Ahoj všichni, vítejte zpět u další epizody Telecom GIS za pět minut. V této epizodě jsem chtěl věnovat čas ukázání několika způsobů, jak si můžete přizpůsobit svou ArcGIS online nebo ArcGIS Enterprise Portal Homepage a ukázat vám způsoby, jak vytvořit Experience Builder aplikaci, která může být využita jako hlavní rozhraní do vašeho portálu a poskytovat tak více přizpůsobený zážitek pro vaše koncové uživatele.
Pojďme tedy rovnou na to. Když poprvé spustíte ArcGIS Enterprise nebo se přihlásíte do své organizace ArcGIS online, pravděpodobně uvidíte velmi podobnou výchozí domovskou stránku s hlavním bannerem přes celou obrazovku. Nyní vidíme, že jsem přidal některé běžné mapy a aplikace, které jsou zde na domovské stránce jako odkazy.
Jak jsem tyto odkazy na Map app přidal, bylo tím, že jsem šel do úprav naší domovské stránky, což otevřelo toto pěkné rozhraní builderu. Toto rozhraní builderu nám umožňuje přizpůsobit hlavičku, tyto obsahové bloky, kde máme základní mapy nebo naše běžně používané mapy a aplikace, stejně jako výchozí barevné schéma zde v naší domovské stránce. Tento Homepage Builder je sice pěkný, ale stále může být trochu omezený v tom, jaký obsah můžeme našim koncovým uživatelům prezentovat.
Domovská stránka našeho portálu má také tyto odkazy nahoře, které pro mnoho uživatelů ve vaší organizaci mohou být příliš mnoho. Proto chceme vytvořit více přizpůsobený zážitek, který jim představí jen mapy a aplikace, které potřebují, s dalšími informacemi, které jim pomohou vykonávat jejich práci nebo kontaktovat náš GIS tým, aby mohli sestavit mapy a aplikace, které hledají. Ukážu vám příklad Experience Builder aplikace, kterou jsme sestavili a která může být použita místo té portálové domovské stránky.
Tato Experience Builder aplikace je nyní naším cílem pro koncové uživatele. Když přijdou na tuto URL a přihlásí se, vidíme jejich uživatelskou identitu a jsou přihlášeni do této aplikace. A nyní máme nějaké další brandingové prvky a odkazy a přístup k mapám a aplikacím přímo v této Experience Builder aplikaci.
Na rozdíl od Portal Homepage můžeme některé z běžných map a aplikací přímo vložit do této domovské stránky. Máme zde viewer aplikaci jako příklad vložení dashboard aplikace také do Experience Builder. A když scrollujeme dolů na této webové stránce aplikace, vidíme další reportovací aplikace a dashboardy shrnující informace o našich sítích, analýze trhu a dalších GIS datech uložených v našem portálu. Místo poskytování odkazů na mapy a aplikace na domovské stránce máme nyní tyto aplikace snadno dostupné přes tuto alternativní domovskou stránku.
Kromě poskytování těchto vybraných aplikací nebo našich běžných map a aplikací přímo vložených zde můžeme pomocí Experience Builder vytvářet různé stránky. V tomto příkladu jsme vytvořili stránku pro další aplikace, která načítá skupiny v tomto portálu. Pokud jsem přihlášen jako někdo z customer care, uvidím pouze skupinu customer care zde. A z této skupiny mohu nyní vstoupit do dalších map a aplikací sdílených se mnou.
Takže opět místo omezení počtu map nebo aplikací na domovské stránce můžeme nyní rozšířit počet map a aplikací a dát našim koncovým uživatelům více přizpůsobený zážitek.
V rámci této Experience Builder aplikace jsme také přidali možnost dát našim koncovým uživatelům možnost vytvořit si mapu.
Podobně jako na domovské stránce v záložce Webmap, která vás zavede do Webmapu, jsme vzali Webmap viewer a vložili ho přímo do Experience Builder. Pokud jsem koncový uživatel a chci začít prozkoumávat data spravovaná a sdílená v tomto portálu, můžeme sem vstoupit a začít přidávat vrstvy uložené v našem portálu a dělat si vlastní mapování svépomocí, přidávat své vlastní autoritativní vrstvy do mapy, provádět analýzy, vytvářet své Webmapy a být trochu soběstačnější.
Ale stále omezujeme množství funkcí (bells and whistles), které mají naši koncoví uživatelé v tomto přizpůsobeném portálovém zážitku.
Další častou výzvou, kterou vidíme v organizacích, se kterými pracujeme, je schopnost sdílet GIS informace s ostatními týmy. Pod GIS informacemi myslím například jak kontaktovat GIS tým, jaké ArcGIS licence jsou k dispozici pro ostatní týmy k použití a pokud mají tyto týmy technické problémy, koho by měly kontaktovat? Další výhodou této přizpůsobené domovské stránky pomocí Experience Builder je možnost poskytnout další informace na této webové stránce. Zde máme záložku pro ArcGIS Deployment and Use, která popisuje další informace.
Pokud má uživatel zájem využít ArcGIS Pro nebo nastavit své vlastní ArcGIS enterprise licence, co musí udělat a jak kontaktovat buď GIS tým nebo získat tyto licence? Další záložka je pro školení a podporu, kde můžete nabídnout další informace o tom, jak mohou koncoví uživatelé a různé týmy získat přístup ke školení nebo poskytnout telefonní číslo 1-800 a web Esri .Com pro zadávání případů technické podpory a řešení technických problémů koncových uživatelů stejně jako poskytnout více informací o my Esri – jak se mohou koncoví uživatelé registrovat do my Esri, jak si mohou stáhnout své vlastní licence či požádat o přístup k licencím.
Toto jsou všechny skvělé informace; jsem si jistý, že i vy na straně GIS jste dostali podobné dotazy od různých týmů ve vaší organizaci ohledně těchto detailů. Využitím tohoto rámce Experience Builder nyní můžete sdílet a zpřístupnit mnoho těchto informací koncovým uživatelům ve vaší organizaci.
Poslední věc, kterou chci ukázat je nastavení Experience Builder. Zde vidíme šablonu, kterou jsem vytvořil; v této šabloně jsme vložili naše aplikace i tlačítka s hypertextovými odkazy a nastavili odkazy na různé stránky. Experience Builder vám umožňuje vytvářet velmi interaktivní a dynamické webové stránky spolu s tvorbou tradičních GIS webových aplikací. Doporučuji všem podívat se na Experience Builder. Pokud vám Portal home page nestačí pro vaše koncové uživatele a chcete vytvořit více přizpůsobený zážitek, je to skvělá aplikace k vyzkoušení pro řešení těchto výzev.
Děkuji všem za sledování této epizody týdne. Pokud máte otázky ohledně toho, jak jsem to sestavil nebo byste chtěli šablonu tohoto sdílet pro použití ve vaší organizaci, neváhejte komentovat tento příspěvek nebo nás kontaktovat; můžeme vám tuto šablonu pro Experience Builder poslat. Takže do příště ahoj.
-Patrick Huls