Novinky ze světa ArcGIS StoryMaps (leden – březen)

160
0
3 weeks ago
Labels (2)
MarketaBraunova
Esri Contributor
1 0 160

Za okny už je jaro a kromě zelené barvy a květů, které se na stromech začaly objevovat, přibyla za poslední tři měsíce i řada novinek do ArcGIS StoryMaps. Pojďme se na ně společně podívat.

Přehledy

Největších změn se dočkaly Přehledy, které jsou novým formátem pro prezentaci obsahu prostřednictvím samostatných snímků (nebo slajdů, chcete-li). V únoru přešly z beta verze do plně podporované verze, která bude součástí ArcGIS Enterprise 11.3. Nových vylepšení a funkcí do Přehledů přibylo tolik, že se jim budeme věnovat v samostatném článku, a dnes se zaměříme na standardní mapy s příběhem.

Rozložení v Prohlídce mapy

V prvku Prohlídka mapy se nově zjednodušil výběr rozložení. Místo dvou kroků je nyní pouze jeden a všechna čtyři rozložení jsou přehledně na jedné stránce.

SM_01.png

Úvodní obrazovka

Do návrhu úvodní obrazovky přibyly další možnosti konfigurace pro určitá rozložení. Rozložení Na celou šířku nabízí manipulaci s textovou částí ve vodorovném i svislém směru a úpravu její velikosti. V textovém panelu je nyní možné vybrat si ze čtyř různých stylů. V rozložení Vedle sebe přibylo ke stávající možnosti prohození obou panelů tlačítko pro úpravu jejich velikosti.

Vyskakovací okna

Vyskakovací okna mají nově k dispozici tlačítko, kterým si zvolíte, zda se budou zobrazovat ukotvená k prvku nebo nikoli. Dosud byla k dispozici pouze první možnost. V případě, že zrušíte ukotvení, pop-upy se budou pro všechny prvky zobrazovat v levém dolním rohu mapy.

SM_02.png

 

Velké rozšíření čekalo i vyskakovací okna v rámci expresních map. Pokud do vyskakovacích oken rádi přidáváte obrázky, nově je v nich můžete upravovat stejným způsobem, na jaký jste zvyklí z jiných prvků mapy s příběhem. Po přidání obrázku se objeví tlačítko pro úpravu v editoru, kde můžete obrázek oříznout, otočit nebo třeba nastavit fokální bod. Máte také možnost použít obrázek, který se v mapě s příběhem již vyskytuje. Posledním drobným vylepšením je, že po kliknutí na obrázek v mapě si ho můžete zvětšit přes celou obrazovku.

Akce mapy

V rámci bočního bloku se Esri dále zaměřila na Akce mapy a rozšířila jejich možnosti. Dříve jste si pomocí Akce mapy vytvořili tlačítko, které vás po kliknutí přeneslo do vybrané části mapy v bočním panelu. Nově se můžete odkázat na úplně jiný typ obsahu, než je jen přidružená mapa. Konkrétně na mapu, obrázek nebo video a vložený obsah. Jelikož se už nemusíte odkázat pouze na mapu, došlo ke změně názvu z Akce mapy na Akce medií.

Logo na titulní stránce

Nově přibyla možnost přidat logo na titulní stránku mapy s příběhem. Nastavuje se v části Návrh – Logo, kde najdeme samostatné tlačítko pro zapnutí.

SM_03.png

Přidána byla také drobná vylepšení, z kterých stojí za zmínku rozšíření nabídky formátů, ve kterých lze do mapy s příběhem nahrávat videa a audio záznamy. Esri se kromě přidávání nové funkcionality také více zaměřila na opravu chyb. Seznam veškerých změn a novinek naleznete jako vždy na stránkách dokumentace pro ArcGIS StoryMaps.