Na konferenci uživatelů Esri 2021 byl velmi populární „track“ ArcGIS Field Maps, pokud jste zmeškali sezení, můžete si dohledat informace zde. Samozřejmě existují bohaté možnosti automatizace v produktech jako Workflow Manager a řešeních od partnerů Esri, ale ukážu vám, jak vytvořit vlastní no-code automatizaci, která propojuje external systems s Field Maps pomocí ArcGIS Data Interoperability. Scénář, který mám na mysli, je ten, že máte externí aplikaci, která vysílá datové události a potřebujete odeslat terénní úkoly pro každou (nebo vybrané) událost(i). Můj příklad využívá 311 servisních hovorů pocházejících ze Socrata webu, který se aktualizuje každou hodinu, ale jiný zdroj, o kterém pravidelně slyším, je Salesforce. Existuje velké množství webových aplikací, které spadají do rozsahu Data Interoperability.
Nejprve povinné snímky obrazovky živé akce na mém telefonu ukazující příjem úkolu a reakci field map:
Přicházející úkol v Microsoft Teams Mobile:

Field Maps Mobile otevřený z odkazu na mapu:

Nyní nebudu opakovat detaily zde, ale podle vzoru, který jsem nastínil v tomto předchozím příspěvku, byste nastavili automatizaci orchestrace úkolů z vašeho Pro nebo (nejlépe) Enterprise prostředí tak, aby běžela podle plánu.
Existují dvě předpoklady potřebné pro automatizaci:
- Field Map s editovatelnou cílovou hostovanou službou prvků.
- Spatial ETL Tool, který zpracovává přicházející události a odesílá úkoly.
Znovu jsem použil Socrata zdroj z příspěvku, na který odkazuju výše, pro data mé field mapy. Webová mapa obsahující tuto vrstvu je nakonfigurována k obnovení každou minutu, protože můžeme pracovat téměř v reálném čase v terénu. ETL nástroj je součástí stažení blogu, ale zde je snímek obrazovky:
Workbench
Nástroj čte 311 feed (můžete číst cokoliv) a synchronizuje stav dat s hostovanou službou prvků. Poté vložené (tj. nové) prvky spustí odeslání zprávy do webhooku kanálu Microsoft Teams (budete mít vlastní obchodní logiku určující, které datové události spouštějí kterou reakci field map). Zahrnuji také možnost e-mailu, která je na obrázku výše zakázána. Můžete použít řadu možností zasílání zpráv dostupných v Data Interoperability. Všechno závisí na konstrukci odkazu na mapu podle pravidel v této kapitole o odkazech field map.
Úplné zveřejnění, toto je můj první výlet do ArcGIS Field Maps (to může být patrné zkušeným uživatelům). Nechám vás přečíst si návod na konstrukci a konfiguraci field map. Nicméně myslím, že jsem ukázal jednoduchý způsob bez kódu pro automatizaci orchestrace terénních úkolů, který vám může pomoci při práci s external systems, které lze využít pomocí ArcGIS Data Interoperability.