o přednastavené délce, která se přichytávala k další vrstevnici.
V ArcGIS Pro mohu vytvořit výchozí bod a čáru a stisknout tlačítko "D" a nastavit pevnou délku úseku. Pak mohu ručně nastavit konec na další vrstevnici, nebo pravděpodobně ji přichytit, ale pro pokračování budu muset tento postup opakovat pro každý nový úsek čáry.
Někdo zná jednoduchý nástroj, který by tuto úlohu automatizoval a/nebo ideálně dále automatizoval jako přichytávání úseček pevné délky k vrstevnicím ve specifickém směru?