Extra! Extra! Přečtěte si to celé! Presence-Only Predictive Modeling<\/A> (alias MaxEnt) je nyní dostupný v ArcGIS 2.9 a JSEM TAK NADŠENÝ. Proč je to tak důležité? No, jednak je to prostě super zábava... Dobře, ale opravdu - je to vzrušující, protože existuje mnoho jevů, které nastaly a my víme, kde nastaly, ale ne nutně, kde NENASTALY. Třeba Bigfoot, například. (Jen žertuji... nebo ne?) Pro biologové divoké zvěře (včetně těch, kteří studují kryptozoologii), botaniky nebo jiné -ology, kteří chtějí pochopit, kde něco MŮŽE být... nebo konkrétněji, kde by mohly nastat podmínky podporující přítomnost daného jevu... ale oni vědí pouze, kde už <\/EM> existuje<\/EM>, je modelování MaxEnt nesmírně užitečné. Jak to funguje? <\/STRONG>Nejsem matematik, ale pokud chcete znát podrobné detaily, můžete si přečíst dokumentaci<\/A>. Nebo můžete označit tým @GeoSpatialAnalysis<\/a> ve své odpovědi. Ha! Ale tady je moje verze toho, jak to funguje: Řekněme, že mám vzácný druh rostliny a znám jen několik populací. Mám za úkol naplánovat terénní práci během jejího kvetení a chci maximalizovat svůj čas tím, že budu cílit hledání na místa, kde by druh Mohl nastat. Možná vím pár věcí o tom, co se zdá preferovat - specifickou geologii, blízkost k potoku, ne příliš strmý svah a OH! možná nějaké charakteristiky stanoviště. Skvělé! Můžete do ArcGIS Pro načíst všechny tyto základní datové sady: geologickou vrstvu, spustit Distance Accumulation na vrstvě potoka, odvodit svah a načíst data o pokryvu půdy. Navíc načteme naše data o přítomnosti pro náš druh zájmu. Teď spustíme nástroj MaxEnt, což je v podstatě žádost stroje, aby se podíval na místa přítomnosti, zvážil základní datové sady, které by mohly VYSVĚTLIT proč je tento druh zde a ne tam, a pak ohodnotil zbytek naší studijní oblasti podle toho, jak blízko najdeme podobná kritéria. Lepší skóre znamená vyšší pravděpodobnost, že správné podmínky mohou nastat i pro nalezení tohoto druhu tam. Jaká jsou některá hlediska?<\/STRONG><\/P>Znovu doporučuji přečíst dokumentaci pro detaily, ale stručně řečeno vždy říkám lidem, že spuštění tohoto nástroje skutečně vyžaduje znát něco o jevu, proti kterému ho chcete použít. Proč? Protože modelování čehokoli - pomocí MaxEnt nebo jinak - vyžaduje iteraci. Musíte to udělat několikrát. Tady je dobrý příklad: jednou jsem spustil MaxEnt na druh mloka a poprvé jsem dostal OPRAVDU SKVĚLÝ výsledek. ALE.. když jsem se skutečně podíval na výstup a ne jen na skóre, uvědomil jsem si, že model zachytil tzv. "sample bias"... Měl jsem hodně záznamů poblíž SILNIC, protože jsem zastavil auto, vystoupil a vzorkoval a našel záznam. Takže moje první spuštění mi řeklo SILNICE JSOU SKVĚLÉ PRO MLOKY! Ups. Musel jsem odstranit svůj sample bias pomocí thinning (nástroj dostupný v Presence-only Prediction Tool v ArcGIS Pro) a spustit to znovu, pak začít zkoumat své vysvětlující proměnné (geologie, svah atd.) a ptát se sám sebe "Pomáhá tato vrstva mému modelu vůbec?" a rozhodnout se zda ji chci ponechat. Je to docela snadné udělat, protože jako součást výstupu dostanete malé grafy každé vysvětlující proměnné, které vám řeknou která vlastnost té proměnné má největší význam a jak moc ovlivňuje model. Docela úžasné, že? A můžete to dělat pro rostliny, zvířata nebo jiné druhy jevů! Je to TAK SNADNÉ a velmi silné a má spoustu potenciálních použití (wildlife corridors, dívám se na VÁS!) Pro více informací navštivte tento blogový příspěvek<\/A>. <\/P>
This is awesome! When I was working on my master's on Spiraea virginiana, I did some modeling using presence-only data in GIS but felt like it needed much more rigor in order to be able to support conclusions. It's great that ESRI is enhancing the capabilities in the tools to support the need.
@Patesj_dev Where did you go to school?! I was just looking at Spiraea virginiana on Sunday in the Nolichucky. I've actually often pondered using MaxEnt on something related to riverscour. At the time I was working on that (and other) species, the resolution of data wasn't fine enough to answer the questions I was interested in, unfortunately, but I would love to see folks take it up now! Anyway - have fun experimenting with the MaxEnt/POP tool in Pro. I am a big fan.
I love Maxent! (I am using the standalone software and not through Pro, sorry!) I work for a county park agency with rare/threatened habitat. We’re in the process of running hundreds of current and future (2080-2100) climate shift maps to better understand how our natural resources work needs to adapt to preserve endangered species and promote as much biodiversity as possible.
Hi @BRENNEJM we are currently working on a parks and rec campaign and would love to learn more about your work for the county park regarding rare/threatened habitats. Are you pulling the info back into ArcGIS?
@MeganMartinez Yes! We’re pulling in the Maxent predicted probability maps and combining them to determine the highest priority conservation areas. We also restore a lot of prairies and this work might help us adjust our species mix to favor species that will do better in the future climate.
@BRENNEJM thanks for the response! Sounds very cool.
@LittleMissEsri see above regarding prairies restoration work too.
@BRENNEJM I would LOVE to see some of this - is it just analysis or are you all delivering results with Dashboards or anything? You should post about it on the Environment Blog!
Přihlášení členové mohou přispívat, sledovat aktualizace a další. Nový zde? Zaregistrujte si bezplatný účet.
Find useful guides, FAQs, and documents to help you navigate and make the most of Esri Community.