Dobrý den,
doufám, že mi někdo pomůže s jedním aspektem mé diplomové práce. Zkoumám prostorové rozložení výskytu nelegální činnosti (pytláctví, kácení, zabírání území atd.) v nigerijské lesní rezervaci. Chci vytvořit model rizika založený na následujících předpokladech:
Proměnná | Kritéria | Výsledek rizika |
Lesní pokryv | Pokud je lesní pokryv = nízký | 0 |
Pokud je lesní pokryv = střední | 1 |
Pokud je lesní pokryv = vysoký | 2 |
Řeka | Pokud je nejbližší řeka > 2 km | 0 |
Pokud je nejbližší řeka 64 2 km | 1 |
Cesta | Pokud je nejbližší cesta > 2 km | 0 |
Pokud je nejbližší cesta 64 2 km | 1 |
Komunita | Pokud je nejbližší komunita > 2 km | 0 |
Pokud je nejbližší komunita 64 2 km | 1 |
Stanoviště strážce | Pokud je stanoviště strážce 64 4 km | 0 |
Pokud je stanoviště strážce > 4 km | 1 |
kde součet výsledků rizika odpovídá celkové hodnotě rizika pro daný bod na mapě.
Mým celkovým cílem je vytvořit něco takového:

Naučil jsem se QGIS poprvé, takže jsem měl problémy s některými metodami. Zatím jsem zkoušel použít plugin semi-automatic classification k rozdělení lesního pokryvu do tří tříd (nízký, střední, vysoký), ale pokaždé jsem narazil na chybu v pythonu. Nyní jsem se dostal k tomuto:

A0Nicméně zde není žádná atributová tabulka a nejsem si jistý, co hodnoty symboliky představují.
Můj první dotaz je: (a) jak tyto hodnoty symboliky seskupit do tří tříd a (b) je možné na základě těchto hodnot definitivně klasifikovat pixely pro použití v modelu?
Druhý dotaz: jak mohu přistoupit k vytvoření modelu rizika založeného na uvedených předpokladech? Nevíte o nějakém pluginu nebo uživatelsky přívětivé metodě, kde bych mohl přiřadit specifické hodnoty rizika jednotlivým oblastem?
Zvládnul jsem snadno vytvořit buffery, ale zjistil jsem, že to není užitečné pro to, co chci dělat, protože dochází k matoucímu překrývání. Navíc to nepomáhá ani při klasifikaci lesního pokryvu.
Jak jsem řekl, jsem docela nový a zkoušel jsem několik metod bez úspěchu. Opravdu bych ocenil jakoukoli radu!
Děkuji předem.